Το πρώτο ελληνικό τεστ για κορονοϊό ταξιδεύει ΗΠΑ - Αποτέλεσμα σε 2 ώρες
Από τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων κορυφαίων εταιριών όπως η Nestle, η Ferrero και η Lactalis η εταιρεία από την Λάρισα ρίχτηκε στη μάχη εντοπισμού του ιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για ασυμπτωματικούς και μη φορείς του ιού με ποσοστό επιτυχίας 99% κατασκεύασε μία ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Λάρισα, η Prognosis Βiotech. Στα τέλη Mαϊου ξεκινούν οι πρώτες αποστολές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βραζιλία, Ελβετία και ΗΠΑ όπου και προορίζεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώτης παρτίδα των τεστ. Πίσω από την ελληνική ιστορία επιτυχίας κρύβονται δύο Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, αποφάσισαν να συνεργαστούν το 2011-μέσα στην κρίση-δημιουργώντας την εταιρία Prognosis Βiotech.
Μέχρι πριν λίγους μήνες η εταιρία από την Λάρισα ήταν γνωστή, διεθνώς, στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων καταφέρνοντας να πλασαριστεί μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων παικτών της συγκεκριμένης εξειδικευμένης αγοράς. Μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην ασφάλεια ελέγχου νοθείας γάλακτος καθώς και σε άλλα διαγνωστικά τεστ για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων τα οποία χρησιμοποιούν στον ποιοτικό τους έλεγχο εταιρίες-παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Nestle, η Ferrero, η Cargill, η Lactalis κλπ. Ανάμεσα στους πελάτες της στην Ελλάδα συγκαταλέγονται γαλακτοβιομηχανίες και εταιρίες τροφίμων.
Τεστ με δείγμα αίματος
Με το ξέσπασμα, όμως, της πανδημίας η εταιρία από τη Λάρισα αποφάσισε να επενδύσει και στις κλινικές μελέτες επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της στην παραγωγή ενός γρήγορου, αξιόπιστου και σε λογικές τιμές τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορονοϊού. Εδώ και περίπου ένα μήνα η εταιρία έχει αναπτύξει συνολικά τέσσερις μεθόδους, τρία τεστ ELISA και ένα γρήγορο Lateral Flow τεστ. Στο σύνολο τους αυτές οι τεχνικές ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού σε δείγμα αίματος ή ορού αίματος. Το νέο τεστ δεν ψάχνει τον ιό, αντίθετα ψάχνει τα αντισώματα έναντι του ιού.
Όταν ένας άνθρωπος αρρωσταίνει από την πρώτη κιόλας μέρα ο οργανισμός του θα αντιδράσει σε έναν ιό με αποτέλεσμα να παράγει αντισώματα. «Αυτά τα αντισώματα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και από την 5η-6η μέρα μπορούν να ανιχνευθούν με την νέα τεχνική σε αντίθεση με την μοριακή εξέταση η οποία δεν ανιχνεύει αντισώματα αλλά το DNA του ιού» εξήγησε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της εταιρίας, Χημικός, Αντώνης Νταντάσιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι τεχνικές αντισωμάτων δεν είναι αντικρουόμενες με τις μοριακές μεθόδους αλλά απόλυτα συμπληρωματικές μεταξύ τους, για την παραγωγή ενός ασφαλούς και ξεκάθαρου αποτελέσματος
«Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας και όχι και να χτιστεί άλλη μία αγορά ή μια δουλειά. Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε δουλειά, είχαμε αντικείμενο και τα ανοίγματα μας μόνο προς την διόγκωση οδηγούσαν» δήλωσε στο ethnos.gr ο Αντώνης Νταντάσιος, προσθέτοντας ότι στα στρατηγικά σχέδια της εταιρίας ήταν και η επέκταση στην αγορά των κλινικών διαγνωστικών την επόμενη διετία.
Απλώς, τώρα, λόγω των εξελίξεων έγινε πιο γρήγορα καθώς εκτιμήθηκε ότι θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό και ρίξαμε όλο το βάρος από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, καταφέρνοντας να βγάλουμε στην αγορά 4 διαφορετικά είδη τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων. Σήμερα η εταιρία έχει την δυνατότητα παραγωγής στη Λάρισα μέχρι και 1,5 εκατομμυρίων τεστ τη βδομάδα. Ωστόσο αν αυξηθεί η ζήτηση, η δυνατότητα παραγωγής μπορεί να τροποποιηθεί και να αυξηθεί και αυτή ξεπερνώντας και τα πέντε εκατομμύρια τεστ ανά βδομάδα.
Εντοπίζουμε και τους ασυμπτωματικούς-Η διαφορά με τους μοριακούς ελέγχους
Η εταιρεία ήδη έχει αναπτύξει συνολικά τέσσερις μεθόδους, τρία τεστ ELISA (μαζικά τεστ) και ένα γρήγορο Rapid Test. Τις πρώτες 10-15 μέρες η μοριακή μέθοδος που γίνεται από τα εργαστήρια αναφοράς μπορεί να πιάσει τον ιό. Μετά τις 15 μέρες δεν μπορεί να τον ανιχνεύσει εξήγησε ο κ. Αντώνης Νταντάσιος και πρόσθεσε: «Άρα για το κατά πόσον κάποιος πέρασε την νόσο ή όχι και έχει αντισώματα δεν μπορεί να το απαντήσει μια μοριακή μέθοδος. Μόνο μια μέθοδος αντισωμάτων μπορεί να σου πει αν έχει ανοσία ή όχι ο οργανισμός. Και είναι μια δουλειά η ανίχνευση των αντισωμάτων που την κάνουν οι δικές μας τεχνικές που έχουμε αναπτύξει».
Όπως είπε ο κ. Νταντάσιος εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν έχει συμπτώματα, μπορεί κάνοντας τα συγκεκριμένα τεστ να το επιβεβαιώσει. «Έχουμε ανιχνεύσει και ασθενή τριών ημερών, έχουμε εντοπίσει και ασθενή 6 ημερών. Βέβαια αυτό οφείλεται στον ασθενή ο οποίος παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη αντισωμάτων. Άρα εμείς είμαστε ένα πολύ καλό εργαλείο, φτηνό και γρήγορο για να εξετάσουμε πολλά δείγματα, ταυτόχρονα, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τους ασυμπτωματικούς». Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ όπου ο μικροβιολόγος παίρνει δείγμα από τον φάρυγγα, τα συγκεκριμένα τεστ απαιτούν δείγμα αίματος.
Γρήγορος εντοπισμός
Κάθε φορά που ένας ασθενής με πυρετό και ειδικά αυτή την περίοδο επισκέπτεται ένα νοσοκομείο το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί ο γιατρός είναι ότι έχει προσβληθεί από τον Covid-19 και το πιθανότερο εώς σίγουρο είναι να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού. Οποιοσδήποτε ασθενής, όμως, δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά είναι φορέας και μεταδίδει τον ιό στους υπόλοιπους είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο.
Με το τεστ που δημιούργησε η εταιρία από την Λάρισα μπορεί να το κάνει και στην συνέχεια, αν όντως βρεθεί με αντισώματα έναντι του ιού να υποβληθεί και σε μοριακό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν νοσεί τη συγκεκριμένη στιγμή ο ασθενής ή έχει αντισώματα επειδή το πέρασε στο παρελθόν και δεν το γνώριζε.
Πως λειτουργούν τα τεστ
Η νέα μέθοδος τεστ μπορεί να δώσει μεγάλο αριθμό αποτελεσμάτων (92 αποτελέματα/τεστ) μέσα σε δύο ώρες μετά την παραλαβή του δείγματος σε αντίθεση με την μοριακή μέθοδο η οποία είναι σίγουρα πιο αργή και με σημαντικά μικρότερη δυνατότητα παραγωγής μεγάλου αριθμού αποτελεσμάτων σε σύντομο χρόνο. «Αντικειμενικά αν μαζέψουμε 100 ανθρώπους σε 3 ώρες για να τους πάρεις αίμα, τις άλλες δύο ώρες θα έχουμε κάνει και την ανάλυση». Κοινώς, σε 5-6 ώρες μπορείς να έχεις 100 αποτελέσματα και ακόμη περισσότερα ανάλογα με τον τρόπο που δουλεύεις.
Σύμφωνα με τον κ. Νταντάσιο η τεχνογνωσία της εταιρίας και σε δεύτερο βαθμό τα υλικά κάνουν τα τεστ της να ξεχωρίζουν. Η εταιρία έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης από τον ΕΟΦ και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Εκτός από τον ΕΟΦ προχωρούν οι διαδικασίες πιστοποίησης και από φορείς του εξωτερικού.
Παρουσία σε 40 χώρες
Η ProGnosis Biotech χρησιμοποιώντας το μεγάλο δίκτυο διανομών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο και διαθέτοντας υποκαταστήματα σε Πεκίνο και Μαδρίτη κατάφερε να μπει γρήγορα και στην αγορά των διαγνωστικών τεστ.
Δεκάδες είναι τα αιτήματα από νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού που ζητούν να προμηθευτούν το ελληνικό τεστ. «Οι ανάγκες της αγοράς είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι διάφορες χώρες είναι να βρουν προμηθευτές με σταθερή ποιότητα και αξιοπιστία, υψηλά ποσοστά επιτυχίας έτσι ώστε να κάνουν τεστ στον πληθυσμό τους είτε επιδημιολογικά είτε ρουτίνας».
Η εταιρία η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 2011 σήμερα απασχολεί 50 άτομα και διαθέτει γραφεία σε Ισπανία και Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα με ενεργή παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Οι πελάτες της σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο είναι γαλακτοβιομηχανίες, εταιρίες επεξεργασίας δημητριακών και σιτηρών, επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην εκτροφή και εμπορία θαλασσινών, εργαστήρια χημικών αναλύσεων, πανεπιστήμια ερευνητικά ινστιτούτα κ.α.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr