Κατερίνα Πεφτίτση για το body shaming: Δεν μπορεί ένας τραγουδιστής να έχει παραπάνω κιλά; Είναι αστείο
Τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση της Ελενας Παπαρίζου δείχνουν ότι θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε με το body shaming🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά είναι πρωτίστως άνθρωποι που σημαίνει ότι ανάμεσά τους θα βρεις καλόκαρδους, ευχάριστους, διασκεδαστικούς, όπως θα βρεις και στριφνούς και συμπλεγματικούς, που καμιά φορά από το πολύ bullying που έχουν υποστεί, έχουν αντιστρέψει τους ρόλους και γίνονται κι οι ίδιοι επιθετικοί απέναντι στους υπόλοιπους. Οι παχουλοί δεν είμαστε πιο γλυκούληδες, δεν είμαστε πιο καλοί. Ολα αυτά είναι μύθοι. Ο κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται ανάλογα με την παιδεία που έχει, τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να έχει δίπλα του και όχι ανάλογα με τα κιλά του».
Με τα λόγια αυτά η Κατερίνα Πεφτίτση, το plus size μοντέλο, make up artist και instagrammer την οποία η Ελλάδα γνώρισε μέσα από το GNTM απαντά στα στερεότυπα σε μια συζήτηση με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που έγιναν για την πρόσφατη εμφάνιση της Ελενας Παπαρίζου στη Eurovision ως προς τα κιλά της.
Τα σχόλια ξεσήκωσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η διαφορετικότητα και ό,τι ξεφεύγει από τα συνήθη πρότυπα προκαλεί αντιδράσεις. Αυτή τη φορά ακόμα και από μέλη του Κοινοβουλίου: «Μου άρεσε το τραγούδι της Μάλτας, αλλά με ενοχλεί το γεγονός ότι προβάλλει περισσότερο το ότι έχει 80 κιλά παραπάνω από το κανονικό», είπε λίγες μέρες πριν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αναφερόμενος στην τραγουδίστρια που εκπροσώπησε τη Μάλτα στον ίδιο διαγωνισμό.
«Είναι απίστευτο το 2021 να έχουμε ακόμα αυτές τις αντιλήψεις και αυτό που μας νοιάζει να είναι να πούμε κάτι κακεντρεχές, κάτι άσχημο για την εικόνα του άλλου ειδικά όταν η εικόνα της Ελενας Παπαρίζου δεν έχει τίποτα ανθυγιεινό πάνω της, δεν προβάλλει τίποτα λάθος για τη χλευάσουν επειδή τη σήκωσαν δύο άτομα. Δεν μπορεί ένας τραγουδιστής να έχει παραπάνω κιλά; Είναι αστείο που με όλα αυτά που έχουμε περάσει, ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα ακόμα» λέει στο «ethnos.gr» η Κατερίνα Πεφτίτση.
Η «χοντροφοβία», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται και το bodyshaming, είναι ένα από τα συμπτώματα της ύπαρξης συγκεκριμένων προτύπων σε μια κοινωνία, η οποία παρόλο που απαρτίζεται από ανθρώπους υπέρβαρους με την ιατρική έννοια σε ποσοστό περίπου 39% παγκοσμίως, εξακολουθεί να τους «κρύβει» όσο μπορεί καθώς συνήθως δεν απασχολούνται στην τηλεόραση, δεν εμφανίζονται στις διαφημίσεις εκτός αν αυτές αφορούν το φαγητό και κυρίως το ανθυγιεινό.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ρατσισμός»
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ρατσισμός, χοντροφοβία. Και μάλιστα ο ρατσισμός στους πιο ευτραφείς ανθρώπους είναι πιο έντονος και στοχεύει στο να σου δημιουργήσει το συναίσθημα ότι είσαι άρρωστος, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχεις τίποτα και σε πολλές περιπτώσεις η υγεία αυτού που σχολιάζει μπορεί να είναι χειρότερη από τη δική σου».
Αποτέλεσμα είναι ακόμα και τα μπάνια στη θάλασσα να αποτελούν για τους ανθρώπους με παραπανίσια κιλά και κυρίως τις γυναίκες μια πρόκληση καθώς αισθάνονται ακόμα πιο εκτεθειμένες σε κακεντρεχή σχόλια: «Μια γυναίκα πρέπει να είναι το sex symbol, είναι το ωραίο φύλο. Οφείλει να είναι περιποιημένη, πρέπει να έχει συγκεκριμένες αναλογίες. Με τους άντρες η κοινωνία είναι πιο ανεκτική. Δεν υπάρχουν πολλά εμφανισιακά «πρέπει» να ακολουθήσουν. Αν έχουν και λίγη κοιλίτσα δεν πειράζει, αλλά για μια γυναίκα σπάνια θα το ακούσεις αυτό».
Σχεδόν όλοι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, πάντως, έχουν περάσει φάσεις ντροπής ή απομόνωσης ακόμα και στις πιο προσωπικές τους σχέσεις: «Υπήρξαν περίοδοι που είχε 40 βαθμούς έξω κι εγώ από την ανασφάλειά μου ήμουν υπερβολικά ντυμένη κι έβγαζα την μπέμπελη γιατί ντρεπόμουν. Ευτυχώς το ξεπέρασα γρήγορα γιατί το πρόβλημα μ΄αυτό είναι ότι όσο μεγαλώνεις εσύ, μεγαλώνει κι αυτό. Είναι σαν ένα μικρόβιο, το οποίο ταΐζεται καθημερινά από τους ανθρώπους στον περίγυρό σου εάν δεν είναι οι σωστοί άνθρωποι και όσο μεγαλώνεις εξελίσσεται μαζί σου».
Δυσκολίες και σε απλά πράγματα
Από τα στενά καθίσματα των αεροπλάνων στην οικονομική θέση, μέχρι τα ψώνια για ρούχα και τα σχόλια πωλητών και πωλητριών έως τις ...κρυμμένες διατροφικές συμβουλές ή την ανάγκη του γρήγορου ελέγχου σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς ώστε να καθίσουν κάπου βολικά, οι άνθρωποι με περιττά κιλά – ακόμα κι αν αυτά δεν είναι πολλά - έχουν να αντιμετωπίσουν μια δυσκολότερη καθημερινότητα από τους υπόλοιπους σε έναν κόσμο που είναι μάλλον φτιαγμένος κυρίως για «κανονικές» διαστάσεις.
«Πολλές φορές τα κορίτσια χρειάζεται να καταφύγουν σε πιο ακριβά ρούχα ή και σε αγορές στο εξωτερικό για να βρουν να φορέσουν κάτι που θα τα ικανοποιεί. Ο λόγος που ήθελα να ασχοληθώ με το μόντελινγκ και να μπω σε όλον αυτόν τον τυφώνα ήταν γιατί ήθελα να προβάλλω πως και μία νέα κοπέλα της ηλικίας μου πρέπει να μπορεί να ντυθεί με ωραία ρούχα, θέλει να ντυθεί με ωραία ρούχα, να αναδείξει το κορμί της κι ας έχει παραπάνω κιλά, θέλει να νιώθει sexy, όμορφη, θέλει να είναι in fashion» εξηγεί η Κατερίνα. Και συνεχίζει: «Κάποια χρόνια πριν θυμάμαι ότι υπήρχαν εταιρίες που έβγαζαν μεγάλα μεγέθη και τα ρούχα που έφερναν ήταν κυρίως για μεγάλες γυναίκες. Υπήρχε αυτή η σύνδεση ότι μεγάλο νούμερο θα φοράει η μεγάλη γυναίκα. Και στα μαγιό; Μέχρι πρόπερσι έβλεπες κυρίως αυτά τα ολόσωμα που συνήθιζαν να φοράνε οι γιαγιάδες μας».
Η Κατερίνα δεν είναι σίγουρα η μοναδική στην οποία έχει τύχει περίπτωση πωλήτριας, που σχεδόν αρνείται να της δώσει ένα ρούχο να το δοκιμάσει λόγω του σωματότυπού της: «Κρατούσα το ρούχο με την κρεμάστρα και η πωλήτρια μου έλεγε ότι υπάρχει μόνο σε αυτό το νούμερο. Επέμεινα λέγοντάς της ότι είναι ελαστικό αλλά συνέχισε να μου λέει ότι η γραμμή είναι στενή. Η ιστορία άλλωστε με τα μεγέθη είναι παράξενη. Σε συγκεκριμένες αλυσίδες το large δεν είναι ποτέ για πραγματικά large κοπέλες. Ευτυχώς τα πράγματα τροποποιούνται σιγά σιγά σ΄αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν πια εταιρίες που φέρνουν όμορφα ρούχα σε λογικές τιμές για γυναίκες και άντρες που έχουν παραπάνω κιλά».
Plus size Barbie ambassador
Η ίδια μέσα από τη σελίδα της στο instagram προσπαθεί να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορεί σε ζητήματα διαφορετικότητας: «Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα και από γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά. Μου λένε ότι τους δίνω δύναμη να βάλουν μαγιό, να βγουν με θάρρος στην παραλία. Χαίρομαι που βοηθάω αλλά ταυτόχρονα είναι και λυπηρό να σου λέει π.χ. ένας άνθρωπος 40 χρονών με παιδιά, με οικογένεια ότι χρειαζόταν να δει εσένα για να πάρει θάρρος να κάνει κάτι τέτοιο».
Βεβαίως ούτε εκείνη έχει απαλλαγεί από τα αρνητικά σχόλια, αλλά σίγουρα έχει μάθει να τα αντιμετωπίζει: «Οταν βλέπω έναν άνθρωπο, ο οποίος εκκρίνει τοξικότητα κι αρνητισμό εκείνη τη στιγμή για μένα παίζει μια μετάφραση στα αυτιά μου που μου λέει «βοήθησέ με». Ακούω έναν άνθρωπο που πραγματικά κάτι του λείπει. Γι΄αυτό και απαντώ στα αρνητικά σχόλια. Γιατί πρέπει να μάθω τι είναι αυτό που τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο να λειτουργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο» λέει η Κατερίνα.
Παράλληλα σε συνεργασία με έναν ψυχοθεραπευτή έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για τα ζητήματα αποδοχής: «Θα ασχοληθούμε και με το body acceptance. Έτσι με γνώρισε ο κόσμος με την διαφορετικότητα του κορμιού μου ως plus size model. Με αφορμή αυτό θα αναφερθώ στη φυλετική αποδοχή, στην αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας. Στόχος είναι να μπορέσω μέσα από το κανάλι μου στο youtube να κάνουμε και μία στήλη με συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν εμπειρίες από αλωπεκία, λεύκη, λύκο μέχρι τρανσοφοβία, στους οποίους θέλω να δώσω βημα και τη δυνατότητα να ακουστούν».
Η Κατερίνα Πεφτίτση είναι επίσης η plus size Barbie ambassador στην Ελλάδα της σειράς της Mattel για τη διαφορετικότητα: «Ειμαι ενθουσιασμένη που η κούκλα είναι πλέον μια οποιαδήποτε μορφή και θα μπορεί το κάθε παιδάκι να ταυτιστεί μαζί της και να μην αρχίσει να περιθωριοποιεί όλες τις υπόλοιπες εμφανίσεις. Τα παιδιά μπορούν πια να μην έχουν πια μια Barbie που θα είναι η κλασική, η αδύνατη με ξανθά μαλλάκια και τα μπλε ματάκια».
Κοιτάμε περισσότερο το έξω παρά το μέσα
«Οσα περισσότερα είναι τα αρνητικά σχόλια από κάποιον, τόσο περισσότερο δυστυχισμένος είναι ο ίδιος», επισημαίνει η ψυχολόγος Νένα Γεωργιάδου (www.psixi.gr).
Και εξηγεί: «Μαθαίνουμε από μικροί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Εάν εμείς για κάποιο λόγο αισθανόμαστε μειονεκτικά απέναντί τους ή θεωρούμε ότι δεν έχουμε κάτι που θα μας έκανε αρεστούς, θα σχολιάσουμε την εμφάνισή τους, τη συμπεριφορά τους. Το βέβαιο είναι ότι άνθρωποι με αυτή τη συμπεριφορά αισθάνονται οι ίδιοι άβολα. Και ένας άνθρωπος δυστυχισμένος μπορεί να γίνει και τοξικός, να βγάζει κακίες, να κουτσομπολεύει. Ουσιαστικά προσπαθεί να φέρει τον περίγυρό του στα μέτρα του ώστε να μην αισθάνεται μειονεκτικά».
Σύμφωνα με την κυρία Γεωργιάδου, σε μια εποχή προτύπων τα οποία επαναλαμβάνονται συνέχεια μέσα από τα media, οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι νεότεροι άνθρωποι: «Είναι πιο ευάλωτοι διότι τους λείπουν εμπειρίες με αποτέλεσμα να στηρίζονται υπερβολικά στην εικόνα τους. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η εμφάνιση καμιά φορά παίζει ρόλο ακόμα και στο να κερδίσει κανείς μια θέση εργασίας. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος όμως, δεν μπαίνει στη διαδικασία να συγκριθεί και σίγουρα μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του».
Η ίδια έχει ασχοληθεί με ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα και όπως επισημαίνει είναι συνήθως μια μακρά διαδικασία: «Ακόμα και κάποιος που χρειάζεται να χάσει κιλά, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να το κάνει για τον ίδιο. Για να αισθάνεται καλύτερα, για να είναι πιο υγιής και όχι για να αρέσει στους άλλους. Αυτό προϋποθέτει να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων με παραπανίσια κιλά, οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο τον εαυτό τους, τον αγαπούν τόσο πολύ, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση κι αυτό φαίνεται από το πως κινούνται στο χώρο. Έχουν χτίσει μια προσωπικότητα τέτοια που δε θα περνούσε από το μυαλό κάποιου να τους κάνει κάποιο αρνητικό σχόλιο» καταλήγει.
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ραντεβού στο emvolio.gov.gr για πολίτες 18-29 ετών
Κορονοϊός - Έρευνα στη Βρετανία: Κινέζοι έφτιαξαν τον ιό σε εργαστήριο
Μαρέβα Μητσοτάκη: Με μπαστούνι στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Κοινωνικός τουρισμός - ΟΑΕΔ: Οδηγός για αιτήσεις, μοριοδότηση και voucher
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr