Εμβόλιο - Κορονοϊός: Πότε θα εμβολιαστούν Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου κι άλλοι 43
Ανάμεσα στα 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού έως τις 10 Ιανουαρίου περιλαμβάνονται 45 κρατικοί αξιωματούχοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν στη χώρα μας οι πρώτοι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορονοϊό και στη συνέχεια οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης αλλά και σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου περιλαμβάνονται 45 κρατικοί αξιωματούχοι.
Στην παρακάτω λίστα περιλαμβάνονται οι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο πρώτοι μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί της κυβέρνησης και αρχηγοί του στρατού και της αστυνομίας.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Lancaster, Μοχάμεντ Μουνίρ, μίλησε στο Open TV και στην Γεωργία Γαραντζιώτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού που ήδη έχουν παρασκευαστεί απέναντι στις νέες μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί και ήταν καθησυχαστικός.
Για την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, ο επιστήμονας σημείωσε: «Εκτός από τις εικοσιτρείς μεταλλάξεις του ιού που είναι στην ακίδα της πρωτεΐνης, υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις που είναι οι πιο κρίσιμες και λόγω αυτών των μεταλλάξεων ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, που αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο πάρα πολύ γρήγορα και γι’ αυτό το λόγο περνάει από κοινότητα σε κοινότητα και ακριβώς γι’ αυτό, τώρα, φτάσαμε γύρω στις 6.200 περιπτώσεις που ανήκουν στο νέο στέλεχος».
Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στα νέα στελέχη που έχουν ανακαλυφθεί ήταν ξεκάθαρος: «Όταν το εμβόλιο λειτουργεί, δεν λειτουργεί ενάντια σε μόνο ένα στοιχείο του ιού, δουλεύει εναντίον διαφορετικών στοιχείων του ιού και προκαλεί αντισώματα, προκαλεί τη δημιουργία λεμφοκυττάρων και άλλων στοιχείων στο αίμα που μπορούν να αντιμετωπίσουν όλη τη λοίμωξη. Επομένως, μια ή δύο μεταλλάξεις του ιού δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αναποτελεσματικό».
Επιπλέον,αναφέρθηκε στην μεταδοτικότητα του κορονοϊού στα παιδιά: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δυνατά στοιχεία για αυτή την περίπτωση, όμως τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για το αν αυτή η μετάλλαξη έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά και αν αποδειχθεί θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί ξέραμε ότι τα παιδιά δεν μολύνονται εύκολα και αν αυτό το νέο στέλεχος πρόκειται να τα φέρει πιο κοντά στη νόσο είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά».
Όσον αφορά στην πιθανότητα το νέος στέλεχος να είναι περισσότερο θανατηφόρο σημείωσε: «Είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή και βάση υπολογιστικών αναλύσεων και προβλέψεων ο ιός δεν είναι πιο θανατηφόρος για τους ανθρώπους, όμως η επικρατέστερη άποψη είναι ό,τι ο ιός αυτός πρόκειται να μολύνει πολύ περισσότερους ανθρώπους και ξέρουμε ότι οι περισσότερες μολύνσεις, σημαίνουν περισσότερες νοσηλείες και συνεπώς περισσότερους θανάτους».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr