«Πράσινο φως» για την εισαγωγή εργατικών χεριών, διέξοδος για τους παραγωγούς
Έρχονται εποχικοί εργάτες από την Αλβανία - Στα χωράφια δουλεύουν και μετανάστες - Απεργίες και αίτημα για αύξηση αποδοχών μέχρι και 25% από Αλβανούς εργάτες που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δουλεύουν στα χωράφια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έστω και την ύστατη στιγμή ξεπεράστηκε το πρόβλημα με την εισαγωγή εργατικών χεριών κυρίως από την Αλβανία, προκειμένου να γίνει η συγκομιδή των ανοιξιάτικων και των καλοκαιρινών φρούτων από τα δέντρα και αυτά θα φτάσουν κανονικά στο τραπέζι των καταναλωτών. Το βράδυ της Τετάρτης και κατόπιν συνεννόησης με την επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης άναψε το «πράσινο φως» για την εισαγωγή των εργατικών χεριών και αμέσως οι συνεταιρισμοί ανά την ελληνική επικράτεια ξεκίνησαν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να ετοιμαστούν και να κατατεθούν από τους αγρότες οι αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αριθμό εργατών που χρειάζεται ο καθένας, πλήρη στοιχεία του κάθε εργάτη, ιθαγένεια, υπεύθυνη δήλωση, παράβολο κτλ.).
Για τη συγκομιδή των φρούτων, αλλά και για την αραίωση των ροδάκινων στα δέντρα που συντελείται αυτήν τη στιγμή, χρειάζονται, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Επιτροπής Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστο Γιαννακάκη, περισσότερα από 10.000 εργατικά χέρια σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου 7.000 μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.
Εργάζονται και μετανάστες από τις δομές φιλοξενίας
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι με βάση τις υγειονομικές προδιαγραφές που θέτει ο ΕΟΔΥ, όποιος εργάτης περάσει τα ελληνικά σύνορα, θα πρέπει να μπει σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, προκειμένου να αποφευχθεί νέα εξάπλωση του κορονοϊού. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα οι συνεταιρισμοί και για να μη σαπίσει μέρος των φρούτων στα δέντρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα, κινήθηκαν γρήγορα και πέτυχαν να δοθεί η άδεια, ώστε να δουλέψουν στα χωράφια πρόσφυγες και μεταναστες από τις δομές φιλοξενίας, όσοι έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Κατά τον κ. Γιαννακάκη, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πρόσφυγες και μετανάστες και αρκετοί από αυτούς εργάζονται ήδη στα χωράφια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης και αρκετοί Έλληνες έδειξαν ενδιαφέρον και δουλεύουν στα χωράφια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει νομοθετική διάταξη, ώστε να εργαστούν στη συγκομιδή των φρούτων και άνεργοι που βρισκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας.
«Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει απολύτως κανονικά η συγκομιδή των κερασιών και η αραίωση των ροδάκινων. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι λόγω καιρού η χρονιά είναι όψιμη και πήγαμε λίγες μέρες πίσω, γύρω στις 12 Μαΐου, προκειμένου να ξεκινήσει η συγκομιδή των κερασιών. Όλα θα πάνε καλά για τους παραγωγούς, αρκεί, βέβαια, να μη σημειωθούν καθυστερήσεις για διάφορους λόγους στον προγραμματισμό για την είσοδο των εργατικών χεριών από την Αλβανία. Ωστόσο, πιστεύω ότι και σε αυτήν την περίπτωση τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν, διότι έχουμε με το μέρος μας το δίκιο και την Πολιτεία. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από τους δήμους της χώρας να έχουν έτοιμες λίστες με άτομα που ενδιαφέρονται να εργαστούν στα ελληνικά χωράφια, ώστε να υπάρχουν εφεδρείες, ενώ πετύχαμε να δοθεί ειδική άδεια και λεωφορεία αλβανικής εταιρείας θα μεταφέρουν τους εργάτες στα ελληνικά σύνορα, αφού και εκεί υπάρχει καραντίνα», σημειώνει στο ethnos,gr ο κ. Γιαννακάκης.
Απεργία για μεγάλη αύξηση αποδοχών
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Επιτροπής Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, είναι ότι Αλβανοί, που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δουλεύουν στα χωράφια, βλέποντας ότι οι παραγωγοί είναι στριμωγμένοι λόγω της έλλειψης εισαγόμενων εργατικών χεριών, προχωρούν σε απεργίες, ζητώντας να αυξηθούν οι αποδοχές τους μέχρι και 25%. «Πρόκειται για ένα εκβιαστικό αίτημα, αφού βλέπουν το ζόρι των παραγωγών και ζητούν τεράστια αύξηση στις αποδοχές τους. Ήδη έχουν γίνει απεργίες σε κάποια χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Αν εκβιάζουν τώρα, που δεν έχουν ξκινήσει ακόμα οι πολύ βαριές δουλειές, τι θα γίνει αργότερα;», τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr