Κορονοϊός: Σε μια εβδομάδα 533 θάνατοι - «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown
Η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους, ώστε να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις που θα κριθούν από τα καθημερινά νούμερα και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Σοκ προκαλούν ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος ολοένα αυξάνονται, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από το προηγούμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου μέχρι και χθες, έχασαν τη ζωή τους 533 συμπολίτες μας.
To ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου δεν μοιάζει πια πιθανό και η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους, ώστε να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις που θα κριθούν από τα καθημερινά νούμερα και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά το λιανεμπόριο, ενώ τρίτη στη σειρά θα είναι η εστίαση, με πολλές ωστόσο επιφυλάξεις για το αν και πότε θα ανοίξει.
Πάντως, όταν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, ενώ οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα σύμφωνα με το Open TV, είναι η 7η ή 14η Δεκεμβρίου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορονοϊού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας το Σάββατο στην ΣΚΑΪ.
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.
Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.
Γεωργιάδης: Τα εποχικά καταστήματα πρώτα
Ό υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Open TV και δήλωσε πως πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού για να ανοίξει η οικονομία, ενώ μίλησε για το πώς θα είναι τα Χριστούγεννα, το εμβόλιο και τα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα από όλους. Θα επεκτείνεται το lockdown για όσο χρειαστεί. Την άλλη εβδομάδα θα δούμε πως πάει η πανδημία. Η χθεσινή μέρα άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα έχουν προτεραιότητα τα εποχικά καταστήματα. «Έχει δρόμο ακόμη ακόμα κι αν έχουμε το εμβόλιο. Έχω δεκάδες διαφορετικά σενάρια τι και πώς θα ανοίξει. Θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν οι γιατροί και τότε θα επιλέξουμε σενάριο από αυτά που έχουμε φτιάξει. Αλλά όλα θα αποφασιστούν με άξονα την πανδημία. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια. Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη» σημείωσε.
Μάχη στα νοσοκομεία
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι δραματική με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως μετέδωσε το OPEN TV, σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαϊδη, σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Κατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr