Ψαλτοπούλου: Διπλάσιες πιθανότητες θανάτου για όσους έχουν κορονοϊό και γρίπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους έχουν όσοι θα νοσήσουν ταυτόχρονο από κορονοϊό και γρίπη, σύμφωνα με την παθολόγο, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα. Αναφερόμενη στο θέμα της γρίπης τόνισε ότι «η γρίπη είναι ο “άγνωστος Χ” ακόμα και για λοιμωξιολόγους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν θα περάσουμε όλο τον χειμώνα με τη γρίπη και άλλους ιούς και περιμένουν να δουν πώς θα πάει αυτό το κύμα».
Η καθηγήτρια υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού απέναντι στη γρίπη ειδικά των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν κάποια υποκείμενο νόσημα. «Μπορεί να υπάρξει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο διπλή καμπύλη νοσούντων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ανθρώπων που έχουν και κορονοϊό και γρίπη. Οι άνθρωποι που έχουν και τους δυο ιούς, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι αυτών που έχουν μόνο κορονοϊό», είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Ψαλτοπούλου μίλησε για σταδιακή επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λέγοντας πως και τον Αύγουστο, πάντως, είχαμε 3.000 κρούσματα την ημέρα, δηλαδή ήμασταν ήδη πιεσμένοι με ένα ΕΣΥ που έχει βγει μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης. Η εικόνα μας ως χώρα είναι αντίστοιχη με αυτή της Γαλλίας ή της Ισπανίας, που έχουν πολλαπλάσιους πληθυσμούς.
Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα
Απέδωσε την αυξημένη πίεση στη βόρεια Ελλάδα, τόσο στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όσο και στην «έκρηξη» της πανδημίας σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρωσία. «Επομένως χρειάζεται σε οποιαδήποτε περιοχή το σύστημα υγείας φαίνεται να φτάνει σχεδόν στη μέγιστη δυνατότητά του, ίσως χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι σταδιακά, αλλά πρέπει να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα τους», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Μόνο από αυτό το νούμερο καταλαβαίνουμε ότι μπορεί και εμβολισμένος να νοσήσει πάρα πολύ βαριά, ή ότι υπάρχουν εμβολιασμένοι που μπορεί να συμπεριφέρονται σαν πρώην εμβολιασμένοι, γιατί δεν έχουν πλέον αντισώματα καθόλου, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι μη εμβολιασμένοι», επεσήμανε. «Αν ιδεατά είχαν εμβολιαστεί όλοι, φανταστείτε πόσα λίγα άτομα θα είμαστε στις ΜΕΘ και πόσο μικρό θα ήταν το πρόβλημα ίσως να μην το συζητούσαμε καν. Άρα η στόχευση πρέπει να είναι στους ανεμβολίαστους, γιατί αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η κ. Ψαλτοπούλου.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr