Στον αέρα εξαιτίας λαθών και πίεσης χρόνου πολλές υπαγωγές αυθαιρέτων
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λάθη σε περίπτωση ελέγχων και ζητεί να παραμείνει ανοιχτό το σύστημα υπαγωγής. Εντονες αντιδράσεις και για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της δημόσιας διαβούλευσης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν πολλές περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως προειδοποιεί ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), οι οποίοι ζητούν να μείνει ανοιχτό το σύστημα υπαγωγής αυθαιρέτων έως ότου αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
Οπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες στην επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και διακρίνεται από το έντονο ύφος της, «ακόμα και υπαγωγές που έχουν συμπεριληφθεί σε συμβόλαια στην πλειοψηφία τους, αν ελεγχθούν, μπορεί να βρεθούν με μικρά ή μεγάλα λάθη, πού έγιναν λόγω πίεσης χρόνου, λόγω αβλεψίας ή λόγω ελλιπούς κατανόησης και ερμηνείας των διατάξεων (βλέπε σχετικά τις εκατοντάδες των ερωταπαντήσεων), λόγω της ετεροχρονισμένης έκδοσης εγκυκλίων, λόγω της κρατούσας ανασφάλειας δικαίου».
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει και η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή όσων έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες (αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ΄ύψος πάνω από 20%) ή είναι παντελώς αυθαίρετα, χωρίς οικοδομική άδεια.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να δίνουν βεβαιώσεις με ποινές αφαίρεσης αδείας άσκησης επαγγέλματος και εξοντωτικά πρόστιμα. «Παρ’ όλ’ αυτά το γεγονός αυτό δεν το σέβεται το ίδιο το κράτος που το θεσμοθέτησε» επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία επίσης αναφέρει πως «Ζούμε διαρκώς την τραγελαφική κατάσταση των παρατάσεων για το αυτονόητο, από τη στιγμή που η εξάρτηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας και ρυθμισμένου ή νόμιμου ακινήτου, θα είναι διαρκής. Ο νόμος των ρυθμίσεων θα πρέπει να ισχύει μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Ταυτότητα, διαφορετικά δεν θα μεταβιβάζεται τίποτα στο μέλλον».
Εξηγούν μάλιστα ότι ο πολίτης θα έπρεπε να γνωρίζει εξαρχής και δια παντός τι ισχύει με τα αυθαίρετα, τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις, τι γίνεται με την Ταυτότητα κτιρίου και με τις εξαιρέσεις από την κατεδάφιση. «Όχι να απειλείται και να εκβιάζεται» υπογραμμίζουν.
Συγκεκριμένα ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζητεί να λήξει η διαιώνιση των παρατάσεων και το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στη θεσμική εκείνη ρύθμιση που θα κρατήσει ανοιχτό το σύστημα, συνδυάζοντας τις εντάξεις και τις περαιώσεις για όλες τις κατηγορίες και τις εκκρεμείς ενέργειες ανάρτησης λοιπών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ των μέχρι το 2011 αυθαιρέτων, με την Ταυτότητα του κτιρίου και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας».
Αντιδράσεις και για το χωρταξικό νομοσχέδιο
Στο μεταξύ με δεύτερη επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη διαδικασία διαβούλευσης και για το χωροταξικό νομοσχέδιο (η σχετική προθεσμία λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου) και ζητεί τουλάχιστον 3μηνη διάρκεια της διαβούλευσης.
Οι αρχιτέκτονες μάλιστα δηλώνουν ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής αλλά και η σύντομη διάρκεια της διαβούλευσης «οδηγούν στην πεποίθηση ότι πρόκειται για ad hoc επιβολή διατάξεων και όρων που «μελετήθηκαν» και κατατίθενται με όρους αδιαφάνειας αποκλείοντας, πρακτικά, οποιαδήποτε συστηματική επεξεργασία και εγκαθιστώντας την «αφ’ υψηλού» θεσμοθέτηση όσων μια / όποια επιτροπή «σοφών» οραματίζεται για το μέλλον όλων μας, επιστημόνων, φορέων, πολιτών».
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται δέκα κεφάλαια με 107 άρθρα σε 160 σελίδες τα οποία κινούνται σε όλες τις κλίμακες Σχεδιασμού, από τον Εθνικό Χωροταξικό μέχρι τις Τοπικού επιπέδου εφαρμογές και παράλληλα τροποποιείται μεγάλος αριθμός προηγούμενων σχετικών Νόμων, χωρίς καμία κωδικοποίηση και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και συμβολή των αρμόδιων για τα θέματα αυτά, θεσμικών φορέων.
Ο Συλλογος παραθέτει και τους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να δοθεί μία γενναία παράταση στο δημόσιο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα:
- Το Ν/Σ αφορά σε πλείστα θέματα και νόμους με σημειακές αλλά και συνολικότερες παρεμβάσεις που δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες ως προς τις διακηρυσσόμενες και μη στοχεύσεις τους.
- Η αποφυγή της συμβολής στη σύνταξη και την επεξεργασία του των καθ’ ύλην αρμόδιων συλλογικών και επιστημονικών φορέων, δημιουργεί θεσμικό και ουσιαστικό κενό και επιτείνει την ήδη βιωμένη ανασφάλεια δικαίου που πλήττει τις δημοκρατικές αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας
- Η επιλογή της χρονικής στιγμής και, κυρίως, η διάρκεια της διαβούλευσης οδηγούν στην πεποίθηση ότι πρόκειται για ad hoc επιβολή διατάξεων και όρων που «μελετήθηκαν» και κατατίθενται με όρους αδιαφάνειας αποκλείοντας, πρακτικά, οποιαδήποτε συστηματική επεξεργασία και εγκαθιστώντας την «αφ’ υψηλού» θεσμοθέτηση όσων μια / όποια επιτροπή «σοφών» οραματίζεται για το μέλλον όλων μας, επιστημόνων, φορέων, πολιτών.
- Η απαξίωση του ρόλου του κοινωνικού συνόλου στο οποίο αφορά και στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο Ν/Σ, δημιουργεί πολύ αρνητικό ιστορικό προηγούμενο σε μια εποχή μάλιστα που όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας πλήττονται πολλαπλά βιώνοντας, πέρα από την υγειονομική και αυξανόμενη οικονομική κρίση.
- Ζητείται από τους επιστήμονες του καθημερινού αγώνα (για να επιβιώσουν ασκώντας το πολλαπλά πληττόμενο επάγγελμά τους) να συμβάλουν σε ένα τόσο σημαντικό για το μέλλον του κλάδου τους Ν/Σ πιεζόμενοι παράλληλα από ανούσιες/επαναλαμβανόμενες προθεσμίες σειράς νομοθετημάτων. Νομοθετημάτων τις αλλαγές και παλινωδίες των οποίων υφίστανται, 10 χρόνια τώρα, με ρυθμούς τέτοιους που δεν τους αφήνουν το περιθώριο να τις μελετήσουν, να τις συσχετίσουν μεταξύ τους, να τις αφομοιώσουν και να υλοποιήσουν με ασφάλεια το έργο τους ασκώντας με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr