Από το Τατόι ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ - Όλο το σχέδιο του υπουργείου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Από το Τατόι ξεκίνησαν τα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, η αναγκαιότητα των οποίων έγινε πρόδηλη ύστερα από τις βαρύτατες συνέπειες των χιονοπτώσεων του Φεβρουαρίου.
Εκεί βρέθηκαν σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο προκειμένου να επιβλέψουν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης, τα οποία ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες πριν από την αρχικά προγραμματισμένη έναρξή τους.
Διαβάστε επίσης: Διορισμοί 10.500 εκπαιδευτικών: Υπουργική απόφαση για τον καθορισμό θέσεων κατά ειδικότητα και κλάδο
Οι εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ότι οι εκσκαπτικές εργασίες στην περιοχή θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες αποξήλωσης του εναέριου δικτύου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022 - 2025 θα υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές, στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Οπως επεσήμανε ο κ.Σκρέκας, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο καταρχήν προστατεύει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου που έχει η Αττική, από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς: «Και, βέβαια, βοηθάμε στο να μετατραπεί αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την ελληνική οικονομία, τα ανάκτορα του Τατοΐου, σε μουσείο».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος προσέθεσε ότι η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα καθώς τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων.
«Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων. Η απρόσκοπτη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει συνολικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Προχωράμε σε πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τη βιοποικιλότητα και θωρακίζουμε τη χώρα μας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, συμπλήρωσε ότι με το συγκεκριμένο έργο επιτυγχάνεται και προστασία του δάσους και προστασία ενάντια σε καιρικά φαινόμενα και φυσικά σημαντική βελτίωση των χρόνων συντήρησης και άρσης βλαβών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μάνος, στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%.
«Άρα καταλαβαίνετε ότι το κενό που έχουμε να κλείσουμε είναι τεράστιο. Και το ποσό των 20 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι επίσης τεράστιο», υπογράμμισε.
Βάσει του προγραμματισμού,
- το 2021 θα σημειωθεί αύξηση στις υπογειώσεις των καλωδίων κατά 40% ώστε το συνολικό τους μήκος να φτάσει τα 340 χιλιόμετρα.
- Για την περίοδο 2022 - 2025 προβλέπονται πάνω από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσεις τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματα ώστε να κλείνει το κενό με περίπου 600 χιλιόμετρα τον χρόνο.
- Το 30% του πλάνου αυτού θα γίνει στην Αττική και ένα 28% θα γίνει στα νησιά, στον τουριστικό πυλώνα της χώρας.
Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τρία εργαλεία, όπως εξήγησε ο κ. Μάνος. Στις περιπτώσεις που το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέπει θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ επίσης θα υπάρξουν αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης «τις οποίες ετοιμάσαμε και εγκρίθηκαν και το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα. Για την επιλογή των περιοχών έχει γίνει μελέτη που περιέχει 21 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όπως δασικές, περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, οικονομική σημασία και ούτω καθεξής», κατέληξε ο κ. Μάνος.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου
Οπως είχε ήδη γράψει το «ethnos.gr» από την 1η Μαρτίου, η υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων της ΔΕΗ προγραμματιζόταν να ξεκινήσει εντός της χρονιάς από τη βόρεια Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές, στις οποίες η ύπαρξη των εναερίων καλωδίων της ΔΕΗ εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή διακοπής ρεύματος εξαιτίας της πτώσης δέντρων από χιονοπτώσεις όπως αυτές που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια».
Το συνολικό μήκος υπογειοποιήσεων φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, «περίπου δέκα φορές την απόσταση Αθήνα – Λαμία», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας στη Βουλή.
Η προτεραιοποίηση των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσει η υπογειοποίηση, θα γίνει με τρία βασικά κριτήρια. Ετσι, προτεραιότητα στα σχετικά έργα θα έχουν:
- Οι περιοχές, στις οποίες υπάρχουν περιαστικά και άλλα δάση μεσα από τα οποία διέρχονται οι γραμμές μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ όπου ο κίνδυνος επαφής των φύλλων των δέντρων το καλοκαιρι και σε περιόδους καύσωνα με τα καλώδια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται το Τατόι, ο δήμος Πάρνηθας και άλλες ορεινές περιοχές τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια.
- Στους οικισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πυκνή βλάστηση ή έχουν δασικές εκτάσεις, στις οποίες εντάσσονται δήμοι του βόρειου τομές της Αττικής. Η προτεραιότητα θα δοθεί προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι συνέπειες από τα περιστατικά χιονοπτώσεων που μπορει να προκαλέσουν κοπή και πτώση δέντρων που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος.
- Σε παραδοσιακούς και ελκυστικούς τουριστικά προορισμούς, στις πρωτεύουσες των νησιών του Αιγαίου με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου δεδομένου ότι τα μέρη αυτά προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.
Κομμένα δέντρα και κλαδιά από τη Μήδεια ακόμα ταλαιπωρούν τους κατοίκους Διονύσου και Ωρωπού
Σχεδόν τρεις μήνες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από την Αττική τα πεσμένα κλαδιά στους δρόμους του Διονύσου και του Ωρωπού αποτελούν ακόμα καθημερινές εικόνες.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, η οποία αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» γίνεται δεκτό το αίτημα των τοπικών αρχων για παράταση της συνδρομής σε μηχανήματα έργου και εργατικού προσωπικού, για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου των περιοχών που επλήγησαν με αύξηση του σχετικού προυπολογισμού κατά 50%, δηλαδή από 1 σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου καθώς – όπως επισημαίνεται στην απόφαση - «θα πρέπει να διασφαλισθεί η περισυλλογή των ανωτέρω υλικών (κορμών, κλαδιών) τα οποία υλικά ως καύσιμη ύλη, αυξάνουν στην επικινδυνότητα φαινομένου πυρκαγιάς, εκθέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την περιουσία και την ζωή των πολιτών, της βλάβης των υποδομών και των συμφερόντων της Περιφέρειας Αττικής, συνεπώς με το ανωτέρω σκεπτικό απαιτείται να συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες προς την αντιμετώπιση των καταστάσεων και άρσης της επικινδυνότητας».
Οπως επισημαίνεται στις δύο περιοχές, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου όγκου προϊόντων κοπής και κλαδέματος που ήταν αδύνατο να προβλεφτεί και που δυσκόλευε σε αφάνταστο βαθμό την κίνηση οχημάτων. «Ακόμη και σήμερα ο όγκος είναι τεράστιος και με προοπτικές αύξησης που ξεφεύγουν από τα όρια των δήμων και ζητούν την συνδρομή μας», τονίζεται.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί δημότες του Διονύσου που καταγγέλλουν ότι όλο αυτό διάστημα τα «πριόνια ιδιωτών έχουν πάρει φωτιά». Επισημαίνουν ότι παρόλο που τα κλαδεματα μαζεύονται από τα συνεργεία, τις επόμενες ημέρες οι όγκοι είναι πάλι εκεί αποδίδοντας το γεγονός ότι αρκετοί ιδιώτες βρήκαν την ευκαιρία να ...απαλλαγούν από ολόκληρα δέντρα που τους ενοχλούσαν και δεν τα ήθελαν στο οικόπεδό τους.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Yποχρεωτικό self test στο Δημόσιο από τη Μεγάλη Δευτέρα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr