Μαγιορκίνης: Θετικός 1 στους 20 που θα κάνει τεστ - Υψηλότερο ποσοστό στην Αττική
Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, αλλά όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με βάση το δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 1 στα 20 άτομα που θα αναζητήσει να κάνει το τεστ για κορονοϊό θα βγει θετικό, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι, βήχα ή πυρετό, ενώ επίσης υψηλό είναι «στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Αττική, όπως ο Πειραιάς, που είναι αρκετά υψηλότερο από τις υπόλοιπες περιοχές».
Μέχρι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 125.000.000 μολύνσεις και 2,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο COVID-19. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων συνέχισε να αυξάνεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, φτάνοντας τις 500.000 ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων έδειξε μικρή άνοδο σε περίπου 10.000 ανά ημέρα, όπως ανακοινώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.
Διαβάστε επίσης: Self test: Υποχρεωτικό σε τουρισμό, εστίαση και σχολεία
- Στην Ευρώπη η επιδημία την τελευταία εβδομάδα φαίνεται σταθερή, με τον αριθμό των διαγνώσεων να ξεπερνάει τις 200.000 ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει περισσότερες από 38 εκατομμύρια διαγνώσεις, ενώ ο ρυθμός των θανάτων φαίνεται να κυμαίνεται στους 4.000 ανά ημέρα.
- Στη Γαλλία η επιδημία συνεχίζει να ενισχύεται, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες από 30.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερος από τους 300 θανάτους ανά ημέρα με τάσεις συρρίκνωσης.
- Στη Γερμανία η επιδημία συνεχίζει να επιβαρύνεται, ξεπερνώντας και τις 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων εξακολουθεί και αυτήν την εβδομάδα να παραμένει σε λιγότερους από 300 θανάτους ανά ημέρα.
- Στη Ιταλία η επιδημία έδειξε σημεία μικρής κάμψης σε επίπεδο χαμηλότερο από τις 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό, έδειξε επιπλέον μικρή αύξηση σε επίπεδο που ξεπερνάει και τους 400 ανά ημέρα.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου το 50% του συνόλου του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, η επιδημία παραμένει σταθερή στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή στις 5.000-6.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα και ο ρυθμός των θανάτων συρρικνώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τους 100 θανάτους ανά ημέρα. Ο ρυθμός μείωσης των θανάτων είναι ταχύτερος στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες παρατηρείται μεγαλύτερη και από 90% εμβολιαστική κάλυψη.
Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση. Συγχρόνως, η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε επιβάρυνση σε ποσοστό 10%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα, περίπου στις 500 ανά ημέρα. Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος προς το παρόν.
«Στα θετικά σημεία είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξιτηρίων των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που βγαίνουν κερδισμένοι από τα Νοσοκομεία από τον κορονοϊό», σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
- Στην Αττική με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, η επιδημία έδειξε μεγαλύτερη επιβάρυνση, πιθανώς αντανακλώντας το γεγονός των λιγότερων τεστ που είχαμε δει την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, δείχνουν μια επιβάρυνση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με τα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας.
- Στη Θεσσαλονίκη, παρόμοια με την Αττική, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει ήπια επιβάρυνση. Ομοίως και η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σημαντικά.
Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, ωστόσο, δείχνουν ήπιες τάσεις σταθεροποίησης, χωρίς προς το παρόν να βλέπουμε σημαντική τάση συρρίκνωσης της επιδημίας. Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί σταθερά την επιδημία και μετά ακολουθεί η ομάδα των 18-39.
«Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα είδαμε μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης στην ομάδα των 18 με 39, σε επίπεδο που δεν έχουμε παρατηρήσει εδώ και δύο περίπου μήνες. Κατά πόσο αυτή η αύξηση είναι τυχαίο γεγονός ή αντανακλά αύξηση της μετάδοσης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, θα φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με βάση το δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι περίπου 1 στα 20 άτομα που θα αναζητήσει να κάνει το τεστ θα βγει θετικό», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι, βήχα ή πυρετό. Επίσης, είναι υψηλό στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Αττική, όπως ο Πειραιάς, που είναι αρκετά υψηλότερο από τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1 στις 5 άτυπες κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων, θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση. Η πιθανότητα, λοιπόν, να βρεθούμε σε συνάντηση όπου θα βρίσκεται θετικό κρούσμα είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ σε αυτή τη συνάντηση, αν δεν φοράμε μάσκα, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ».
«Με την έλευση της αυτοδιάγνωσης ή self-testing τώρα πια θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουμε εάν είμαστε φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας, αλλά και τους συνεργάτες μας. Η εφαρμογή της διαδικασίας του τεστ την έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν διαφέρει σημαντικά από ένα απλό τεστ κύησης που είναι διαθέσιμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα φαρμακεία. Το σημείο όμως κλειδί, η διαφορά που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία, δηλαδή η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου, όπου θα πρέπει ο καθένας πλέον να την κάνει μόνος του», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Τα τεστ που έχουν γίνει σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δείξει περισσότερο από 80% ευαισθησία και περισσότερο από 99% ειδικότητα. Μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης που δεν διαρκεί περισσότερο από 2 με 3 λεπτά που θα ξοδέψει ο καθένας μας να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πλέον πώς να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία», ανέφερε.
Η εκτέλεση των self-tests σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: Self test: «Όπλο» στο σχέδιο για να ανοίξουν καταστημάτα, εστίαση, σχολεία
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr