Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα στην Αττική - Τι δείχνει ο δείκτης Rt
Αποκαλυπτικά στοιχεία του ethnos.gr για την πορεία του κορονοϊού, τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt και το ποσοστό επιτυχίας των μέτρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα κρούσματα σαν αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Tο ethnos.gr σε συνεργασία με τον Νίκο Καρδούλα παρουσιάζουν δύο πίνακες με επικαιροποιημένα όλα τα στοιχεία του μήνα Σεπτεμβρίου (συμπεριλαμβάνονται και οι σημερινές (30 Σεπτεμβρίου) ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ) και για πρώτη φορά μέσα από τον τον ειδικό αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρουσιάζονται σε ποσοστιαία κλίμακα ο βαθμός αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Πιο ψηλά η Αττική
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς με την πορεία μέσου όρου του αριθμού Rt το Σεπτέμβριο του 2020 αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος της πανδημίας στην χώρα και ειδικά στην Αττική αλλά το αισιόδοξο είναι πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία συγκράτηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt. Συμπερασματικά, η Αττική με μεταδοτικότητα 1,13 είναι πάνω από το γενικό μέσο όρο της επικράτειας που εκτιμάται σε 1.06 συνεπώς δικαιολογούνται και τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας.
Στο 67% η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, σε πραγματικό χρόνο, όπου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας εκτιμάται στο 67% και για την Αττική στο 64% όπερ και αυτοί είναι και οι αριθμοί που οδηγούν και την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Γράφημα -1 για όλη την Ελλάδα
Από το Γράφημα -1 (κάτω - ακολουθεί) για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα προκύπτουν:
- Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι είναι 1,06.
- Ο Rt στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 0,99 δείχνοντας μικρή τάση αποκλιμάκωσης.
- Η αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι 67%.
- Η διακύμανση των τιμών του Rt το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα είναι από 0,90 έως 1,24.
- Από τις τιμές του Rt συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα αλλά ελέγχεται.
- Η μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο συνέβη την εβδομάδα 9 έως 15 Σεπτεμβρίου και στις 15 Σεπτεμβρίου ο Rt έφθασε στη μέγιστη τιμή 1,24.
ΓΡΑΦΗΜΑ-1:
Από το Γράφημα -2 (κάτω ακολουθεί) για την Αττική προκύπτουν:
- Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στην Αττική το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι είναι 1,13.
- Ο Rt στην Αττική στις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,09.
- Η αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική εκτιμάται ότι είναι 64%.
- Η διακύμανση των τιμών του Rt το Σεπτέμβριο στην Αττική είναι από 0,95 έως 1,45.
- Από τις τιμές του Rt στην Αττική συμπεραίνεται ότι η επιδημία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου ήταν μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, αλλά από τις 20 Σεπτεμβρίου άρχισε να ελέγχεται.
- Η μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας στην Αττική το Σεπτέμβριο συνέβη την εβδομάδα 12-17 Σεπτεμβρίου και στις 17 Σεπτεμβρίου ο Rt έφθασε στη μέγιστη τιμή 1,45.
ΓΡΑΦΗΜΑ-2:
* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr