Δίμηνο αγωνίας στις καμένες περιοχές μέχρι την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών έργων
Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τα αντιδιαβρωτικά ανά περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Με το βλέμμα στον ουρανό και ενώ μετρούν ήδη τις ζημιές από τα υπάρχοντά τους που θάφτηκαν στη λάσπη που άφησε πίσω του ο Μπάλλος ύστερα από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας καθώς τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν μεν ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές, αλλά όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς έπονται των αντιδιαβρωτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Αμυράς απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών Γιώργου Καμίνη του Κινήματος Αλλαγής και Κρίτωνα Αρσένη του ΜέΡΑ25, η απομάκρυνση των καμένων κορμών από τις παρόδιες περιοχές, από το επαρχιακό, το εθνικό και το δημοτικό οδικό δίκτυο έχει ολοκληρωθεί για όλες τις καείσες περιοχές της Ελλάδας, ενώ προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά έργα.
Πάντως παρά τις δεσμεύσεις για απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα πολλές αρμοδιότητες φαίνεται ότι παραμένουν διάσπαρτες.
Σχολιάζοντας το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τις εικόνες από την Αττική με τα παιδιά σχολείου να εγκαταλείπουν την τάξη τους χρησιμοποιώντας ως γεφυράκι τα θρανία τους, αλλά και του βυθισμένου λεωφορείου της ΟΣΥ, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως εξακολουθούν να εμπλέκονται πολλοί φορείς: «Ουσιαστικά για το θέμα των αντιπλημμυρικών εμπλέκεται το κεντρικό κράτος και η Αυτοδιοίκηση και από το κεντρικό κράτος τουλάχιστον πέντε Υπουργεία, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Τον Φεβρουάριο, μετά την καταστροφική διαχείριση των χιονοπτώσεων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Έχουν μεσολαβήσει εν τω μεταξύ και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τώρα οι πλημμύρες και δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή. Πόσες καταστροφές περιμένει η Κυβέρνηση για να αρχίσει τη διαδικασία της απλοποίησης» αναρωτήθηκε ο βουλευτης του Κινήματος Αλλαγής.
Τα έργα στη βόρεια Εύβοια
Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών έργων στη βόρεια Εύβοια τον Δεκέμβριο, τόνισε πως «αυτό είναι αδιανόητο καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει μείνει τίποτα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αμυράς για το σύνολο των καμένων περιοχών, η πορεία των έργων έχει ως εξής:
Στην Αττική, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά έχουν ολοκληρωθει οι μελέτες στις περισσότερες περιπτώσεις και συγκεκριμένα:
- Μέγαρα, Αλεποχώρι και Γεράνεια: Τα καμένα εδάφη δασικών εκτάσεων ανέρχονται σε 46.738 στρέμματα. Η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα ολοκληρώθηκε, έχει θεωρηθεί, έχει εγκριθεί και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες τα τεύχη δημοπράτησης. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν τα έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
- Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι και Τατόι: Οι καμένες εκτάσεις είναι 83.560 στρέμματα και ο προυπολογισμός των αντιδιαβρωτικών έργων φτάνει τα 18.285.000 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας.
- Βίλια και όρος Πατέρας: Η καμένη έκταση φτάνει τα 97.256 στρέμματα. Η σύνταξη μελέτης ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά έργα.
- Δασαρχείο Λαυρίου: Η καμένη έκταση είναι 5.308 στρέμματα. Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας έκτασης 1.000 στρεμμάτων και προυπολογισμού 170.000 ευρώ. Εντός Νοεμβρίου ξεκινούν τα έργα.
Βόρεια Εύβοια
Περιοχή Λίμνης, Μαντουδίου και Αγίας Άννας: Πρόκειται για μια καμένη έκταση 318.000 στρεμμάτων. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση πέντε μελετών αντιδιαβρωτικών έργων ως προϋπόθεση έναρξης των αντιπλημμυρικών στις περιοχές του δασαρχείου της Λίμνης. Από τον Σεπτέμβριο υλοποιούνται τα αντιδιαβρωτικά έργα στη λεκάνη του όρους Καντήλι, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τη 14η Δεκεμβρίου. Επίσης γίνονται τα αντιδιαβρωτικά έργα στις δύο υδρολογικές λεκάνες της περιοχής, στη Σηπιάδα και στο Αχλάδι. Εκεί τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου αντιστοίχως.
Περιοχή Ιστιαίας – Αιδηψού: Η καμένη έκταση φτάνει τα 189.000 στρέμματα. Έχουν εκπονηθεί τέσσερεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και δύο αντιπλημμυρικών για το Δασαρχείο της Ιστιαίας. Εχουν υλοποιηθεί και σχεδόν ολοκληρώνονται τα έργα της πρώτης αντιδιαβρωτικής μελέτης και ξεκινά κατ’ επιλογή και κατά προτεραιότητα επικινδυνότητας η εφαρμογή των έργων στις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες.
Ηλεία αρχαία Ολυμπία και Πύργο: Η καμένη έκταση φτάνει τα 120.000 στρέμματα. Ο προυπολογισμός των αντιδιαβρωτικών έργων ανέρχεται σε 4.318.000 ευρώ. Η μελέτη έχει σταλεί για θεώρηση και έγκριση. Ειδικά για αυτήν την περιοχή – όπως επεσήμανε ο κ. Αμυράς - έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί σε 32 επικίνδυνα σημεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες καθαρισμού συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στο σύνολο των υδατορεμάτων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον καθαρισμό και τη συντήρηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής.
Κόρινθος: Στην καμένη έκταση των 17.214 στρεμμάτων ξεκινά τις επόμενες ημέρες η υλοποίηση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Ήδη έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί και ξεκινούν τα υποστηρικτικά για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα στη περιοχή του Σχίνου.
Αχαΐα: Για τα 4.000 καμένα στρέμματα στη Ζήρια έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στα 11 πιο επικίνδυνα σημεία και αναμένεται να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα καθώς η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.
Αρκαδία: Για τη Γορτυνία όπου τα καμένα στρέμματα φτάνουν τα 57.000 εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 730.000 ευρώ.
Λακωνία: Για τα 104.000 στρέμματα καμμένης γης, αναμένεται η έγκριση του τεχνικού δελτίου από τον κωδικό φυσικών καταστροφών και η υλοποίηση και η ολοκλήρωση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας πρώτης προτεραιότητας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο.
Το παράδειγμα της Κύπρου και η απάντηση στον καθηγητή Λέκκα
Ο κ. Αρσένης ανέφερε στη Βουλή και τις δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι και η χώρα μας θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου με στοχευμένες μικρότερες παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει το αποτύπωμα της κακοκαιρίας.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε επίσης ότι το 2007 αν και η καταστροφή στην Πάρνηθα ήταν πολύ μικρότερη απ’ αυτήν της Εύβοιας, (το 1/10 ή 50.000 στρέμματα), δασεργάτες δούλεψαν άμεσα και ύστερα από λίγες εβδομάδες είχαν ολοκληρωθεί 1.913 χιλιόμετρα αντιδιαβρωτικών έργων, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα και έτσι αποτράπηκαν οι καταστροφές από την πλημμύρα.
Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι οι περιπτώσεις των πυρκαγιών σε Ελλάδα και Κύπρο δεν ήταν όμοιες καθώς:
- Στην Κύπρο η εκδήλωση του φαινομένου έγινε στις 3 Ιουλίου του 2021. Στη βόρεια Εύβοια έγινε στις 3 Αυγούστου, έναν μήνα μετά.
- Στην Κύπρο η καμένη έκταση ήταν 44.490 στρέμματα. Στη βόρεια Εύβοια έφτασε τις 504.117 στρέμματα, δηλαδή έντεκα φορές πάνω από την καμένη έκταση στην Κύπρο.
- Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Κύπρο είναι τα 500 χιλιοστά, ενώ στη βόρεια Εύβοια η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 750 χιλιοστά.
- Στην Κύπρο τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου και στη βόρεια Εύβοια στις 25 Σεπτεμβρίου.
- Στην Κύπρο επελέγησαν ήπια έργα, κυρίως συρματοκιβώτια στις κοίτες των ρεμάτων και καθαρισμοί των ρεμάτων. Στη βόρεια Εύβοια τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι κορμοδέματα στις λεκάνες απορροής, ξυλοφράγματα στις κοίτες των ρεμάτων και σταθερά φράγματα ορεινής υδρονομίας στις κοίτες των μεγάλων ρεμάτων. Παράλληλα, καθαρίστηκαν όλα τα ρέματα στη βόρεια Εύβοια και κόπηκαν τα επικίνδυνα που έγιναν δέντρα πέριξ των ρεμάτων αυτών.
Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης των έργων, ο κ. Αμυράς επεσήμανε ότι στη Λεμεσό έχουν ολοκληρωθεί, στη Λάρνακα ολοκληρώθηκαν τα 5 από τα 16 σημεία και θα τελειώσουν τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. «Στη Λίμνη τα αντιδιαβρωτικά έργα εκτελούνται όπως λένε και οι πέντε μελέτες στο σύνολο της καμένης έκτασης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβρη. Τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη. Τα αντιπλημμυρικά ήδη ανατίθενται για τη μία λεκάνη απορροής. Στην Ιστιαία, τώρα, τα αντιδιαβρωτικά έργα εκτελούνται στις τρεις από τις τέσσερεις περιοχές που η μελέτη υποδεικνύει και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου. Τα αντιπλημμυρικά ήδη ανατίθενται για τη μία λεκάνη απορροής, την πιο ευάλωτη».
Σε ό,τι αφορά τα μικρά συρματοκιβώτια που είχαν χρησιμοποιηθεί στην Πάρνηθα μετά τη φωτιά, όπως επίσης και στην Εύβοια, στα νότια του Καντηλίου όρους σε μία φωτιά του 2017, ο υφυπουργός θύμισε ότι έσπασαν επιβαρυνοντας περαιτέρω τις κοίτες των ρεμάτων με πέτρες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ζορμπάς το 2018.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση στη διακήρυξη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
Rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα - Το ΦΕΚ με τα μέτρα
Μίκης Θεοδωράκης: Είχε κάνει 5 διαθήκες
Ασέβεια Τραμπ στον εκλιπόντα Πάουελ: «Έκανε πολλά λάθη, αλλά τέλος πάντων, ας αναπαυθεί εν ειρήνη»
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr