Βαγγέλης Μπούτας: Ποιος ήταν ο εμβληματικός συνδικαλιστής που έκοβε την Ελλάδα στα δύο
Μιλούν στο ethnos.gr για τον Βαγγέλη Μπούτα, την εμβληματική φυσιογνωμία του αγροτικού κινήματος, συναγωνιστές και αντίπαλοι στα αγροτικά μπλόκα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Περισσότερα από 14.500 τρακτέρ-μόνο στη Θεσσαλία-βγήκαν στην Εθνική Οδό το Νοέμβριο του 1996, κλείνοντας τα Τέμπη και κόβοντας την Ελλάδα στη μέση. Οι αγρότες διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων υψηλότερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, μείωση του αφορολόγητου και αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού τους. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα κόπηκε στα δύο με τα μπλόκα να παραμένουν στη γέφυρα της Βιοκαρπέτ αλλά και κατά μήκος της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Λάρισας μέχρι τη παραμονή των Χριστουγέννων, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Σημίτη τελικά να υποχωρήσει λίγους μήνες αργότερα και να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.
Πίσω από τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονταν δύο άνθρωποι, ο Γιάννης Πατάκης και ο Βαγγέλης Μπούτας. Ο Βαγγέλης Μπούτας συνδέθηκε όσο κανείς με το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, αφήνοντας ανεξίτηλα το αποτύπωμά του σ αυτό. Εμβληματική προσωπικότητα του αγροτικού κόσμου, ταυτίστηκε με τα μπλόκα στους δρόμους, καταφέρνοντας να ενώσει αρχικά τους αγρότες της Θεσσαλίας, συγκροτώντας τη Πανθεσσαλική επιτροπή η οποία βρήκε έκφραση στο μπλόκο της Νίκαιας. Το τελευταίο παραμένει σήμα κατατεθέν μέχρι και σήμερα. Όνειρό του ήταν να ενώσει τις αγροτικές δυνάμεις, πανελλαδικά, καταφέρνοντάς το 2016 τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Την χρονιά εκείνη βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, βάζοντας στο τραπέζι μια σειρά από αγροτικές διεκδικήσεις. Στην ιστορία θα μείνει και το πρώτο συλλαλητήριο με τρακτέρ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή που οργάνωσε ο Βαγγέλη Μπούτας το 2016, πιέζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί ένα πάγιο αίτημά τους, αυτό της στρεμματικής ενίσχυσης.
Από τον Δεκέμβριο του 2017 και έπειτα όταν και αρρώστησε αλλά και είχε ένα σοβαρό ατύχημα με το τρακτέρ του αποτραβήχτηκε από την πρώτη γραμμή, όχι, όμως, και από την μάχη των διεκδικήσεων. Ποτέ δεν εγκατέλειψε το μετερίζι της κοινωνικής και αγροτικής δράσης. Συνέχιζε να δίνει συμβουλές στη νέα γενιά αγροτών και να αγωνιά για τα αγροτικά δίκαια, ενώ δεν εγκατέλειψε μέχρι τέλους το αγαπημένο του αμπέλι. Τελευταία φορά που βρέθηκε στον παλμό των μπλόκων ήταν το 2019 στην Καρδίτσα, ενθαρρύνοντας τους αγρότες, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Άφησε το αγωνιστικό του αποτύπωμα στον αγροτικό κόσμο
«Σε εισαγωγικά ήμασταν απέναντι. Αλλά μόνο σε εισαγωγικά» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Παναγής, Γραμματέας, τότε της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων και σημερινός Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου. Οι δυο τους βρέθηκαν πολλές φορές ‘απέναντι’, συγκρούστηκαν και διαφώνησαν έντονα τόσο για τον τρόπο των κινητοποιήσεων όσο και για το μείγμα των αγροτικών διεκδικήσεων.
«Κανείς, όμως, δεν μπορείς αν αμφισβητήσει τον Μπούτα, για το αποτύπωμα το αγωνιστικό που άφησε σε ένα αγροτικό κίνημα ολόκληρο. Η απώλειά του θα φανεί στον αγροτικό κόσμο και πολύ περισσότερο στο κομμάτι τω αγροτικών διεκδικήσεων. Άφησε ανεξίτηλο αγωνιστικό στίγμα που ενέπνεε μια και ο κόσμος τον ακολουθούσε. Μπορεί να διαφωνούσες μαζί του αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το όραμά του για ένα αγροτικό κίνημα διεκδικήσεων» πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου. Γιάννης Παναγής και Βαγγέλης Μπούτας μίλησαν τελευταία φορά πριν ενάμιση χρόνο. «Μου τηλεφώνησε κατά λάθος και όταν κατάλαβε ποιος είμαι άρχισε να με ρωτάει για τη δουλειά μου και γω για την υγεία του. Περασμένα, ξεαχαμένα…» θυμάται ο Γιάννης Παναγής.
«Σήκωσε» όσο κανείς τα αγροτικά αιτήματα
«Αυθεντικός λαϊκός αγωνιστής ο οποίος με τη στάση του διαπαιδαγώγησε νέες γενιές αγροτών αγωνιστών και άφησε το σπόρο ο οποίος είχε καρπίσει. Και θα καρπίσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και συνεχή» είπε στο ethnos.gr οπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και συμπλήρωσε: «θα συνεχίσουμε στα αγωνιστικά βήματα που συμπορευτήκαμε μαζί με τον Μπούτα στους νέους αγώνες της αγροτιάς, των διεκδικήσεων μας αλλά και τα μπλόκα». Σήκωσε όσο κανείς τα αγροτικά αιτήματα των τιμών, στάθηκε απέναντι στην κοινή αγροτική πολιτική και διαχρονικά διεκδίκησε το αφορολόγητο και το ακατάσχετο παρατήρησε, μιλώντας στο ethnos.gr, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σωτήρης Γιαννακός.
«Όταν έχεις δίκιο και λες την αλήθεια και το διεκδικείς, θα κερδίσεις»
Από μικρός ο Βαγγέλης Μπούτας δούλεψε στα χωράφια και οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Το άγχος του ήταν το αγροτικό κίνημα ότι θα πρέπει να παραμείνει δυνατό και να διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες θυμάται ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
«Πίστευε ό,τι έχουμε κερδίσει,το ΄χουμε καταφέρει στο δρόμο και στα μπλόκα. Και ανάλογα των συνθηκών και της συμμετοχής των αγροτών στα συλλαλητήρια ήταν και τα κέρδη στους αγώνες. Είναι ένας συσχετισμός δυνάμεων υποστήριζε ο Μπούτας, Και όταν έχεις δίκιο και λες την αλήθεια και το διεκδικείς θα κερδίσεις. Το εργατικό κίνημα θα παραμείνει ζωντανό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα οράματα που είχε για όλους τους αγρότες και την επιβίωσή τους.» είπε στο ethnos.gr o καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής.
Ο Βαγγέλης Μπούτας είχε διατελέσει και βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ την τετραετία 1996 - 2000, ενώ εξελέγη και στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε διάφορες εκλογές, βουλευτικές, Ευρωεκλογές και στη δημοτική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr