25η Μαρτίου 1821: 200 χρόνια από την Επανάσταση - «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά»
Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο προεδρικό μέγαρο οι υψηλοί προσκεκλημένοι - Την Πέμπτη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασαν το βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου οι υψηλοί προσκεκλημένοι στη χώρα μας για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φρανσουά Παρλί, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω των lockdown στη Γαλλία.
Στο δείπνο βρέθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
Το δείπνο ξεκίνησε με την προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι υψηλοί προσκεκλημένοι. Τις εντυπώσεις κέρδισε ο πρίγκιπας Κάρολος με τον συγκινητικό του λόγο, τον οποίο ολοκλήρωσε λέγοντας στα ελληνικά «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος "Δικαία των Εθνών" από το Ισραήλ», όπως είπε.
Σακελλαροπούλου: Οικουμενική η κληρονομιά του 1821
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλοσώρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 1821.
Υπενθύμισε δε, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Όπως επισήμανε, σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών. «Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας» υπογράμμισε η Πρόεδρος για να πρόσθεσε ότι «Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα. Η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας». Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της.
Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε -σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών- και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. «Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε τονίζοντας ότι «Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή».
Μισούστιν: Ελλάδα και Ρωσία ήταν μαζί σε κρίσιμες στιγμές
Στη συνεισφορά της Ρωσίας στον αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία αλλά και στις μακραίωνες ρίζες των ρωσο-ελληνικών σχέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ξένων ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μισούστιν τόνισε ότι φέτος, είναι μία χρονιά ορόσημο, που σηματοδοτείται από την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, υπογράμμισε τη συνεισφορά της χώρας του σε αυτόν και σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Όπως είπε «Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη. Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί».
Υπενθύμισε ότι οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους, ενώ υποστήριξε ότι το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-Ρωσικού Σταυρού, θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο Κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι οι σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα, συνιστούν στέρεα βάση για συνεργασία σε πληθώρα τομέων, από τις μεταφορές και την ενέργεια, μέχρι την αγροτική-γεωργική επιχειρηματικότητα και την υψηλή τεχνολογία. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες λατρεύουν τα Ελληνικά θέρετρα.
Σχετικά με τον κορονοϊό, τόνισε ότι αναμφίβολα, έχει επιφέρει αλλαγές στην κοινή μας ατζέντα και τόνισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε κάθε τι αναγκαίο για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πράξη - να προάγουν τη συνεργασία και να εφαρμόσουν νέα υποσχόμενα έργα προς όφελος των λαών των χωρών τους, να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού συμφερόντων και ενδιαφερόντων και κατέληξε λέγοντας ότι «Έχουμε κάθε ευκαιρία να το πράξουμε».
Αναστασιάδης: Ο αγώνας των Ελλήνων συνοψίζεται στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος»
«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση αλλά και τη χαρά του για την πρόσκληση να παραστεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αναφερόμενος στον ηρωικό αυτόν αγώνα των Ελλήνων, τόνισε ότι συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».
«Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Φλοράνς Παρλί: Σε αυτή τη γη βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας
«Εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης» ανέφερε εισαγωγικά η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας, τόνισε και επικαλούμενος τον Φρανσουά Μιτεράν είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας.
Εξέφρασε τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία». «Θαυμάζουμε αυτόν τον λαό του Όχι, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο» υπογράμμισε και μίλησε για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια». Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως το να είσαι Φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.
Δείπνο με μενού από τον Λευτέρη Λαζάρου
Γεύσεις θάλασσας και έμφαση στα ελληνικά προϊόντα είχε το διά χειρός του Λευτέρη Λαζάρου μενού στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. O Λευτέρης Λαζάρου, είναι ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin και κατόπιν συνεννόησης με την Προεδρία της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα μενού με συνολικά 45 πιάτα για το βράδυ της 24ης Μαρτίου. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Προεδρικού Μεγάρου, απόλαυσαν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.
Μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού για αρχή
- Το πρώτο πιάτο ήταν από σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.
- Το δεύτερο ήταν ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.
Ακολούθησε φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
- Για επιδόρπιο, λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.
Το μήνυμα του Μακρόν για την ιστορική επέτειο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να παρευρεθεί για την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, αλλά έστειλε το δικό του μήνυμα με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τους αγώνες των Ελλήνων ως πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη και τη Γαλλία και τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και είπε ότι είναι βαθιά επηρεασμένος από τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό.
«Λυπάμαι που δε θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι. Γι’ αυτό θέλω καταρχήν να απευθύνω ένα μήνυμα πραγματικής φιλίας και σεβασμού για όλο τον ελληνικό λαό, τη χώρα, το έθνος και φυσικά για τις αρχές, την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό… //… υπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ένας πολιτισμός, η κληρονομιά κατά κάποιο τρόπο της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και συνέχισε:
«Θα επανέλθουμε σ’ αυτό, αν θέλετε. Αλλά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία υπάρχει ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός, αυτός της προσήλωσης στην ελευθερία, στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εμπνέει και σήμερα επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και από τις αρχές αυτού του έτους, τα 40 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Δηλαδή, τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό. Την είδαμε τους τελευταίους μήνες, οπότε ναι, εμπνέει. Θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να εργαστούμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας, αλλά η Ελλάδα εμπνέει σήμερα όπως το έκανε και χθες επειδή υπάρχει αυτός ο μοναδικός δεσμός».
Η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη και το μήνυμα Μητσοτάκη
Στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου τους υποδέχτηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υψηλοί προσκεκλημένοι και εκεί ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πινακοθήκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ στην ιστορική εκδήλωση βρέθηκαν χώρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση στου χώρους της ανακαινισμένης Πινακοθήκης με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», και «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού
Ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την νέα Εθνική Πινακοθήκη έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας προχωρά προς το μέλλον, κοιτώντας πάντα το ένδοξο παρελθόν. «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης χώρας, την Εθνική Πινακοθήκη. Μίλησε για ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Κτήμα, όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο. Έστω κι αν η πανδημία, τελευταία στιγμή, κράτησε κάποιους απ’ αυτούς μακριά μας, όπως τον αγαπητό μας Πρόεδρο της Γαλλίας», προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας το παρελθόν της Πινακοθήκης: «Η ίδια η ιστορία της, άλλωστε, ακολουθεί τη διαδρομή της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά από το 1829 στην Αίγινα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τότε πρώτος πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου. Και φτάνει στον μεγάλο σταθμό του το 1896. Όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. Έτσι, το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη, το 1975. Σε αυτό το θαυμάσιο κτίριο σχεδιασμένο από τον Παύλου Μυλωνά και τον Δημήτρη Φατούρο, ένα κλασικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού».
Χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλη του τιμή δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη, αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μια μέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. «Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα, η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. H μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίον η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού. Χωρίς, ωστόσο, να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρωθυπουργό η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «κιβωτού» της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, ενώ αναδεικνύεται, παράλληλα, και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν Φάμελλο από την πρώτη Κυριακή, με πάνω από 50%, δεύτερος ο Πολάκης – Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr