Σάμος: Τι αποκάλυψε η χαρτογράφηση του ρήγματος μετά το σεισμό
Τι έδειξε η λεπτομερής βυθομετρική μελέτη του θαλάσσιου χώρου βόρεια των νησιών Σάμου και Ικαρίας για το ρήγμα μετά τον σεισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την λεπτομερή υδρογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής της θάλασσας της Σάμου αλλά και μεγάλου τμήματος του Ικάριου πελάγους πραγματοποίησαν η Υδρογραφική υπηρεσία (ΥΥ) με το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό(Y/Γ-ΩΚ )«ΝΑΥΤΙΛΟΣ» σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έπειτα από έρευνα που εκπόνησαν για το ρήγμα μετά τον σεισμό στην περιοχή.
Η αποστολή έγινε μετά από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, με μέγεθος 6,7 ρίχτερ, που προκλήθηκε από την ενεργοποίηση ενός υποθαλάσσιου ρήγματος βόρεια της Σάμου και ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι ύψους έως δύο μέτρων που έπληξε τις βόρειες ακτές του νησιού. Για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε η θάλασσα της Σάμου και ένα μεγάλο τμήμα του Ικάριου Πελάγους.
Η κοινή ωκεανογραφική αποστολή διήρκησε επτά ημέρες και χαρτογραφήθηκαν συνολικά 1.478 Km2. Η υλοποίηση της εν λόγω αποστολής από το ΓΕΝ έγινε με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, μετά από έγκριση του ΥΕΘΑ και σχετικό αίτημα του ΕΚΠΑ και τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της έρευνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, «η ωκεανογραφική αποστολή πραγματοποιήθηκε σε επτά μέρες και χαρτογραφήθηκαν συνολικά 1.478 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το κύριο υποθαλάσσιο ρήγμα βόρεια της Σάμου έχει συνολικό μήκος 37 χιλιομέτρων, με κύρια διεύθυνση αρχικά ΔΒΔ-ΑΝΑ και στη συνέχεια Α-Δ και κλίση προς τα βόρεια. Το ίχνος του ρήγματος εντοπίστηκε σε βάθη από 230 μέχρι και 670 μέτρων και σε απόσταση τριών ως επτά χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Σάμου».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο βάθος της επιμηκυμένης λεκάνης της θάλασσας της Σάμου είναι 689 μέτρα. Εντυπωσιακά υποθαλάσσια φαράγγια με μήκος μέχρι και 2,7 χιλιόμετρα επικρατούν κατά μήκος των βόρειων ακτών της Σάμου, ενώ εντοπίστηκαν δύο μεγάλες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις πλάτους 1,3 και 0,8 χλμ. στο θαλάσσιο χώρο βόρεια από το Καρλόβασι. Χαρτογραφήθηκε επίσης το ανατολικό περιθώριο του Ικάριου Πελάγους – το όριο της θάλασσας της Σάμου – που οροθετείται από την ενεργή ρηξιγενή ζώνη με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ και μήκος 34 χλμ., που έχει μέτριες μορφολογικές κλίσεις και το οποίο διακόπτεται από δύο εντυπωσιακές κατολισθήσεις μεγάλης έκτασης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί πολλοί μετασεισμοί σε συνέχεια του κύριου σεισμού».
Όπως έδειξε η έρευνα, ο πυθμένας στη δυτική πλευρά της Σάμου παρουσιάζει μεγάλες μορφολογικές κλίσεις λόγω της ύπαρξης ενεργού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, που αποτελεί και το ΝΑ περιθώριο του Ικάριου Πελάγους και διακόπτεται από εντυπωσιακά υποθαλάσσια φαράγγια με διεύθυνση από ΝΑ προς ΒΔ μήκους 12 και 9,6 χλμ. αντίστοιχα. Χαρτογραφήθηκε επίσης η βόρεια πλευρά της Ικαρίας (νότιο περιθώριο του Ικάριου πελάγους), η οποία παρουσιάζει απότομες μορφολογικές κλίσεις λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και Α-Δ και μήκος 18 και 16 χλμ. αντίστοιχα.
Με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, θα γίνει η κατασκευή ενός βαθυμετρικού χάρτη υψηλής ανάλυσης και η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου μορφοτεκτονικού χάρτη, στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πυθμένα, σε συνδυασμό με την τεκτονική της περιοχής.
Τέτοιοι χάρτες έχουν ήδη κατασκευαστεί από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο, τη λεκάνη της Σκύρου, τη λεκάνη της Αμοργού, τη Σαντορίνη, την Κω και τη Νίσυρο. Θεωρούνται απαραίτητοι, σύμφωνα με την κα Νομικού, για όλο το Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος για την καταγραφή και εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων (σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι κλπ).
Την ειδική ομάδα αποτελούσαν επιστημονικό προσωπικό της ΥΥ και του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας, κ. Παρασκευή Νομικού, με σκοπό τη λεπτομερή υδρογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής της θάλασσας της Σάμου, αλλά και μεγάλου τμήματος του Ικάριου πελάγους. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Y/Γ-ΩΚ ΝΑΥΤΙΛΟΣ θα τύχουν επεξεργασίας για την κατασκευή βαθυμετρικού χάρτη υψηλής ανάλυσης, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου μορφοτεκτονικού χάρτη στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πυθμένα σε συνδυασμό με την τεκτονική της περιοχής. Με τη βοήθεια των δεδομένων αναμένεται επίσης, να κατανοηθεί το δυναμικό όλων των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή σε συνδυασμό με τα χερσαία δεδομένα.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr