Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για «καθίζηση» τζίρου σε εστίαση
Για στοχοποίηση του χώρου της εστίασης και της διασκέδασης κάνουν λόγο εκπρόσωποί τους - Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης του κλάδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέρες φθινοπώρου του 2020 ζουν ξανά από το πρωί της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης της Θεσσαλονίκης και άλλων δέκα νομών της Βόρειας Ελλάδας, αφού μετά το μίνι lockdown, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη 1:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματά τους.
Εκπρόσωποί τους μιλώντας στο ethnos.gr κάνουν λόγο για τεράστια έως και καθολική πτώση του τζίρου, κυρίως σε κατάστημα που γεμίζουν ή ανοίγουν μετά τις 11:00 το βράδυ και τονίζουν ότι αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη μειωμένα έσοδά τους, αφού έχουν χάσει σχεδόν τη μισή πελατεία τους, διότι είναι ανεμβολίαστη.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι για μία ακόμα φορά στοχοποιούνται η εστίαση και η διασκέδαση, κλάδοι οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι συνέτρεξαν μαζικά να εμβολιαστούν και το έχουν κάνει σε ποσοστό 90%.
«Τη στιγμή που έγιναν και γίνονται τόσες συναυλίες αλλά και άλλες εκδηλώσεις, εμείς διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά ότι στοχοποιείται η εστίαση. Μόλις τα επιημιολογικά δεδομένα δυσκολεύουν, οι ειδικοί αποφασίζουν μέτρα μόνο για το χώρο της εστίασης. Έχουμε στείλει και υπόμνημα στον πρωθυπουργό, με το οποίο ζητάμε να υπάρχει σωστός σχεδιασμός, αφού ξέρουμε τι μας έρχεται», λέει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
«Καθίζηση» του τζίρου
Για «καθίζηση» του τζίρου σε κάποιες κατηγορίες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και για μεγάλη πτώση του σε άλλες κάνει λόγο ο κ. Επιτροπίδης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συνολικά χίλια καταστήματα στο νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου το 20% του συνόλου, τα οποία ανοίγουν ή τα επισκέπτονται οι πελάτες μετά τις 11:00 το βράδυ, θα δουν τους τζίρους τους να μειώνονται κατά περίπου 80%. Κάποια από τα καταστήματα αυτής της κατηγορίας δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρεθούν αντιμέτωποι με καθολική απώλεια εσόδων.
Την ίδια στιγμή, στα καφέ-μπαρ, όπου η μεγαλύτερη κατανάλωση γινόταν τις βραδινές ώρες με τα ποτά, ο κ. Επιτροπίδης εκτιμάει ότι η πτώση του τζίρου θα φτάσει τουλάχιστον στο 50%, ενώ λίγο καλύτερη αναμένεται να είναι η κατάσταση στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, ωστόσο και σε αυτά θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη μια σημαντική μείωση των εσόδων.
«Πέρυσι, από τις 11 Αυγούστου και μετά, όταν εφαρμόστηκε σε ολόκληρη τη χώρα το ίδιο μέτρο με το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης νωρίς το βράδυ, ο κόσμος έβγαινε για ένα ποτό και μετά συνέχιζε σε πλατείες και πάρκα. Τώρα έχουμε Οκτώβριο, οι βραδιές είναι πολύ πιο κρύες και δεν ενδείκνυται η παραμονή σε πλατείες. Άρα ο κόσμος δε θα βγει καθόλου έξω για διασκέδαση και εμείς θα χάσουμε και αυτό το ένα ποτό. Γιατί να έρθουν στα καταστήματά μας οι πελάτες, όταν δε θα έχουμε ούτε μουσική, εκτός από το ότι θα πρέπει να κλείνουμε νωρίς; Το μίνι lockdown ξεκίνησε για εμάς από τη στιγμή που επιτρέπεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας μόνο στους εμβολιασμένους, με αποτέλεσμα να χάσουμε τη μισή πελατεία μας. Τώρα μας λένε δεν μπορούν να μπουν ούτε οι εμβολιασμένοι μετά από κάποια ώρα. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο μας εμβολιαστήκαμε σε ποσοστό 90% και τώρα ζητάμε στήριξη», αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης.
Ο «μαύρος Σεπτέμβρης»
Κατά τον ίδιο, μόλις ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα γίνει αντιληπτό ότι η χώρα πέρασε ένα «μαύρο» Σεπτέμβρη, σε ότι αφορά τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτά.
«Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον κλάδο μας, θα είναι τα χειρότερα από ποτέ. Πολλές από τις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και παρά αυτήν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, δεν είχαν το δικαίωμα να κλείσουν μέχρι 31 Αυγούστου και αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο το Σεπτέμβριο. Το ίδιο ακριβώς συνέβηκε και με τις απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες έγιναν μαζικά το Σεπτέμβριο. Μόνο στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Σεπτέμβριο έκλεισαν 500 επιχειρήσεις του χώρου μας κι έχασαν τη δουλειά τους περίπου 2.500 εργαζόμενοι. Μόνο το 50% αυτών άλλαξαν χέρια και οι υπόλοιπες δεν πρόκειται να πουληθούν», τονίζει ο κ. Επιτροπίδης.
Ο ίδιος παραθέτει και τα αιτήματα του κλάδου για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. Όπως αναφέρει, οι επιχειρηματίες ζητούν μαζί με το μίνι lockdown να επανέλθει το μέτρο της αναστολής εργασίας και να γίνει επιδότηση του ενοικίου σε ποσοστό 100% για επιχειρήσεις που είδαν πτώση στο τζίρο τους κατά τουλάχιστον 70% και επιδότηση ενοικίου κατά 40% για τις υπόλοιπες.
Θεμιστοκλέους: Γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε γενικευμένο lockdown
Παπαδόπουλος για σεισμό: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα
Κορονοϊός: Πώς τα social media ευνόησαν τους αντιεμβολιαστές - Ποιοι τους ακολουθούν
«Δεν έχουμε ποτέ δει ξανά κάτι παρόμοιο» - Είχε στο στομάχι ένα κιλό βίδες και καρφιά
Ερντογάν εκτός ορίων: Τουρκικός ο βυζαντινός δικέφαλος αετός
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr