Κορονοϊός: Οι νέοι συνωστίζονται - Σε καραντίνα οι άνω των 65 αν χρειαστεί
Οι σκέψεις των Αρχών για νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την... πλάτη στα νέα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού γύρισαν οι νέοι και «ψήφισαν» πλατεία. Το αδιαχώρητο επικράτησε τόσο σε κεντρικές πλατείες της Αττικής (όπως η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και άλλα κεντρικά σημεία όπως το Μοναστηράκι), με τις φωτογραφίες από τα σημεία μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, με τους νέους να πίνουν τα ποτά τους, ο ένας δίπλα στον άλλο, αδιαφορώντας για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δεν αποκλείει να μπουν σε καραντίνα τα άτομα άνω των 65 ετών. «Αν το επιβάλει η κατάσταση, θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το σχέδιο για να μπουν σε καραντίνα οι άνω των 65 υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Πάντως, το Σάββατο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος, εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική επιβολής περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε σοβαρά ότι εξετάζεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες. Καλά ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε ας το έχουν δεδομένο πριν γελοιοποιηθούν και τα μαζέψουν όπως έκαναν με τον Μεγάλο Περίπατο».
Κικίλιας: Οσο τα φαινόμενα συνωστισμού συνεχίζονται θα έχουμε νέα μέτρα
Νωρίτερα, πάντως, την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχοντας εκφράσει την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ότι όσο τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, θα συνοδεύονται από νέα μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία και οι «ευπαθείς ομάδες». Αποκάλυψε, μάλιστα, και τη συμβουλή που έδωσε στους γονείς του, λέγοντας: «Η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φορούν μάσκα».
Ποια είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έτοιμος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, παρά την έντονη φιλολογία περί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί παρά έσχατο «όπλο». Αυτό το είχε δηλώσει, άλλωστε, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μία από τις ενημερώσεις του για την πορεία της πανδημίας.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική, όπως είχε γράψει και το ethnos.gr. Κι αυτό αναφέρει σήμερα και η Καθημερινή, τονίζοντας με δημοσίευμά της, ότι lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιο αυστηρά μέτρα μόνο στην Αττική, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα εξής:
- Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο εκεί όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού
- Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Προφανώς θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα αφορούν σε μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους όπως και την περίοδο της καραντίνας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
- Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των εστιατορίων και μπαρ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται το μοντέλο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ρολά να «κατεβαίνουν» στις δέκα.
- Η καθιέρωση ειδικής ώρας για την προσέλευση ατόμων άνω των 65 ετών και μελών ευπαθών ομάδων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία τους.
Όσον αφορά στο lockdown στην παρούσα φάση, οι λόγοι που κάνουν την κυβέρνηση να το αποκρούει είναι δύο: πρώτον, το σύστημα υγείας επιδεικνύει αντοχές και δεύτερον η μάχη με τον κορονοϊό θα εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Προς το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει από τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, έχουν την αντίδραση που επιθυμούν. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα κρίσιμα δεδομένα, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, όπως επισήμανε, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά για να περιοριστεί ο ιός και να αποφύγουμε το lockdown».
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr