Κορονοϊός: Σε mini lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς - Ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ
Από την Παρασκευή σε ισχύ τα μέτρα - Κατά 90% πλήρεις οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε ανακοινώσεις προχώρησε η Πολιτική Προστασία την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με το μίνι lockdown που τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, λόγω μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού στη Μακεδονία. Επιπλέον, ανακοινώθηκε παράταση των μέτρων σε επτά ακόμα περιοφερειακές ενότητες. Από τις 14 συνολικά περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα, οι 10 είναι σε μίνι lockdown. Ο προβληματισμός για την περιοχή είναι έντονος, καθώς οι ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες κατά 90% και την ίδια ώρα στην επικράτεια είναι κατειλημμένες στο 69% ενώ, ακόμα, βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.
Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Χώρο στη διασπορά δίνουν οι ανεμβολίαστοι
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ίδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γιατροί ως προς τη διεξαγωγή παρελάσεων και της γιορτής του Αγίου Δημητρίου. Όπως δήλωσε ο διευθυντής πνευμονολογικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλωρός, «Βλέπουμε μία όχι δραματική αλλά σταθερή επιδείνωση και τα χειρότερα έπονται». Συγκεκριμένα, στο Παπανικολάου, όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες ενώ, στην εφημερία που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Ο κίνδυνος για τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλος και για να μην υπάρξει έκρηξη της διασποράς η κυβέρνηση εξετάζει τόσο η παρέλαση όσο και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου να γίνουν με μέτρα.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα επεκταθεί. «Δεν θα επιβάλλουμε επιπλέον υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε. Αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω. Αν είσαι ανεμβολίαστος δεν θα έχεις πρόσβαση στη διασκέδαση, δεν θα έχεις πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες και θα πρέπει να υποβάλλεσαι σε τακτικούς ελέγχους, με ίδιον κόστος», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Athens Democracy Forum.
Παπαευαγγέλου: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Βορεια Ελλάδα
Με τα μάτια στραμμένα προς την Βόρεια Ελλάδα, είναι οι επιστήμονες, καθώς καταγράφεται επιδείνωση της πανδημίας του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της όπως είπε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας και στο συγχρωτισμό που αυτή συνεπάγεται, όσο και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας.
Επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές διακυμάνσεις που έχει η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μίλησε για αυξητική τάση της στην Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Μιλώντας για το σύστημα Υγείας ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία, η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει πλέον το 90% τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου. Όπως σημείωσε, παρότι οι νοσηλείες για κορονοϊό έχουν μειωθεί κάτω από 2.000 στη χώρα και ανά ημέρα έχουμε 178 νέες εισαγωγές, καταγράφεται αύξηση των διασωληνωμένων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, είπε ότι αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.
Ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών
Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί όπως είπε «αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν». Η ίδια συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.
Όπως είπε τα κρούσματα και στα παιδιά αυξάνονται αν αυτά ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς εκεί υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις περιοχές καθώς «εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών».
Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.
Μιλώντας και για το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μάσκα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και σε μικρές πόλεις, είπε ότι αν αποφασίσουμε να βγει η μάσκα από τα παιδιά στο σχολείο, «αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος μίας πόλης αλλά από το αν υπάρχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη αυτή».
Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για το αν δηλαδή θα βγουν οι μάσκες στα σχολεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή επιπλέον μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για επιπλέον μέτρα, δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου μετά το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή τώρα δεν έχει αξία αλλά υποθετικά πρόσθεσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίας περιοχής και ενδεχομένως ο καιρός, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους ώστε να ληφθούν μελλοντικά κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Επεισόδια ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Το προφίλ των συλληφθέντων και τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής
Λέκκας: Δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα
Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι έδρασε ο «ληστής με το ραβασάκι» - «Τα έφαγα όλα και πέταξα το όπλο»
Κορονοϊός: Με μέτρα οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη - «Όχι» από κυβέρνηση σε οριζόντιο lockdown
Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Ισόβια στον αστυνομικό που την βίασε και την σκότωσε
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr