Κορονοϊός: Η κατάσταση στις ΜΕΘ φέρνει στο τραπέζι σκληρότερο lockdown
Τα κρούσματα του κορονοϊού δεν δείχνουν να πέφτουν, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι διασωληνωμένοι προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ασφυκτική κατάσταση στην οποία παραμένουν οι ΜΕΘ της Αττικής, και με τις κενές κλίνες να μειώνονται επικίνδυνα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, αλλά και πιο στοχευμένη η προδιαγεγραμμένη παράταση του lockdown.
Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μιλά για καθημερινή μάχη εντός των εντατικών. Παράδειγμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών.
Διαβάστε επίσης: Εκτακτη σύσκεψη για το lockdown υπό τον Μητσοτάκη - Πρόταση για «έξυπνα» μέτρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, αυτή την ώρα στο Θριάσιο νοσοκομείο υπάρχει μόνο 1κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το Σισμανόγλειο, ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία αλλά και στο Γεννηματάς.
Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να καμφθεί η επέλαση του τρίτου κύματος, αλλά και να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.
«Πονοκέφαλο» προκαλούν η αλόγιστη χρήση των SMS στον αριθμό 6, η μη τήρηση των μέτρων, οι πλημμελείς έλεγχοι, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να μετακινούνται από βουνό σε θάλασσα, κι αντίθετα. Την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Ακολούθως θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Εξάλλου, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Πρόταση για «έξυπνα» μέτρα
Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και της ανησυχίας που προκαλούν οι μεταλλάξεις, δεδομένη θεωρείται η παράταση του lockdown, ενώ ελπίδα θεωρείται το γεγονός πως την Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό να χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται ότι στόχος είναι αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιηθούν 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί.
Το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης:
Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του κορονοϊού
Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση
Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
Το πρωί της Τετάρτης θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
«Εξυπνες λύσεις» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε τη Δευτέρα το στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καπραβέλος: Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή
Στο μεταξύ, με την πανδημία να παραμένει σε έξαρση, πολλοί είναι οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για τον κίνδυνο ολίσθησης που ελλοχεύει. «Είμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαρτίου» είπε ο κ. Καπραβέλος. Ωστόσο, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως «ευτυχώς οι μεταλλάξεις δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια. Εμβολιασμοί και ανοσία κρατούν χαμηλά τη θνητότητα».
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει και πλέον «βλέπουμε μεσαίες και όχι μεγάλες ηλικίες στα νοσοκομεία». Η κατάσταση προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο, «Η απειλή ενός πολυεθνικού στελέχους θα αλλάξει όλους τους κανόνες. Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σα να ξεκινάμε από την αρχή». Πάντως ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «φτάνουμε στο τέλος, χρειάζεται υπομονή».
Διαβάστε επίσης: Ειδική επιτροπή εξετάζει πώς θα ανοίξουν νωρίτερα καταστήματα κι εστίαση
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr