Εμβόλιο AstraZeneca: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες - Τι ισχύει για τις θρομβώσεις
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα για τα εμβόλια mRNA, δεν υπάρχει ανησυχία για έγκυες γυναίκες - Τι ισχύει για τα AstraZeneca, Johnson & Johnson🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει σε νέες και μέλλουσες μητέρες όσον αφορά τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα της Astrazeneca και Johnson & Johnson, μετά και την επιβεβαίωση της σύστασης από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου για τις έγκυες γυναίκες ή όσες βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer / BioNTech και Moderna προς το παρόν -επίκεινται η έγκριση του mRNA εμβολίου της CureVac). «Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια», επεσήμανε.
Ταυτόχρονα, ανησυχία υπάρχει στην ηλικιακή ομάδα 30-39 για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα σήμερα, μετά τη δήλωση της Αθηνάς Λινού, με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού έδωσε εξηγήσεις μιλώντας στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και σημείωσε ότι «όσο ανεβαίνει η ηλικία μικραίνει ο κίνδυνος για θρομβώσεις. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Αν έχουμε επαρκή εμβόλια να εμβολιάσουμε με άλλα εμβόλια τις νεότερες ηλικίες- τις νεότερες γυναίκες και με Astrazeneca τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα μπορούσε να ανακατανεμηθεί το εμβόλιο και να δίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Η κυρία Λινού αναφέρθηκε και στην μικρή πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων από το εμβόλιο Astrazeneca. «Η Μεγάλη Βρετανία εμβολιάζει με Astrazeneca και νεότερες ηλικίες. Η πιθανότητα για εμφάνιση θρομβώσεων είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μικρή, 2 στις 100.000. Δεν ξέρω όλα τα δεδομένα, με τα δεδομένα που έχω στα χέρια μου θα προτιμούσα να εμβολιάσω με άλλο εμβόλιο την ηλικία 30-40 και πιθανόν 40-45. Δεν έχω όλα τα δεδομένα που έχει η Επιτροπή Εμβολιασμού».
Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο - Θεοδωρίδου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί Johnson & Johnson - Τι ισχύει για τις εγκύους
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού, σημείωσε: «Αν έχω μεγάλη πιθανότητα να νοσήσω, θα έκανα το πρώτο εμβόλιο που θα έκανα μπροστά μου . Αν έχω τη δυνατότητα να επιλέξω εμβόλιο ή να επιλέξω τη συμπεριφορά μου όσον αφορά την προστασία, θα περίμενα λίγο. Είναι θέμα επιλογής, σωστά το είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Οι αλλαγές σχετικά με τα εμβόλια είναι καθημερινές και συμβαίνουν παγκόσμια. Η κυρία Θεοδωρίδου ξέρει αυτά τα δεδομένα και αποφάσισαν με βάση αυτά».
Κρεατσάς: Καλό είναι σε εγκύους να δοθεί mRNA εμβόλιο, όχι Astrazeneca
Ο κ.Κρεατσάς, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, σχολίασε το αν θα πρέπει μια γυναίκα έγκυος να κάνει το Astrazeneca ή όχι, τονίζοντας ότι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να μη δημιουργήσουμε αρνητισμό προς την εγκυμοσύνη, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προδιαγραφές.
«Καλό είναι οι εγκυμοσύνες να είναι στην ηλικία μέχρι τα 40, αλλά δεν ισχύει πάντα. Καλό είναι να έχουμε κάνει το εμβόλιο πριν την εγκυμοσύνη. Μπορεί να γίνει το εμβόλιο στην εγκυμοσύνη, βέβαια τίποτα δεν είναι 100% αφού με το χρόνο αυξάνονται τα δεδομένα και η εμπειρία των ειδικών.
Καλό είναι σε εγκύους να δοθεί mRNA εμβόλιο όχι Astrazeneca. Η επιτροπή λοιμώξεων έχει δώσει κατευθυντήριες αλλά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα που δεν έκανε το εμβόλιο ή δεν θέλει να το κάνει πρέπει να κάνει διακοπή της εγκυμοσύνης.
Ουσιαστικά δεν είναι απόλυτο ότι πρέπει να αλλάξουν εμβόλιο οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής. Το ψυχολογικό στοιχείο είναι το πρώτο, μπορεί σήμερα να πούμε Astrazeneca και αύριο να πούμε όχι. Οι άνδρες δεν έχουν πρόβλημα να τεκνοποιήσουν αν έχουν εμβολιαστεί με Astrazeneca.
«Δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος σε γυναίκες που εμβολιάζονται κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης»
«Όσοι σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά καλό θα είναι να κάνουν εμβόλιο πριν από την έναρξη της τεκνοποίησης», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής. «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες και προτείνεται να μη χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα για τα εμβόλια mRNA, δεν υπάρχει ανησυχία για έγκυες γυναίκες. Δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος σε γυναίκες που εμβολιάζονται κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά τα πρώτα στάδια. Στα πρώτα στάδια του εμβρύου είναι πιο επίφοβο να δημιουργηθούν μεταλλάξεις», σημείωσε αναφερόμενος σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε: «Ανησυχία προκαλούν το βρετανικό στέλεχος, της Ουγκάντα, της Ν. Αφρικής και της Ινδίας. Το ινδικό στέλεχος έχει 13 μεταλλάξει και τους ανθρώπους αφορούν οι 2 από αυτές. Συναγωνίζεται το βρετανικό στέλεχος που έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το στέλεχος στην Πάτρα δεν μας προκαλεί ανησυχία. Στην Αθήνα, το στέλεχος αυτό έχει μια μετάλλαξη παρόμοια με αυτή της Ν. Αφρικής, και μας προκαλεί ανησυχία αν ακολουθήσουμε τα λάθη που έγιναν στην Ινδία, δεν είχαν γονιδιακή επιτήρηση, κάτι το οποίο γίνεται στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είχαν εκατοντάδες γιορτές με εκατομμύρια κόσμο και το βρετανικό και το ινδικό στέλεχος αυξήθηκαν».
Διαβάστε επίσης: Εμβόλια Astrazeneca και Johnson & Johnson: Σε 2 με 3 εβδομάδες οι αποφάσεις της Ευρώπης για τις γυναίκες
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr