Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός στην Ευρώπη - Ανησυχία για νέους και ανεμβολίαστους
Ανησυχία στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα - Έκτακτη σύσκεψη στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού -ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα- επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».
Τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».
Ενίσχυση των εμβολίων
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».
Τα συμπεράσματα των 27
Στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.
- «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς»,τονίζουν στα συμπεράσματά τους οι "27" ηγέτες της ΕΕ
- «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό που υιοθέτησαν σήμερα οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.
Το μεταναστευτικό
Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. «Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».
Η προσέγγιση θα είναι «ρεαλιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη», και θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνολική προσέγγιση όλων των διαδρομών, αντιμετωπίζοντας τα βασικά αίτια, την υποστήριξη των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην περιοχή, την ανάπτυξη της ικανότητας για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την εξάλειψη του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, τη συνεργασία στην αναζήτηση και διάσωση, την αντιμετώπιση της νόμιμης μετανάστευσης, με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων καθώς και την εξασφάλιση επιστροφής και επανεισδοχής.
Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
- Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενισχύσουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις με, και απτή υποστήριξη για, χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας.
- Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να υποβάλουν σχέδια δράσης για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας το φθινόπωρο του 2021, αναφέροντας σαφείς στόχους, περαιτέρω μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
- Καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον το 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου NDICI, καθώς και τη χρηματοδότηση από άλλα σχετικά εργαλεία, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο.
Μετάλλαξη Δέλτα: Στο τραπέζι rapid test στους ταξιδιώτες
Εντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μόνο μία ημέρα τα κρούσματα κρονοϊού της μετάλλαξης Δέλτα τριπλασιάστηκαν. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Δέσποινας Βλεπάκη, στο τραπέζι των ειδικών έπεσε η πρόταση να γίνονται rapid test σε όσους ταξιδιώτες φτάνουν στη χώρα μας από χώρες που η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί, προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία διασπορά του στελέχους.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη ειδικά στο Ηράκλειο
Μόνο σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς. Αναλυτικότερα, 15 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, 1 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 σε πύλη εισόδου. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός σύντομα θα αυξηθεί με τις νέες διαγνώσεις.
Τα κρούσματα στο Ηράκλειο ανεμβολίαστοι νέοι
Σύμφωνα με το OPEN, τα 15 άτομα με τη μετάλλαξη στο Ηράκλειο είναι νεαρής ηλικίας (έως 28 ετών) και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Μάλιστα πρόκειται για μικρές συρροές κρουσμάτων, μέσα σε οικογένειες ή σε εργασιακούς χώρους που εντοπίστηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση καθώς ήδη στο Ηράκλειο είχαν εντοπιστεί 4 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).
Σύμφωνα με το OPEN, υπήρξαν φωνές ανάμεσα στους ειδικούς που τόνιζαν πως πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα στην περιοχή, όμως τελικά οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε αυτή την εισήγηση.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη
Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης ήταν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Κρήτη, τα οποία είναι αρκετά χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηράκλειο (το οποίο προκαλεί ανησυχία) πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 25,36% των πολιτών.
Για το λόγο αυτό οι δήμαρχοι του νησιού ενημερώθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στο νησί καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη. Μάλιστα τους ζητήθηκε να υπάρξουν προτάσεις για να εμβολιαστούν οι πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.
Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι της Κρήτης.
Σκέψεις για rapid test σε όσους εισέρχονται από χώρες που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, και της Δέσποινας Βλεπάκη, εξετάζεται από τους ειδικούς να φτιαχτεί λίστα με χώρες στις οποίες κυριαρχεί σε μεγάλα ποσοστά η μετάλλαξη Δέλτα, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και η Πορτογαλία και για να εισέλθει από κάποιος ταξιδιώτες από αυτές στην Ελλάδα να απαιτείται έλεγχος με rapd test στις πύλες εισόδου.
Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις
Tη γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), δηλαδή την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία αριθμεί συνολικά 29 κρούσματα μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Σημειώνεται πως τα 15 από τα 18 στελέχη, που εντοπίστηκαν το διάστημα 11 Μαΐου – 16 Ιουνίου, αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος)
Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Στο τραπέζι rapid test στους ταξιδιώτες, ανησυχία για Κρήτη
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπογραφές για το βόρειο τμήμα - Πόσο μειώνονται οι αποστάσεις
Θεσσαλονίκη: Πίσω στα αμαξοστάσια τα λεωφορεία χωρίς κλιματισμό από τη Λειψία
Σάλος με ανάρτηση της Δημουλίδου για τα Γλυκά Νερά: «Δεν ήθελε να σκοτώσει, θόλωσε το μυαλό του»
Αυτοκτονία με δύο σφαίρες: Ποιο το τραγικό τέλος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr