Άγνωστο εάν αντέχουν σε δυνατό σεισμό 3 στα 4 δημόσια κτίρια
Ανέλεγκτο έστω και σε επίπεδο μακροσκοπικής αξιολόγησης παραμένει το 75% των δημοσίων κτιρίων της Ελλάδας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αν και το σχετικό πρόγραμμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας(ΟΑΣΠ) μετρά ήδη 17 χρόνια ζωής δεδομένου ότι οι πρώτες οδηγίες είχαν δοθεί το 2001, μόνο τα 16.000 από τα περίπου 80.000-85.000 δημόσια κτίρια όλης της χώρας έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα. Με το πέρασμα των χρόνων μάλιστα και τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται ξεπερασμένα.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας του ΤΕΕ για τις φυσικές καταστροφές ο γενικής διευθυντής του Οργανισμού, Νικήτας Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι από τα μέχρις στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι ο λεγόμενος προσεισμικός έλεγχος έχει διενεργηθεί κυρίως σε εκπαιδευτήρια και επιτελικές δημόσιες υπηρεσίες.
Από τα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος που ελέγχθηκαν, περίπου 1.000 έχουν χτιστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ενώ σε άλλα τόσο η κατάσταση κρίθηκε κακή. Σε περίπου 700 κτίρια εντοπίστηκε κίνδυνος κρούσης, οριζόντια μη κανονικότητα αλλά και κοντά υποστυλώματα, κάτι που πρακτικά σημαίνει «ελεύθερες» κολόνες, η απόκριση των οποίων σε σεισμούς-εφόσον δεν έχουν ενισχυθεί-μπορεί να είναι άσχημη.
Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι με την εξέλιξη των αντισεισμικών κανονισμών, τα δυσμενή χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν παράγοντες τρωτότητας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως εξηγεί στο «Έθνος» ο κ. Παπαδόπουλος. Περιφερειακές ενότητες, όπως η Ηλεία και η Αχαία έχουν προσχωρήσει αρκετά τους προσεισμικούς ελέγχους, ενώ και στη Ζάκυνθο, η οποία εξακολουθούσε να δονείται μέχρι και χθες, περισσότερες από 80 δομές έχουν ήδη ελεγχθεί.
Ανασταλτικός παράγοντας στους ελέγχους σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη πόρων αλλά και η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.
Ωστόσο το ζήτημα των ελέγχων δεν πρέπει να περιορίζεται στα δημόσια κτίρια, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος: «Υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιωτικοί χώροι μεγάλης συνάθροισης κοινού, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφοι αλλά και αίθουσες άλλων χρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν».
Στην ελλιπή έως και ανύπαρκτη συντήρηση βασικών υποδομών της χώρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Βασίλης Μπαρδάκης στον απόηχο της είδησης για τη διάβρωση της υπόγειας κοίτης του Ιλισού: «Αρκετοί οχετοί ή άλλα έργα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν αναπτύξει σημαντική διάβρωση και εμφανείς ρωγμές. Πολλά μνημεία-ίσως η πλειονότητα των διατηρητέων-δεν έχουν αναβαθμιστεί, ρωγμές σε τοιχοποιίες διευρύνονται και οι πεσσοί τους αναμένουν τον επόμενο μεγάλο σεισμό για να ταλαντωθούν ελεύθεροι εκτός επιπέδου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ανάγκη πρόληψης και σχεδιασμού στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών και ύπαρξης ενός ενιαίου μητρώου για τις βασικές υποδομές της χώρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός τονίζοντας πως «η ανάγκη κατάρτισης σχεδίων είναι επιτακτική δεδομένου ότι στους σεισμούς, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης, στις πλημμύρες, υπάρχει ελάχιστος χρόνος, ενώ στις δασικές πυρκαγιές, αν και ο χρόνος είναι λίγο περισσότερος, συνήθως δεν αρκεί για τα πυροσβεστικά μέσα, όπως είναι σήμερα οργανωμένα».
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr