Κορονοϊός: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων μετά το άνοιγμα καταστημάτων
Τι λένε η Αθηνά Λινού και ο Νίκος Καπραβέλος για το άνοιγμα καταστημάτων και τους κινδύνους που εγκυμονεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα καταστημάτων, καθώς το ιικό φορτίο είναι σε κρίσιμο σημείο και εκφράζονται φόβοι ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους θα φέρει πιο κοντά το 3ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στο άνοιγμα καταστημάτων, η Αθηνά Λινού μιλώντας στο OPEN TV, διαπίστωσε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Κάθε φορά που κάτι ανοίγουμε αυξάνουμε τον κίνδυνο. Η λύση είναι να έχουμε ένα αντίδοτο για τον κίνδυνο που αυξάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να ανοίξει το λιανεμπόριο υπό όρους. Να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά με έναν εργαζόμενο και έναν πελάτη κάθε φορά. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο για τον πελάτη, ενώ είναι λίγο αυξημένος ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο. Όμως ταυτόχρονα ο εργαζόμενος -και μάλιστα αν είναι εργαζόμενος σε βαριά βιομηχανία και όχι σε μικρό μαγαζί- διατρέχει τον κίνδυνο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποίησουμε τον κίνδυνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η Πολιτεία δεν έχει κάνει σημαντικό αυτή τη στιγμή. Μήπως μπορούμε να επιδοτήσουμε τους εργοδότες της βαριάς μεγάλης βιομηχανίας ώστε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων υπό συνθήκες ασφαλείας;», αναρωτήθηκε.
Η ίδια σημείωσε ότι «δεν τα έχουμε μετρήσει όμως και δεν ξέρουμε -ειδικά σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχει βαριά βιομηχανία- πόσο συχνά είναι τα δρομολόγια και τι γίνεται με τον συνωστισμό. Δεν είναι μόνο η Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν έχει δεδομένα. Τα τεστ έχουν μειωθεί. Στην κρίση πάνω, στις 19 Νοεμβρίου είχαμε 29.000 τεστ από τα οποία τα 26.000 ήταν μοριακά». Πρόσθεσε δε ότι «είναι οξύμωρο αλλά οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Να βελτιώσουμε τα μέτρα προστασίας και υπάρχουν μερικά που δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν μας».
Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μιλώντας στο OPEN TV, τόνισε ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και το ιικό φορτίο δεν έχει εξουδετερωθεί. Πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι συνέπειες του πρώτου κύματος και διαπίστωσε ότι δεν είμαστε σε φάση μεγάλου ανοίγματος. «Η άρση των μέτρων πρέπει να έχει ως κριτήριο την αποφυγή μιας έκρηξης», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα περιοχές στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.
«Έχουμε μείωση των εισαγωγών αλλά το 50% με 60% των κλινών ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι γεμάτες», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η επιτροπή πιέζεται πάρα πολύ για άρση μέτρων. «Θα θρηνήσουμε θύματα» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αποφύγουμε υγειονομική έκρηξη τον Φεβρουάριο. Με τα περιοριστικά μέτρα επιβραδύνουμε τον ιό δεν τον εξαφανίζουμε». Υπενθύμισε δε, ότι τον Οκτώβριο είδαμε έκρηξη κρουσμάτων και πως το πλέον σημαντικό, εν όψει του τρίτου κύματος είναι να σώζουμε ζωές.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr