Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών: Διχασμένοι οι επιστήμονες
Δε θα επιτευχθεί η αύξηση των εμβολιασμών με την υποχρεωτικότητα λένε αυτοί που διαφωνούν – Είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες υποστηρίζουν όσοι συμφωνούν με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των ειδικών αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς και στους υπερήλικες. Η μία τάση υπογραμμίζει ότι η υποχρεωτικότητα δε θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση των υγειονομικών, με συνέπεια να δημιουργηθούν και μεγάλα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και την κοινωνία, μετά τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, η πλευρά που τάσσεται εναντίον της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ζητάει να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς των ανεμβολίαστων πόρτα-πόρτα αλλά και αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς και επέκταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. σώματα ασφαλείας και ιερείς).
Στον αντίποδα, η πλευρά που τάσσεται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τονίζει ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει την κοινωνία, κάτι που έχει χρέος να κάνει, ακόμα και αν σημαντική μερίδα των πολιτών διαφωνεί κάθετα με κάθε μορφή υποχρεωτικότητας.
«Δε θα επιτευχθεί με την υποχρεωτικότητα η αύξηση των εμβολιασμών»
Μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δε θα έχει ως αποτέλεσμα την προσδοκώμενη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων. Όπως λέει, αυτό κατέδειξε η εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς, αφού ένα μεγάλο ποσοστό αυτών προτίμησε να τεθεί σε αναστολή εργασίας και να μην εμβολιαστεί.
«Έτσι κι αλλιώς σήμερα υπάρχει μία σχετική υποχρεωτικότητα με την εφαρμογή των προνομίων στους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν ένα ή δύο τεστ για να πάνε στη δουλειά τους και έχουν γενικώς μία δυσκολία στις κινήσεις τους. Επίσης, η επιλογή να εμβολιαστεί κάποιος, για να μη χάσει τη δουλειά του, έχει ηθικές και νομικές δυσκολίες και θα πρέπει να τις εξετάσουν αρμόδιες επιτροπές ειδικών. Πρέπει η Πολιτεία και όλοι εμείς οι επιστήμονες να δούμε τις ευθύνες μας, για ποιο λόγο, για παράδειγμα, σήμερα ένα ποσοστό 25% των ατόμων πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Μήπως γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα ηλεκτρονικά μέσα; Μήπως διότι έχουν πρόβλημα στο να μετακινηθούν ή επηρεάζονται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους; Η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης με τις αναστολές εργασίας», τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Κατά τον ίδιο, είναι απαραίτητη μία εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα από κλιμάκια ειδικών, προκειμένου να πεισθούν για το μεγάλο όφελος του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα οι ηλικιακές ομάδες άνω των 80 ετών και σε δεύτερο στάδιο όσοι είναι σήμερα μεταξύ 20-50 ετών, οι οποίοι έχουν πολλές κοινωνικές επαφές. «Πρέπει ο ηλικιωμένος να συζητήσει με τον προσωπικό του γιατρό. Να ενημερωθεί και να πεισθεί ότι πρέπει να εμβολιασθεί. Αν πεισθούν οι άνω των 80 ετών θα δούμε μεγάλη μείωση στους αριθμούς των θανάτων και των διασωληνωμένων», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης υποστηρίζει ότι θα πρέπει και ο ανεμβολίαστοι ιερείς, οι οποίοι έρχονται σε συχνή επαφή με τον κόσμο, να υποχρεωθούν να κάνουν δύο rapid test ανά εβδομάδα και να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς και εργαζόμενους σε σώματα ασφαλείας, για το αν τηρούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Όπως η υποχρέωση της χρήσης κράνους στις μοτοσικλέτες»
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών τάσσεται ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής. Όπως υποστηρίζει, εκτός από την τραγική καταγραφή της αύξησης των θανάτων, με την πίεση στο σύστημα υγείας και τις μονάδες εντατικής θεραπείας ειδικότερα από τους ανεμβολίαστους προκαλούνται και αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
«Πάντοτε ήμουν υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε πολλές ομάδες με προτεραιότητες. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε συχνή επαφή με κόσμο, όπως οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, όπως κάνει, για παράδειγμα, με την υποχρεωτική χρήση κράνους σε μοτοσικλέτες. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ σήμερα πιέζονται πάρα πολύ από τους ανεμβολίαστους και δε βλέπω πως αλλιώς αυτή η πίεση μπορεί να περιοριστεί. Δεν έχει σημασία, αν η πλειοψηφία του κόσμου αντιπαθεί την υποχρεωτικότητα. Αν κάναμε μία δημοσκόπηση για την υποχρεωτικότητα της φορολογίας, είναι δεδομένο ότι σχεδόν όλοι θα τάσσονταν αρνητικά απέναντι αυτής. Άρα η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να πάρει τα σωστά μέτρα για το κοινό καλό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Βιολογική βεβαιότητα η εμφάνιση ιού που δεν θα μπορούμε να περιορίσουμε
Τουρκικό πλοίο με μετανάστες στην Κρήτη: Crash test για Ελλάδα και Ε.Ε από Τουρκία
Καιρός: Σαρώνει ο κυκλώνας Νέαρχος - Live χάρτης για την κακοκαιρία
Συντάξεις: Πόσα χάνουν όσοι βιάζονται να βγουν σε σύνταξη - Παραδείγματα
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr