Lockdown: Θεσσαλονίκη και Αχαΐα στο «κόκκινο» - Μέτρα με εξαιρέσεις σε Αττική
Υπό τη σκιά των μεταλλάξεων που τείνουν να επικρατήσουν και στην Ελλάδα, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη λήψης νέων αυστηρών μέτρων - Όλα τα σενάρια για μετακινήσεις, σχολεία, λιανεμπόριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Κάθε λόγο να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγήθηκαν να μπουν στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Αχαΐα, εκτός του δήμου Πατρέων, που είναι μέχρι τώρα. Διαφορετική είναι η προσέγγιση για το lockdown στην Αττική και τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής θα έχουμε εκεί εξειδίκευση μέτρων κατά περίπτωση. Οι μεταλλάξεις συνεχώς συνεχώς κερδίζουν έδαφος ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχουμε 7.000 με 8.000 νέα κρούσματα, με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των διασωληνωμένων και η πίεση στις εντατικές.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Κόκκινη και η Θεσσαλονίκη - Έρχονται αυστηρά μέτρα
Κρίσιμος παράγοντας η αντοχή του ΕΣΥ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των ΜΕΘ, από το ΚΑΤ, όπου επισκέφθηκε την Πέμπτη τις 30 νέες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο στόχος που τέθηκε εξαρχής και αποτελεί προσωπική του δέσμευση, εντός ενός έτους η χώρα να φτάσει το ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ως ποσοστό του πληθυσμού, θα επιτευχθεί. 'Οχι μόνο - όπως είπε - για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία - σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο - αλλά και για την επόμενη ημέρα.
Στην χειρότερη θέση βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα η Αττική, με την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων να φτάνει στον δυτικό τομέα το 123%, στον Πειραιά καταγράφεται αύξηση 90%, στον βόρειο τομέα 81% και στον κεντρικό τομέα 67%. Όπως έχει τονίσει και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, «ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό», και επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν δραστηριότητες.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Τρία από τα σενάρια που θα εξετάσουν οι ειδικοί είναι η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9:00 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away και η επιστροφή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση στις «κόκκινες» περιοχές.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μετά την πρόταση για να ενταχθούν στις κόκκινες περιοχές η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αχαΐα, περιοχές που δεν αποκλείεται να τεθούν σε σκληρό lockdown, για την Αττική, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι ειδικοί δεν συζητούν ακόμη ολικό lockdown. Οι πληροφορίες θέλουν η εισήγηση να για τις περιοχές που θα ενταχθούν στο βαθύ κόκκινο (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα) να περιλαμβάνει λουκέτο σε όλο το λιανεμπόριο: Να μη λειτουργεί ούτε με click inside, ούτε με click away. Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελε να λειτουργούν όλα τα μαγαζιά με click inside.
Γρίφος με τα σχολεία
Την άποψη πως πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού η βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού εάν μεταδίδεται ταχύτερα κατά 50% από το απλό στέλεχος». Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, υπογράμμισε, μιλώντας στο Open ότι τα παιδιά μολύνονται από τον κορονοϊό, το ένα παιδί μου λύνει το άλλο και τα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους.
Οι ειδικοί διαπιστώνουν -για πρώτη φορά - μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σχολεία. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι τέτοια εισήγηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, κι ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. «Ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ τηρείτε τους κανόνες», είπε.
Αττική: Στο τραπέζι περιορισμός στις μετακινήσεις
Αυξημένα και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ήταν τα κρούσματα με την ανησυχία των αρχών και των επιστημόνων να εντείνεται ειδικά για σειρά περιοχών της χώρας ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Αττική των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν την Παρασκευή από την oλομέλεια της επιτροπής των ειδικών.
Η Αχαΐα οδηγείται σε καθολικό lockdown, καθώς είχε 81 κρούσματα. Το μεγάλο ζήτημα και η δύσκολη εξίσωση είναι τι θα γίνει με την Αττική που είχε 533 μολύνσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και τα δεδομένα, φαίνεται από το Σάββατο κιόλας σταματούν οι αγορές εντός καταστήματος και θα έχουμε μόνο το click away.
Όσον αφορά για την κυκλοφορία, συζητείται τις τελευταίες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας να είναι από τις 6:00 για τα σαββατοκύριακα, αλλά και σε περιοχές εκτός Αττικής που θα μπουν στο κόκκινο. Δύσκολος ο γρίφος παραμένει και το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είχε αποκαλύψει το Open, στην τελευταία ψηφοφορία της επιτροπής 18 ήταν υπέρ του να ανοίξουν τα γυμνάσια στις κόκκινες περιοχές και 12 ήταν κατά. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι επιστήμονες θα περιμένουν για λίγες μέρες ακόμα να δουν την κινητικότητα και το ζήτημα των σχολείων.
Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης είναι τι θα γίνει και αν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση από Δήμο σε Δήμο της Αττικής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι μία συζήτηση που έχει μπει στο τραπέζι, όχι όμως για όλες τις μετακινήσεις.Θα μπορεί δηλαδή να πηγαίνει κάποιος στη δουλειά του αν αποφασιστεί, όχι όμως να κάνει όλες τις δραστηριότητές του από Δήμο σε Δήμο στην Αττική. Σκέψεις υπάρχουν για περιορισμό μετακινήσεων με κωδικό 6 και sms στο 13033 για την άθληση, ώστε να περιοριστεί εντός δήμων.
Πάντως υπάρχουν και φωνές επιστημόνων μέσα στην επιτροπή των ειδικών που επιμένουν ότι πρέπει να αποφασιστούν πιο σκληρά μέτρα, να πάμε δηλαδή σε καθολικό lockdown στις κόκκινες περιοχές για δύο εβδομάδες -τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα- για να αποφευχθεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα αργότερα.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προβληματίζουν τους επιστήμονες οι μολύνσεις. Συνολικά, 1.070 ήταν τα κρούσματα στην επικράτεια, 249 οι διασωληνωμένοι και 25 οι νεκροί, διεξήχθησαν περίπου 44.000 τεστ, ενώ έχουμε και ένα ακόμα στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και ένα ακόμη της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική.
Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο - Click away και click inside στην αγορά ζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις αποφάσεις που μπορεί να φέρουν νέα μέτρα στο λιανεμπόριο. Η προοπτική ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών ή κι ενός καθολικού lockdown φέρνει τρόμο στον εμπορικό κόσμο της χώρας. Εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων, οι επαγγελματίες της αγοράς επισημαίνουν για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων. «Ένα βήμα πριν το γκρεμό, δηλαδή είμαστε ένα κλικ πριν το κλικ του κλεισίματος» λέει στην κάμερα του Open εργαζόμενος στο λιανεμπόριο.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιούσε για το άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς σαν ακορντεόν, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων, που ήδη έχει εκτιναχθεί στην Αττική. «Ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο δεν θα είναι αυτό που για άλλη μία φορά θα πληρώσει πρώτο το μάρμαρο και θα αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown», λέει ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Η εικόνα κοσμοσυρροής που παρατηρήθηκε στους εμπορικούς δρόμους όταν άνοιξαν τα καταστήματα, αντιστράφηκε με την εφαρμογή του click inside και του click away, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Aνάπτυξης. «Θα παρθούν αποφάσεις όπως πρέπει. Νομίζω όμως ότι το λιανεμπόριο είναι ήδη σε περιορισμό. Δεν πιστεύουμε ότι όλη αυτή η κινητικότητα κατευθύνεται σε εμπορικούς δρόμους» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ως έσχατη γραμμή άμυνας, για να μην κλείσει το λιανεμπόριο είναι να εφαρμοστεί ξανά η επιλογή click away για όλους. Η κατάργηση του click inside όμως θα είναι καταστροφή, όπως λένε οι επιχειρηματίες ένδυσης και υπόδησης, καθώς η αγορά ενός προϊόντος, χωρίς να έχει δοκιμαστεί είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε περίπτωση που επιβληθούν νέα αυστηρότερα μέτρα και ακόμα και νέο lockdown, οι έμποροι ζητούν να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τους, με βασικότερο όλων τη χορήγηση ρευστότητας .
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Τι θα γίνει με click away και click inside - Τα σενάρια για καταστήματα
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr