ΠΟΠΣ: Τίμησε τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
H προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη, το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Χασκάρ, o αρμένικος πέτρινος σταυρός, ενώθηκαν με μία «θάλασσα» από κόκκινα κεράκια, στο πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Η ΠΟΠΣ, τιμώντας ταυτόχρονα τα θύματα της Γενοκτονίας του αρμένικου λαού, έστειλε το μήνυμα ότι ενωμένοι οι δύο λαοί μπορούν να πετύχουν ευκολότερα το στόχο της διεθνούς αναγνώρισης των Γενοκτονιών. Παράλληλα, τιμώντας και τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 διετράνωσε ότι σε αυτήν ο ποντιακός λαός τίμησε βαρύ φόρο αίματος.
Κόκκινα μπαλόνια, τα οποία συμβόλιζαν το αίμα των αθώων θυμάτων που χύθηκε στα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας, κρατούσαν στα χέρια τους οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση. Τα άφησαν στον ουρανό, θέλοντας να τονίσουν ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και το έγκλημα δεν πρόκειται να παραγραφεί, αν δεν το αναγνωρίσουν οι θύτες. Το μήνυμα σε ένα πλακάτ που κρατούσαν νεαροί Αρμένιοι «όσο ζω δεν ξεχνώ», έδειχνε ξεκάθαρα ότι οι νεότερες γενιές θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών.
«Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα δίπλα από το άγαλμα του Πόντιου Δημήτριου Υψηλάντη. Οι άνθρωποι που έχυσαν το αίμα τους, θα δικαιωθούν, όταν η ελληνική Πολιτεία εντάξει στην ατζέντα της το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Δεν κλαίμε. Διεκδικούμε και φωνάζουμε δυνατά για τις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας«, τόνισε, με συγκίνηση, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.
Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Πεντρός Χαλατζιάν δήλωσε ότι ο συμβολισμός της εκδήλωσης είναι πολύ σημαντικός και σημείωσε ότι «η ιστορία σαν φάρσα επαναλαμβάνεται και οι Αρμένιοι πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για να κρατήσουν ελεύθερο το Αρτσάχ».
«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν υποκρύπτει αισθήματα μίσους»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «κάθε διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν υποκρύπτει κανένα αίσθημα μίσους και ρεβανσισμού. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στις γενιές που θα έρθουν. Ο αγώνας πρέπει να τελεσφορήσει στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 ήταν συνεχής αδιάλειπτος και καθοριστικός.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των Αρμενίων Μαρί Κιουρκτζιάν αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Αρμενίων και γενικότερα στο αρμένικο ζήτημα. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Ποντίων για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών, ο οποίος θα πω με τιμή ότι είναι και δικός μας αγώνας».
Το παραδοσιακό τραγούδι του Πόντου «Η Ρωμανία πάρθεν» ερμήνευσε η Δέσποινα Φιλίππου. σκορπώντας συγκίνηση στους παραβρισκόμενους, ενώ η αρμένισσα τραγουδίστρια Μαρίνα Δονικιάν ερμήνευσε δύο αρμένικα τραγούδια για την ξενιτιά.
Στεφάνια στην προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη κατέθεσαν η Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Καραμπέτ Ναντιάν και ο Κωνσταντίνος Πεθένος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πελοποννησίων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr