Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την πορνεία στην Ελλάδα: Ανύπαρκτα τα μέτρα κατά του κορονοϊού
Εργαζόμενη σε οίκο ανοχής υποστηρίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η περίοδος της έξαρσης του κορονοϊού είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνη όταν ξέσπασε το AIDS🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι οίκοι ανοχής της Αθήνας άνοιξαν έπειτα από τρεις μήνες λόγω των μέτρων της καραντίνας και οι νέες συνθήκες φαίνεται πως καθιστούν την πορνεία επικίνδυνη τόσο για τους πελάτες όσο και για τις εργαζόμενες σε αυτά Σύμφωνα με ιερόδουλες, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέτρα προφύλαξης που συστήνει το κράτος είναι ανεφάρμοστα και η πορνεία στην Ελλάδα μετά την καραντίνα μοιάζει με «ρώσικη ρουλέτα».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του AFP υποστηρίζει πως οι κεντρικοί οίκοι ανοχής της Αθήνας έχουν αρκετούς πελάτες από τα μέσα Ιουνίου, όταν άνοιξαν ξανά τις πόρτες του. Ωστόσο, την περίοδο που οι περισσότεροι Έλληνες επιδιώκουν το περίφημο social distancing και αποφεύγουν τις πολλές επαφές, οι εργαζόμενες στους οίκους ανοχής δεν έχουν την πολυτέλεια αυτής της επιλογής. Για εκείνες ήταν ζήτημα ζωτικής σημασίας να επιστρέψουν στη δουλειά. «Προσπάθησα να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να ξεχάσω την πείνα μου κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών», είπε η Μπέλλα, μητέρα ενός παιδιού. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, αναγκάστηκαν να παραβιάσουν τους κανόνες της καραντίνας και προκειμένου να ταΐσουν τις οικογένειές τους, εργάζονταν παράνομα στους δρόμους χωρίς καμία προστασία.
Οι ελληνικές Αρχές ενόψει του ανοίγματος των πορνείων ανακοίνωσαν έναν κατάλογο αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των πελατών και των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων, που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο να κολλήσουν τον κορονοϊό από οποιοδήποτε εργαζόμενο σε άλλο επάγγελμα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη γυναίκα «τα μέτρα αυτά είναι αδύνατο να εφαρμοστούν».
«Είναι γελοίο», δηλώνει η Δήμητρα Κανελλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας. «Σας λένε να μην έχετε χειραψία στην αίθουσα αναμονής και μετά πηγαίνετε μέσα στο δωμάτιο όπου συμβαίνουν όλα», τονίζει και αναρωτιέται «ποιο είναι το νόημα».
Συνιστάται στους εργαζομένους να «διασφαλίζουν την απόσταση» και να αποφεύγουν την «επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», και προτείνεται η μάσκα να χρησιμοποιείται «ως μέρος ενός παιχνιδιού», συμβουλή που δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους. «Είναι αστείο. Πώς ένα κορίτσι θα ευχαριστήσει έναν πελάτη με μάσκα; Πρέπει να βάλει φερμουάρ στη μάσκα;», διερωτάται η Κατερίνα, η οποία διευθύνει ένα άλλο πορνείο στο κέντρο της Αθήνας, πριν τοποθετήσει ένα νέο φύλλο χαρτιού σε ένα κρεβάτι, το οποίο θα καταστραφεί αμέσως μόλις ο πελάτης βγει από το δωμάτιο.
Τα νέα μέτρα στους οίκους ανοχής
Τα νέα μέτρα υποχρεώνουν τους οίκους ανοχής να κρατούν τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών τους σε σφραγισμένο φάκελο για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μπορούν εύκολα να τους ανιχνεύσουν σε περίπτωση που χρειαστεί. Επιπλέον, λευκά φύλλα χαρτιού είναι κολλημένα στους καναπέδες στην αίθουσα αναμονής, για να θυμίζουν στους πελάτες την τήρηση των αποστάσεων.
«Η δουλειά μας είναι βασικά ρώσικη ρουλέτα. Βάζουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε κίνδυνο, διαφορετικά θα λιμοκτονήσουμε», υποστηρίζει η τρανσέξουαλ Άννα Κουρούπου, που ηγείται μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζει τις ιερόδουλες, ονόματι «Red Umbrella». Η ίδια υποστηρίζει πως η περίοδος της έξαρσης του κορονοϊού είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνη όταν ξέσπασε το AIDS.
«Αυτή είναι ίσως η χειρότερη περίοδος για το επάγγελμα. Τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα όταν ξέσπασε το AIDS, αλλά τότε ύστερα από μερικούς μήνες, ξέραμε ότι η χρήση προφυλακτικού θα μας κρατούσε ασφαλείς. Τώρα δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Περισσότερα από 600 πορνεία λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για να λειτουργεί νόμιμα ένας οίκος ανοχής, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 200 μέτρα από δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, πάρκα, εκκλησίες, σχολεία και στάδια. Σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η ΑΘήνα αυτός ο περιορισμός καθιστά σχεδόν οποιοδήποτε πορνείο παράνομο. Σύμφωνα με την Red Umbrella, στην Ελλάδα λειτουργούν παράνομα περισσότερα από 600 πορνεία. Γι΄ αυτό το λόγο μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη.
«Δεν υπάρχει κτίριο που να πληροί τα κανόνες προφύλαξης σε σε όλη την Αθήνα», δηλώνει ο Δημήτρης Μωραΐτης, δικηγόρος της Ένωσης Ιερόδουλων. «Υπάρχουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες άτομα που εργάζονται στον κλάδο και μόνο εκείνοι με άδεια λειτουργίας μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια από το κράτος. Αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου», υπογραμμίζει.
Επιπλέον το AFP υποστηρίζει πως έχει γίνει σύσταση στους πελάτες από τις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για την πληρωμή των υπηρεσιών, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο σε επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα.
Προκειμένου να στηρίξει τις ιερόδουλες που εργάζονται στην ύπαιθρο, η Red Umbrella Athens έχει συγκεντρώσει περίπου 7.000 ευρώ σε κουπόνια σούπερ μάρκετ. “Δεν φοβάμαι την πανδημία, φοβάμαι περισσότερο την πιθανότητα νέου lockdown”, είπε η Λίντα καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη βάρδια της, καταλήγει το ρεπορτάζ.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr