Καββαθάς: Το 80% των καταστημάτων εστίασης δεν θέλει να ανοίξει-Ποια μέτρα κλείδωσαν
Οικονομική ενίσχυση από το κράτος εώς και 5% του τζίρου τους που έκαναν το 2019 προτείνουν τα καταστήματα εστίασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κλειδωμένη θεωρείται η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των 90.000 επιχειρήσεων εστίασης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τα άλλα δύο αιτήματα του κλάδου για απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και μείωση του ΦΠΑ τα οποία και θα προχωρήσουν ανάλογα με τις αντοχές που διαθέτει η ελληνική οικονομία.
Ειδικά για την επιδότηση των εργαζόμενων στα καταστήματα εστίασης η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει το μέτρο, πρώιμα, για να μην χαθεί η χρονιά, χρησιμοποιώντας κονδύλια από τον κρατικό κουρβανά μέχρι να ανοίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure και να ξεκινήσουν οι αποταμιεύσεις από τα ταμεία των Βρυξελλών.
Σε ό,τι αφορά την απευθείας επιδότηση στις επιχειρήσεις η Ομοσπονδία έχει προτείνει οικονομική ενίσχυση εώς και 5% του τζίρου με βάση τον τζίρο του 2019 και ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων για την βελτίωση τον κανονισμό λειτουργίας των καταστημάτων με την μείωση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών.
Το 80% των μαγαζιών δεν θέλουν να ανοίξουν
Την επόμενη βδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όπου και θα τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι και θα καθορίσουν-ανάλογα με τις εξελίξεις- τη στάση που θα κρατήσουν από 1η Ιουνίου οι καταστηματάρχες.
«Το 80% των επιχειρήσεων δεν θέλει να ανοίξει πανελλαδικά με αυτήν την κατάσταση και με τα μέτρα που προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί. Θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.
Συνολικά, η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 90.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 35.000 είναι εστιατόρια και ταβέρνες. «Πρέπει να στηριχθούν και να υπάρξει ειδική μέριμνα. Τα περισσότερα είναι μεγάλα καταστήματα και θα είναι δύσκολο να μετακομίσουν σε άλλο χώρο. Και οι τράπεζες επιδοτούν σε αυτή την δάση μόνο όσους έχουν χρήματα. Γι αυτό και ζητούμε άμεση στήριξη από το κράτος» είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Καββαθάς.
Κέρκυρα: Αν δεν κατέβουν αεροπλάνα στα νησιά και δεν έρθουν κρουαζιερόπλοια τελειώσαμε
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι περισσότεροι καταστηματάρχες στα Ιόνια νησιά, βλέποντας την φετινή τουριστική σεζόν να χάνεται. «Αν δεν κατέβουν αεροπλάνα στα νησιά και δεν έρθουν κρουαζιερόπλοια δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας. Όσες πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους και να μας δώσει η κυβέρνηση αν δεν έχουμε πελάτες, είναι αχρείαστοι» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των Εστιατόρων Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης.
Όπως εξήγησε τα περισσότερα νησιά της χώρας στηρίζονται στον τουρισμό. «Από τον περασμένο Νοέμβριο τα καταστήματα είναι κλειστά . Συμπληρώνουμε, πλέον, οχτώ μήνες. Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;» αναρωτήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη είναι απαραίτητη η επιδότηση ενοικίου αλλά και των εργαζόμενων για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις. «Με τη σημερινή κατάσταση και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά δεν θα ανοίξουν ούτε οι μισές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εστιατόρων Νάξου Γιώργος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το βασικό κομμάτι που είναι η ψυχολογία λείπει αυτή την στιγμή. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Δυόμιση στα επτά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν φέτος μετά την 1η Ιουνίου στο νησί» είπε στο ethnos.gr ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δεν αρκεί μόνο έξτρα κοινόχρηστος χώρος για να ανοίξουμε»
Στο κόκκινο χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καϊσούδης ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 30 χρόνια. «Μόνο περισσότερος κοινόχρηστος χώρος στα μαγαζιά δεν φτάνει για να ανοίξει η εστίαση. Όσο πιο πολλά μέτρα στήριξης παίρνει η κυβέρνηση, τόσο πιο πολλά καταστήματα θα ανοίξουν Τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού τα οποία επιβάλλουν κάθε τραπεζάκι στις καφετέριες να έχει απόσταση από το άλλο τουλάχιστον 2 μέτρων πρέπει να αλλάξει» είπε ο κ. Καϊσούδης.
Μείωση μισθωμάτων, δημοτικών τελών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ΦΠΑ είναι η πρώτη δέσμη μέτρων που ζητούν οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr