Κορονοϊός: Μία ελληνική «τρόικα» για εμβόλιο σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου
Τρεις βορειοελλαδίτες επιστήμονες με διεθνείς περγαμηνές, που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου και πρωτοπορούν στον αγώνα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη κατά της πανδημίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Θεσσαλονικιός Αλμπερτ Μπουρλά, ο Κοζανίτης Χρήστος Κυρατσούς και ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος με ρίζες από την Καστοριά, είναι στο στενό κύκλο των επιστημόνων που βρίσκονται σε επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Αλμπερτ Μπουρλά: Ο Ακης το καρντάσι
Ο Αλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του Μωυσής Μπουρλά ήταν ιδιοκτήτης της ποτοποιίας ΙΝΤΟ, ενώ η μητέρα του Ρούλα Σαϊα ήταν της γνωστής οικογένειας που διέθετε την μεγάλη κλωστοϋφαντουργία στην παραλιακή λεωφόρο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.
Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική του ΑΠΘ το 1986, (όπου ολοκλήρωσε το 1991 και το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής) και από τον Ιανουάριο του 2019 βρίσκεται στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου την Pfizer στην οποία εργάζεται από το 1993. Το Δεκέμβριο του 2019 ο κ. Μπουρλά, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
Τα συγκινητικά λόγια του έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων όσοι παρακολούθησαν εκείνη την εκδήλωση. «Γύρισε πίσω» στο 1991 όταν του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ. «Θυμάμαι ακόμη πολύ ζωντανά, ότι το ακροατήριο ήταν γεμάτο κυρίως από καθηγητές όλων των βαθμίδων, συναδέλφους και λιγοστούς συγγενείς και φίλους. Είδα τον πατέρα μου να δακρύζει. Το ίδιο βράδυ σε μια ταβέρνα στη Νέα Κρήνη ανακοίνωνα με στόμφο στους φίλους μου ότι στο εξής θα ήμουν για όλους πλέον ο Δρ. 'Αλμπερτ Μπουρλά και όταν με ρώτησαν αν ίσχυε για τους ίδιους σκέφτηκα ότι για εκείνους θα ίσχυε σκέτο δρ 'Αλμπερτ. Σήμερα, σχεδόν μετά από 30 χρόνια, το σκηνικό επαναλαμβάνεται κατά κάποιον τρόπο, μου απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα -της Ιατρικής αυτή τη φορά- το ακροατήριο είναι μεγαλύτερο, ο πατέρας μου και μητέρα μου δεν είναι πια εδώ, αλλά πολλοί από τους συναδέλφους και φίλους είναι οι ίδιοι είναι», είπε, με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου να του απαντά «Ακη, καλώς όρισες στο σπίτι σου».
Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την αναγόρευσή του κ. Μπουρλά σε επίτιμο διδάκτορα μίλησε για τον «Ακη το συμφοιτητή, το γκαρντάσι». Όπως είπε «ο δικός μας 'Ακης, κατάφερε, με υλικό που σε όλους μας ήταν διαθέσιμο, χωρίς πολλά χρήματα, από γονείς που επιβίωσαν του ολοκαυτώματος τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, φοιτώντας στα ίδια δημόσια σχολεία και πανεπιστήμιο, πηγαίνοντας στα ίδια μέρη και αγναντεύοντας την ίδια θάλασσα, να καταφέρει, με αυτό ακριβώς το υλικό, αλλά και τον πνευματικό, αισθητικό και ηθικό αέρα της που απλόχερα χαρίζει η Θεσσαλονίκη μας, να ανοίξει τα φτερά του και να κατακτήσει όλες τις κορυφές που συνάντησε στο δρόμο του».
Από εκείνη τη συγκινητική βραδιά του περασμένου Δεκεμβρίου αρχίζει να αναπτύσσεται και μια πιο στενή σχέση με την κυβέρνηση. Ο κ. Μπουρλά ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη την απόφαση της Pfizer να δημιουργήσει στην περιοχή ένα από τα έξι κέντρα καινοτομίας που θα αναπτύξει παγκοσμίως. Το ραντεβού μελών του Δ.Σ. της Pfizer που ακολούθησε με κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, και μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Μπουρλά, επισημοποίησε την καλή σχέση. Λένε πως είναι ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, αυτός που έκανε τη «γέφυρα» με τον κ. Μητσοτάκη, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν από την πρώτη στιγμή να έχει κοντά του, να συνομιλεί και να συμβουλεύεται ανθρώπους εξειδικευμένους στο ζήτημα της πανδημίας. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τον ιό βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν αμέσως με το ξέσπασμα της πανδημίας και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήθελε η Ελλάδα να απουσιάζει από αυτό το πεδίο.
Ετσι εκμεταλλεύτηκε την παρουσία κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων σε θέσεις κλειδιά σε φαρμακευτικούς κολοσσούς και δημιούργησε γύρω του μια ομάδα, από την οποία δε θα μπορούσε να λείπει ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο νέος Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων περίπου 15.000 στο τμήμα ερευνών. Ο φαρμακευτικός κολοσσός προχωράει με γοργά βήματα στην Παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στόχος της εταιρίας είναι μέσα στο 2020 να έχει αρχίσει η παραγωγή εκατομμύριων δόσεων του εμβολίου με στόχο το 2021 να μπορεί να παράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του σωτήριου εμβολίου.
Συγγενείς και φίλοι του είπαν στο «Έθνος της Κυριακής» πως «έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του, να βρει πρώτος το εμβόλιο για τον κορονοϊό και εργάζεται ακατάπαυστα το τελευταίο διάστημα, μαζί με άλλα στελέχη της εταιρίας για να τα καταφέρει».
Τζορτζ Γιανκόπουλος: Με παππού από την Καστοριά
Μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός για την πανδημία και την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι και ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Οι επιστημονικές αλλά και οι επιχειρηματικές περγαμηνές του ήταν αυτές που έκαναν τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον εντάξει στην ομάδα παρακολούθησης για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πανδημίας. Ο Δρ. Γιανκόπουλος υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις περισσότερες ετεροαναφορές τη δεκαετία του ΄90 (και παραμένει ακόμα και σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους), ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μαζί με κορυφαία στελέχη της ομάδας του, έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει σπουδαία φάρμακα στη βιομηχανία του φαρμάκου όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP. Αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα διέπρεψε ο δρ. Γιανκόπουλος αφού έγινε ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος!
Ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος γεννήθηκε το 1959. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά αλλά αργότερα βρέθηκε στην Αυστρία, απ΄ όπου πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ενώ η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου και γεννήθηκε και μεγάλωσε ο κ. Γιανκόπουλος. Αποφοίτησε με άριστα τόσο από τη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και από το Πανεπιστήμιο Columbia, και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στον τομέα της βιοϊατρικής.
Χρήστος Κυρατσούς: Με φόρα από την Κοζάνη
Από την Κοζάνη είναι και το τρίτο και νεότερο μέλος της ιδιότυπης ομάδας που έχει συσπειρώσει γύρω του ο πρωθυπουργός και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Tον 39χρονο Χρήστο Κυρατσού, (αντιπρόεδρο της εταιρίας Renegeron στην οποία πρόεδρος είναι ο Τζ. Γιανκόπουλος), το περιοδικό Business Insider συμπεριέλαβε στους 30 ανθρώπους παγκοσμίως που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας. Το στοιχείο αυτό όπως και το γεγονός πως είναι ένα από τα Ελληνόπουλα που αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, έκαναν το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό και κατάφεραν να διαπρέψουν, ήταν που έκαναν τον πρωθυπουργό να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του. Ο Χρήστος Κυρατσούς σπούδασε στο Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004, έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Ο Χρήστος Κυρατσούς τιμήθηκε, το 2009, για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research) και, το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται στην αμερικανική Regeneron.
Αν και μόνο 39 χρονών η φήμη του στους επιστημονικούς κύκλους είναι τόσο μεγάλη ώστε τέθηκε επικεφαλής της έρευνας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Δεν είναι όπως η πρώτη φορά που το όνομά του ακούγεται στους επιστημονικούς κύκλους. Το 2015, σε ηλικία μόλις 34 χρονών συμμετείχε στις έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά του Εμπολα και η συμβολή του στην ανάπτυξη της θεραπείας ήταν καθοριστική σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr