Σχολεία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται για τα μέτρα με συλλαλητήριο
Σημείο τριβής είναι κυρίως το θέμα του 50+1% των εντοπισμένων κρουσμάτων σε μαθητές, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών τμημάτων έχει τουλάχιστον 25 παιδιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχωρούν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στα Προπύλαια, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε εφαρμοφή στις σχολικές αίθουσες. Πολλά μέλη της σχολικής κοινότητας θεωρούν ότι με τα ισχύοντα μέτρα δεν υπάρχει η απαραίτητη προστασία από τον κορονοϊό και επισημαίνουν ότι παρόλο που δεν θα χαλαρώσει το σύστημα των απουσιών, εάν παρουσιαστούν κρούσματα σε μία τάξη, πολλοί γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει στο ethnos.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, σημείο τριβής είναι κυρίως το θέμα του 50+1% των εντοπισμένων κρουσμάτων σε μαθητές, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει τουλάχιστον 25 παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι με δύο-τρία κρούσματα σε ένα τμήμα οι γονείς θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο πέλεκυς των απουσιών και σημειώνει ότι ουσιαστικά η Πολιτεία ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στους γονείς.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες, όταν ρωτήθηκε, για το αν το σχολείο θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος, επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα.
Κοινωνικός αυτοματισμός
Δεδομένο θεωρεί η κ. Βαλαβάνη το γεγονός ότι θα λειτουργήσει μεταξύ των γονέων ο κοινωνικός αυτοματισμός, σε περίπτωση που εντοπιστούν δύο-τρία κρούσματα κορονοϊού σε ένα τμήμα και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θα προτιμήσει να μη στείλει τα παιδιά στο σχολείο. «Σε μία τάξη 26 μαθητών το 50+1% είναι 14 παιδιά. Είναι δυνατό να μη φοβηθεί ο γονιός, αν εντοπιστούν 10 ή 12 κρούσματα; Θα ρισκάρει να στείλει το παιδί στο σχολείο και μετά αυτό να γυρίσει στο σπίτι και να το κρατήσουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες; Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και με δύο ή τρία κρούσματα σε μία τάξη πολλοί γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δυστυχώς, η Πολιτεία πετάει το ‘’μπαλάκι’’ στους γονείς, τη στιγμή που μας ανησυχεί παρα πολύ το θέμα των απουσιών, αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτές», σημειώνει στο ethnos.gr η κ. Βαλαβάνη.
Δεν τηρούνται αποστάσεις
Η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι στην ουσία είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών μέσα στις τάξεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών τμημάτων αποτελείται από τουλάχιστον 25 παιδιά.
«Στο θέμα των αποστάσεων ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας και υγείας και οι γονείς είναι εξοργισμένοι. Πώς μπορούμε να μιλάμε για αραίωση, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων υπάρχουν 25 και 27 μαθητές;», σημειώνει η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.
Κατά την ίδια οι γονείς ζητούν ακόμη να γίνονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ κυκλικά τα τεστ για τον κορονοϊό έξω από τα σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μη διενέργειάς τους από κάποιους γονείς στο σπίτι.
Παράλληλα, η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι η συνομοσπονδία τάσσεται υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού και ζητούν αυτοί να γίνονται στα σχολεία για τους μαθητές και με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα παρακολουθούνται από ειδικό για κάποια ώρα μετά τον εμβολιασμό.
Κεραμέως: Δεν θα χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες
Τoν τρόπο, με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα σχολεία τον εντοπισμό κρούσματος σε μαθητές, διευκρίνισε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά έναντι του κορονοϊού.
Όπως ανέφερε η Υπουργός, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα, αν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου. Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή αυτή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η Υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing».
Συγκεκριμένα, η Υπουργός τόνισε ότι αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα. «Ακολουθούμε την διεθνή τάση. Τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος. Εβδομάδες συζητάγαμε για το πρωτόκολλο με τους ειδικούς.», πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για το αν το σχολείο θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, η Υπουργός σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες.
Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα: «Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η υπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της παιδείας, η δια ζώσης λειτουργεία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. «Στόχος μας είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή εκπαίδευσης. Οφείλουμε σαν πολιτεία να προσφέρουμε και τα δύο».
Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η Υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για πανδημία: Φοβόμαστε τον Οκτώβρη και κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα
Σκρέκας: Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα
Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Με βαρύ οπλισμό οι δράστες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr