Στο «στόχαστρο» των βελγικών ΜΜΕ ο ελληνικός τουρισμός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Le Soir στην Αθήνα, Fabien Perrier, δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας με τίτλο «οι Αρχές στην Ελλάδα φοβούνται εισαγωγή του κορονοϊού» και υπότιτλο «από 1ης Ιουλίου, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε πολίτες ορισμένων χωρών, εάν αυτές θεωρηθούν ως επικίνδυνες ζώνες, σύμφωνα με τους οι επιστήμονες». Ο συντάκτης σημειώνει ότι στη Ριβιέρα της Αθήνας, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την ελληνική πρωτεύουσα, οι τουρίστες που εισβάλλουν στις παραλίες είναι... Έλληνες. Βεβαίως, από τις 4 Μαΐου, η χώρα ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού, αλλά παραμένει κλειστή για ορισμένες χώρες… συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου. Στα κοινωνικά δίκτυα, αυτή η απόφαση προκάλεσε ένα αίσθημα αδικίας εκ μέρους ορισμένων Βέλγων που επιθυμούν να έρθουν και να επωφεληθούν από αυτό το μικρό κομμάτι της Ευρώπης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, συνιστάται η αποφυγή όλων των «μη απαραίτητων» ταξιδιών. Επιπλέον, μέχρι τότε πραγματοποιούνται τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, πρέπει να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο. Εάν είναι αρνητικοί, πρέπει να αυτοπεριοριστούν για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε ένα ξενοδοχείο που ορίζεται από τις ελληνικές Αρχές.
Με ενδιάμεσο τίτλο «μια λίστα που προκαλεί προβλήματα» αναφέρεται ότι όλα αλλάζουν στις 15 Ιουνίου. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Εκτός από όσους έρχονται από εκείνες τις επιδημιολογικά «επικίνδυνες» χώρες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπόκεινται στη διαδικασία ελέγχου και περιορισμού. Η λίστα αυτή είναι ο «κατάλογος του EASA», από το ακρωνύμιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, που ορίζει τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από το Covid19. «Σεβόμαστε αυτόν τον κατάλογο επειδή αντιστοιχεί στα δεδομένα που διαβιβάζονται από τα κράτη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και από την ΠΟΥ», δηλώθηκε από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μτιστάκη (Νέα Δημοκρατία).
Ωστόσο, όλα τα αεροδρόμια του Βελγίου περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα. Κατά συνέπεια, ακόμη και από τις 15 Ιουνίου, οι Βέλγοι επισκέπτες θα πρέπει να περάσουν μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο και στη συνέχεια να σεβαστούν μια καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών ανάλογα με την κατάστασή τους. «Δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε ένας συγγενής κοντά στον πρωθυπουργό. «Δεν φοβόμαστε ξένους επισκέπτες αλλά κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να πάνε όλα καλά. Από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα διατηρεί, επομένως, το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο από ορισμένες χώρες, εάν οι επιστήμονες φοβούνται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου», δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα προστατευτικό μέτρο στα μάτια των Ελλήνων και της κυβέρνησης. Η Ελλάδα εμφανίζει προς το παρόν πολύ καλά αποτελέσματα στον αγώνα κατά του Covid-19, καθώς θρηνεί μόνο 176 νεκρούς και φαίνεται ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Δύο είναι οι λόγοι που ήταν καθοριστικοί γι’ αυτό το αποτέλεσμα: Πρώτον, όταν ξεκίνησε η επιδημία, η Ελλάδα είναι λιγότερο ενσωματωμένη στην παγκοσμιοποίηση σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν νωρίς και ήταν δραστικά.
Ωστόσο, το «κλείσιμο» της χώρας επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα. «Θα κερδίσουμε τη μάχη της οικονομίας, όπως κερδίσαμε και τη μάχη της υγείας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζει βέβαια ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, καθώς ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 25,7% του ΑΕΠ, αλλά και μία στις πέντε θέσεις εργασίας σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ. Τώρα «το 50% των ξενοδόχων φοβάται πτώχευση», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός. Ο ίδιος φοβάται μείωση κατά μέσο όρο κατά 70% στον κύκλο εργασιών των ξενοδοχείων. Η Ντόρα Παϊσίου, ιδιοκτήτρια της Amarilia, ενός οικογενειακά διοικούμενου ξενοδοχείο με εκατό δωμάτια στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλιαγμένης, εξηγεί: "Θα ανοίξουμε στην καλύτερη περίπτωση την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν, έχουμε μόνο ακυρώσεις».Συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Βέλγων που δεν θα μπορούν να έρθουν. Το 2019, ωστόσο, σχεδόν 600.000 Βέλγοι είχαν περάσει διακοπές τους στην Ελλάδα.
Μετά από δύο μήνες περιορισμού, προκύπτει ένας νέος φόβος: αυτός της εισαγωγής του ιού. Έτσι, οι ξενοδόχοι οργανώνονται: «Θα πρέπει να σεβόμαστε ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγείας και να συνάψουμε συμβόλαιο με γιατρό, ώστε να παρέμβει εάν είναι απαραίτητο», εξηγεί η Ντόρα Παϊσίου, η οποία ελπίζει ότι θα έρθουν οι τουρίστες. «Αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κανένας στα αεροπλάνα», συμπληρώνει. Στο ίδιο θεματικό πλαίσιο, ρεπορτάζ στους Brussels Times με τίτλο «Όλα τα βελγικά αεροδρόμια βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ» αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για τους επισκέπτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες από 15 Ιουνίου και μετά.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr