Πολυτεχνείο: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με την καθιερωμένη πορεία με κατάληξη την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι οι πολίτες που κατέβηκαν στον δρόμο ήταν περίπου 200.000. Το «παρόν» έδωσαν και οι αρχηγοί των αριστερών κομμάτων - ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25.
Και φέτος, χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών τίμησαν την επέτειο από την ματωμένη εξέγερση του Νοέμβρη, τη μαζικότερη στιγμή του αντιδικτατορικού κινήματος μέχρι την πτώση της χούντας. Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Πρώτο, στο τέλος της πορείας, έφτασε το μπλοκ τουΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών). Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Χιλιάδες κόσμου στο κτίριο του Πολυτεχνείου
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13.30 και στη συνέχεια, φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη όπου γίνονται, παραδοσιακά, οι προσυγκεντρώσεις του μεγαλύτερου όγκου των διαδηλωτών που συμμετέχουν στην πορεία.
Με επικεφαλής τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ και στη φετινή πορεία
Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία για το Πολυτεχνείο ήταν και φέτος ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο φετινός εορτασμός αποκτά για την αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερο συμβολισμό αφού κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται ζητήματα δημοκρατίας είτε μέσω της βίας και του αυταρχισμού είτε μέσω των παρακολουθήσεων πολιτών από την ΕΥΠ, είτε μέσω της προσπάθειας της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ.
“Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία” αναφέρει σε μήνυμά της για την 48η επέτειο η Κουμουνδούρου θυμίζοντας πως ο δρόμος προς αυτές τις αξίες χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέσω του μηνύματος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου επαναφέρει το αίτημά της για να φύγει η “αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση”. Είναι πλέον φανερό ότι το “τελευταίο μίλι” του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά επισημαίνει με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι αυτονόητο καθήκον του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να τοποθετεί εμβολιασμένους αστυνομικούς σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Με επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης ζητεί να μάθει ποιος είναι τελικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων αστυνομικών και ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε οι ανεμβολίαστοι αυτοί αστυνομικοί κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους αναφορικά με την τήρηση των κανόνων και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης να μην έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία των ίδιων. Με απλά λόγια, εξηγεί ο κ. Σπίρτζης το παράδοξο όλων είναι πολίτες να ελέγχονται εάν είναι εμβολιασμένοι από ανεμβολίαστους αστυνομικούς.
Μεγάλη συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία για την 48η επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που σήμαναν την έναρξη της πτώσης της Χούντας των συνταγματαρχών.
Στην κεφαλή της πορείας, βρέθηκε το πανό των πρώην φυλακισθέντων και εξορισθέντων και ακολουθούν μέλη των φοιτητικών συλλόγων, μέλη του ΠΑΜΕ και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε περίπου 100 μέτρα πιο πέρα, μπροστά στην είσοδο της Εμπορικής Πύλης της ΔΕΘ και στη συνέχεια εντάχθηκε στη μεγάλη πορεία.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων, υπέρ αυτών που έδωσαν το αίμα τους για την πτώση της Χούντας, υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και κατά του ΝΑΤΟ.
Η πορεία θα κινηθεί μέσω των οδών Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή για να καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι «αστακός» από περίπου 2.000 αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν πάρει θέση από νωρίς, προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια αλλά και να επέμβουν, πριν αυτά πάρουν διαστάσεις.
Πέταξαν το στεφάνι της διακοινοβουλευτικής επιτροπής
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ένταση σημειώθηκε έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου, καθώς φοιτητές και συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν στην διακοινοβουλευτική επιτροπή να εισέλθει στο χώρο και να καταθέσει στεφάνι.
Μερίδα ατόμων αφαίρεσε το στεφάνι από την επιτροπή και το πέταξαν. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως «κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο».
Η δήλωση της ΠτΔ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπολούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι λίγο μετά τις 9 το πρωί και έπειτα αποχώρησε με τη συνοδεία της.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας.
Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν. Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».
Μητσοτάκης: Δε νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα
Μήνυμα για την 48η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας να τιμηθεί χωρίς «καπηλείες και ακρότητες, με τη σκέψη στην αληθινή κληρονομιά της».
Πιο ειδικά, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει: «Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!
Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες.
Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. Άλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση.
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!", καταλήγει».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr