Κορονοϊός: Ανησυχούν για τη διασπορά οι ειδικοί – Επιθετική αύξηση «βλέπει» η Λινού, εκτιμήσεις Γώγου για 5.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Την ανάγκη να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να εξασθενήσει ο ιός τονίζουν οι ειδικοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Επιμένει στην πλήρη επαναφορά της χρήσης της μάσκας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία όπως είπε διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, ενώ η ίδια δήλωσε εναντίον του ανοίγματος των κλειστών χώρων.
«Πρέπει να υπάρξει ενιαία συνετή προσπάθεια για να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν. Είμαστε σε πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας. Να επιλεχθούν αυτά που αποδίδουν πολύ χωρίς να πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας φοβόμουν τον διχασμό. Να επανέλθει η μάσκα. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα μέσα μεταφοράς», είπε μιλώντας στο Open ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά:«Είμαι εναντίον των κλειστών χώρων. Δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα σε κλειστό χώρο».
«Σε επίπεδο αριθμών είμαστε στη χειρότερη κρίση, σε επίπεδο κινδύνου όχι. Η δική μου εντύπωση είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, μπορεί και νωρίτερα από μία εβδομάδα. Έχουμε επιθετική αύξηση. Θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς. Θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία» σημείωσε η κυρία Λινού.
Αναφορικά με τον αριθμό όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι ανέφερε: «Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο των ανεμβολίαστων οι άνω των 50 ετών.Συμφωνώ με τον στόχο να εμβολιαστούν όλοι από 12 ετών και πάνω».
Ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε πάρα πολύ στην εντατική. Βλέπουμε χαλάρωση των μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, εδώ γίνεται μεγάλη μάχη να πειστούν και δεν πείθονται για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε άτομα πάνω από 12 ετών».
Γώγος: Μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα – Μπορεί να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση των κρουσμάτων, θα φέρει και επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία. Μιλώντας στο Mega o κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.
Βασιλακόπουλος: Δε γίνεται ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλια
Την ανάγκη να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να εξασθενήσει ο ιός τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», επισήμανε ότι, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.
Απαντώντας σε αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό, σημείωσε ότι με το εμβόλιο εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ σε περίπτωση που κολλήσει κορωνοϊό, εκτίθεται στην ίδια και σε πάρα πολλές ακόμα. «Δηλαδή αν νοσήσει, δε φοβάται τις συνέπειες της έκθεσης στις πρωτεΐνες του ιού και με το εμβόλιο που είναι μικρότερη η έκθεση από ότι είναι σε φυσική λοίμωξη, φοβάται;», σημείωσε.
Για το σύνδρομο Guillain-Barré που σχετίζεται με το εμβόλιο της Johnson& Johnson, ο καθηγητής είπε ότι κάποιος έχει χιλιαπλάσιες πιθανότητες να το εμφανίσει αν κολλήσει τον ιό.
Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά στη πιθανότητα βαριάς νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι είναι ελάχιστη και αφορά κυρίως σε ανθρώπους που παρά το εμβόλιο δεν έκαναν καλή ανοσολογική απόκριση, γιατί έπαιρναν φάρμακα που εμπόδιζαν το ανοσοποιητικό του σύστημα να κάνει καλή αντίδραση, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με ρευματοπάθειες και καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ τα εμβολιάζουν μαζικά επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να βλέπουν το εμβόλιο σαν ταμπού. «Τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Όμως έχουμε χάσει τρία παιδιά κάτω από 18 χρονών στην Ελλάδα μέχρι τώρα και πολύ περισσότερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Φανταστείτε ένα παιδί 10 μέρες μόνο του σε Μονάδα, χωρίς τους γονείς του», συμπλήρωσε.
Τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση: Γιατί επενδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Νέα μέτρα: Όλα όσα ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση – Πώς θα λειτουργεί το Covid Free Gr
Καιρός – Καύσωνας: Νέο κύμα ζέστης από την Τετάρτη
Ηλιούπολη: Το χρονικό του τρόμου που βίωσε η 19χρονη – Η αιχμαλωσία, οι βιασμοί και τα ναρκωτικά
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr