Κορονοϊός: «Εκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική - Τα νέα μέτρα για 14 ημέρες
Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.417 κρούσματα - Oλος ο Αύγουστος έκλεισε με 1.966🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Αττική, αφού η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού και η ραγδαία αύξηση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και φέρνει νέα, οριζόντια μέτρα στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.417 κρούσματα, όταν ολόκληρος ο Αύγουστος που ήταν μήνας ρεκόρ εντοπισμού θετικών στον ιό δειγμάτων, έκλεισε με 1.966 κρούσματα. Η επιστημονική κοινότητα «χτυπάει καμπανάκι» για την αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Η χρήση μάσκας είναι ένας συνδυασμός καραντίνας και εμβολίου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να "σπάσουμε" την επιδημία χωρίς βαριά μέτρα» ανέφερε στην κάμερα του Open ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Η υψηλή διάδοση του κορονοϊού εντείνει και την πίεση στα νοσοκομεία, όπου μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 500 ασθενείς, 300 περισσότεροι δηλαδή συγκριτικά με τις 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αδαμαντίας Λιόλιου, στην είσοδο του καλοκαιριού, οι ασθενείς που βρίσκονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 12. Ο αριθμός μειώθηκε μάλιστα τον Ιούλιο σε 9 και την 1η Αυγούστου μάχη με τον ιό στις εντατικές έδιναν 10 ασθενείς. Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο ωστόσο, οδήγησε σε εκτίναξη των διασωληνωμένων, οι οποίοι την 1η Σεπτεμβρίου έφτασαν τους 38 και μόλις δύο εβδομάδες αργότερα εκτοξεύτηκαν στους 59.
Στο μικροσκόπιο πολιτείας και ειδικών έχουν μπει εδώ και εβδομάδες μέρη και σημεία που μετατρέπονται λόγω συνωστισμού σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, από τα κλειστά μαγαζιά διασκέδασης και τα λεωφορεία, μέχρι τις συναυλίες και τις λαϊκές αγορές, ενώ οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα εντατικοποιηθούν.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για την Αττική
Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Τρίτης, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει στο Λεκανοπέδιο φτάνει στο 60%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε μία ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού από 180 τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, εκτοξεύθηκαν στα 310 και να βρίσκονται στις ΜΕΘ 67 ασθενείς, ενώ για πρώτη φορά σε ένα 24ωρο στην Αττική καταγράφονται σχεδόν 200 κρούσματα (197 για την ακρίβεια).
Αμέσως μετά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά του κορονοϊού για την Αττική, για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας στην πρωτεύουσα και κατ' επέκταση στη χώρα μας. Αυτά τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα έχουν ισχύ για δύο εβδομάδες.
- Σε όλες τις συναυλίες τίθεται όριο πληρότητας 50%. Οι παρευρισκόμενοι πρέπει να κάθονται υποχρεωτικά με μάσκα και τους απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ.
- Καταστήματα με ζωντανή μουσική και κέντρα διασκέδασης κλείνουν για 14 ημέρες
- Όριο πληρότητας 60% με χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά και πάντα υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας
- Αυστηρή σύσταση για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός (δηλαδή πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ)
- Στα θερινά σινεμά θα μειωθεί ο κόσμος κατά 60%
- Στα εστιατόρια και συγκεκριμένα στα τραπεζοκαθίσματα μπαίνει ανώτατο όριο σε κάθε τραπέζι στα 6 άτομα
- Στα άτομα 65 ετών και άνω συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
- Παραμένει ο αριθμός των 50 ατόμων στις εκδηλώσεις
- Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00, εκτός από τα super market
- Στις λαϊκές αγορές υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, θα συμμετέχει το 50% των πωλητών και οι πάγκοι θα έχουν μεταξύ τους απόσταση 3 μέτρων
Μαγιορκίνης: Τα αστικά κέντρα είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν, μακροπρόθεσμα, εκκολαπτήρια της επιδημίας, ενώ τα χαρακτήρισε ως την«Αχίλλειο πτέρνα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Πολλά μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πληγεί από την επιδημία» τόνισε αναφέροντας τα παραδείγματα του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης. Σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χρήση της μάσκας, υποστήριξε ότι η μάσκα έχει αποδώσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά η κάμψη της επιδημίας δεν είναι στον βαθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση. Σταδιακή αύξηση κρουσμάτων ζορίζει το σύστημα υγείας. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι να φτιάξει ο καθένας τις λεγόμενες κοινωνικές «φούσκες», για λίγο καιρό» σημείωσε, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ελάττωση της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε αγνώστους και θα βελτιωθεί έτσι και η διαδικασία της ιχνηλάτησης.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr