Σχολεία: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα με τον κορονοϊό - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία λόγω κορονοϊού θα ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου η υπουργός Παιδείας - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, θα λυθούν οι απορίες γονέων και μαθητών, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και ουσιαστικά θα δοθούν διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει η εκπαίδευση στη χώρα μας εν μέσω κορονοϊού. Οπως όλα δείχνουν, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου τι θα ισχύει στα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι. Προηγήθηκαν δύο πολύ κρίσιμες τηλεδιασκέψεις της υπουργού Παιδείας με λοιμωξιολόγους και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έδωσαν ουσιαστικά τις... γραμμές λειτουργίας των σχολείων. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:
- Εναρξη 7 Σεπτεμβρίου
- Γεμάτες τάξεις
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές (μοναδικό ερωτηματικό από ποια ηλικία και πάνω θα φοράνε τα παιδιά μάσκα. Πιθανότατα πάνω από τα 10 ετη)
- Διαφορετικά διαλείμματα
- Καθαρισμός σχολείων και κατά τη διάρκειας της ημέρας
- Αντισηπτικά σε κάθε τάξη
- Ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες σε περίπτωση που νοσήσει μαθητής
- Τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κρούσματος
Κεραμέως για σχολεία:«Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για την εύρυθμη λειτουργία τους»
Τηλεδιασκέψεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς είχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σίσσυ Γκίκα, με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για την πορεία των εντατικών προετοιμασιών ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους και για τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων σε πλαίσιο αυξημένων μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με τη στελέχωση των σχολείων. Η σχολική χρονιά ξεκινάει με διορισμένους για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με νέους πίνακες εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και με προσλήψεις νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, καθώς και με νέες ρυθμίσεις για την ανάληψη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών να γίνεται στο ίδιο το σχολείο (δίχως να χρειάζεται να μετακινείται ο εκπαιδευτικός στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή).
«Συνεχίζουμε τις εντατικές προετοιμασίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ενημερώσαμε τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για τις αλλαγές τη νέα σχολική χρονιά και τις εισηγήσεις των ειδικών αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία σε συνάρτηση με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Σταθερά προσηλωμένοι στο πνεύμα συναίνεσης, καταγράψαμε τις προτάσεις τους και παραμένουμε πάντοτε διαθέσιμοι για διάλογο ώστε να δρομολογούμε άμεσα λύσεις σε ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια
Η λειτουργία των Πανεπιστημίων είναι υπό συζήτηση και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο προσεχές διάστημα, ωστόσο για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει το ίδιο σύστημα με αυτό της προηγούμενης εξεταστικής. Δηλαδή τα πανεπιστήμια έχουν την επιλογή μεταξύ διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Το κόστος της μάσκας επιβαρύνει τις οικογένειες
Οσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό. Η υπουργός τόνισε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η κυρία Κεραμέως τούς τόνισε επίσης ότι εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται αν κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown.
Ποιες μάσκες να προτιμούν οι γονείς
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμοξιολόγων και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μάσκες που προτείνουν οι ειδικοί για τους μαθητές, αλλά και στα μέτρα που αποφασίστηκαν για τα σχολεία.
Ειδικότερα, ο κ. Γαργαλιάνος συμβούλευσε τους γονείς να προμηθευτούν βαμβακερές μάσκες για τα παιδιά τους, την οποία θα πρέπει να πλένουν καθημερινά, ενώ σύστησε να προμηθεύονται τις μάσκες από τα φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, ώστε να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των παιδιών.
«Κινήματα» γονέων κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία
Εντονες είναι οι αντιδράσεις από γονείς στη χρήση μάσκας των παιδιών τους στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν συντονιστεί, δημιουργώντας «κινήματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση για τα σχολεία που θα ισχύσει από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν ανοίξουν τα σχολεία, για τους μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών.
Παρά τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν να αποδεχτούν τις εισηγήσεις τους, με τις οποίες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υγείας αν τα παιδιά φορούν μάσκα. Μάλιστα, σε πολλές αναρτήσεις γίνεται λόγος για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, πάρα πολλά είναι και τα αρνητικά σχόλια στις συγκεκριμένες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί κατά της χρήσης μάσκας.
Τι απαντά η Πνευμονολογική Εταιρεία
Το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μεταξύ πολλών φημών που διακινούνται για τον κορονοϊό- διαδίδεται η πληροφορία ότι η χρήση μάσκας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Για αυτό το μείζον ζήτημα παρενέβη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η οποία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.
Ετσι, λοιπόν, το ΔΣ της ΕΠΕ, έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής: «Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
νευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.
Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).
Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη.
«Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, εφ' όσον κρίνεται αναγκαίο, δύναται να χορηγείται η κατάλληλη -σαφώς αιτιολογημένη- βεβαίωση από τον θεράποντα πνευμονολόγο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕ.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr