Μουριές Κιλκίς: Αντιδράσεις για εκ νέου εγκατάσταση προσφύγων από τη Μόρια
Δύο μήνες μετά την εκκένωση του ξενοδοχείου έφτασαν τη Δευτέρα 287 ευάλωτοι από τη Μόρια. Ένταση με κατοίκους που είχαν αποκλείσει την είσοδο. Επέμβαση της αστυνομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αναστάτωση προκάλεσε στην κοινωνία των Μουριών Κιλκίς η εκ νέου εγκατάσταση 287 προσφύγων από τη Μόρια σε ξενοδοχείο του χωριού, δύο μήνες μετά την εκκένωσή του. Το ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα», που φιλοξένησε επί τρία χρόνια εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ευθύνη του ΔΟΜ, είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμαρτυριών από κατοίκους, οι οποίοι σε αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή τους, επικαλούμενοι το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλούσαν περιστατικά μικροεγκληματικότητας. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα του 2019 η κοινωνία των 800 κατοίκων συνταράχτηκε από δύο αυτοκτονίες νεαρών προσφύγων που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε δύο μέρες στα σκαλιά του ξενοδοχείου και σε μια γέφυρα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
Σταδιακά ο αριθμός των φιλοξενούμενων άρχισε να μειώνεται, μέχρι που τον περασμένο Μάρτιο απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι, και το ξενοδοχείο εκκενώθηκε, με την δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενούσε ξανά πρόσφυγες. Πολλοί κάτοικοι ανακουφίστηκαν, άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς έχασαν το εισόδημά τους 13 ντόπιοι που εργάζονταν στη δομή.
Δύο μήνες μετά, το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασε η πληροφορία στο χωριό πως επίκειται η εκ νέου εγκατάσταση περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών, από τους 400 που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών.
Η πληροφορία ξεσήκωσε εκ νέου αντιδράσεις και μερικές δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το ξενοδοχείο, όπου απέκλεισαν την είσοδό του, με σκοπό να εμποδίσουν την εγκατάσταση.
Νωρίς το απόγευμα έφτασαν στο σημείο 13 λεωφορεία με 20 ως 25 άτομα στο καθένα, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τον COVID-19, συνολικά 287 άτομα.
«Μας είπαν πως είναι ευάλωτοι και οικογένειες. Είδαμε πολλές γυναίκες και παιδιά, καθώς και κάποιους ηλικιωμένους», είπε στο ethnos.gr η Ηλιάνα Καρυπίδου, δικηγόρος και εκπρόσωπος της επιτροπής που έχει συσταθεί στο χωριό για το θέμα. «Κάναμε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία επί τέσσερις ώρες και οι πρόσφυγες ανέμεναν. Κάποια στιγμή, κατά τις 8:30 το βράδυ υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας. Απώθησαν τον κόσμο και απελευθέρωσαν την είσοδο για να βάλουν μέσα τους μετανάστες», είπε η κ.Καρυπίδου. Σύμφωνα με την ίδια, δύο νεαροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως η εγκατάσταση είναι προσωρινή, με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και πως οι φιλοξενούμενοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος είπε πως ενημερώθηκε επίσημα για την εγκατάσταση προσφύγων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μόλις στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας –τρεις ώρες πριν την άφιξή τους- κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων και διά περιφοράς εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο γίνεται λόγος για αιφνιδιαστική κυβερνητική ενέργεια.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για την αιφνιδιαστική κυβερνητική ενέργεια μετακίνησης μεταναστευτικού πληθυσμού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ‘’ Θεά Δήμητρα’’ του Σ.Σ. Μουριών καταργώντας στην πράξη, με εντελώς πρόχειρους σχεδιασμούς, βασικούς κανόνες ισοπολιτείας και υπονομεύοντας επί της ουσίας την ίδια την απόφασή της για τη συμφωνηθείσα ισοκατανομή ανά την επικράτεια στην ποσοστιαία αναλογία του 1%. Όπως έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν, οι τοπικές αρχές αγνοήθηκαν και δεν μας παρασχέθηκε καμία απολύτως ενημέρωση για τη μεταναστευτική εγκατάσταση. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται με θεσμική ασέβεια και οι έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλουν την εκ νέου έλευση μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας απομειώνουν την ενέργεια εκκένωσης του εν λόγω ξενοδοχείου ακριβώς δύο μήνες πριν, διαταράσσοντας το αίσθημα της κοινωνικής γαλήνης των κατοίκων του λεκανοπεδίου των Μουριών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.
Στο ίδιο κείμενο ζητούνται και συγκεκριμένες διασφαλίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η διαμαρτυρία και παραμείνουν οι πρόσφυγες στη δομή.
Μεταξύ άλλων, ζητείται οι πρόσφυγες να παραμείνουν αυστηρά μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου για όσο διάστημα διαρκέσει η φιλοξενία τους.
Επίσης, να γίνει πλήρης υγειονομικός έλεγχός τους, να υπάρξει αξιόπιστη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στην περιοχή. Τέλος ζητείται η συμμόρφωση του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των μέτρων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, για τα οποία έχει ελεγχθεί στο παρελθόν και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.
«Εμείς συμφωνούμε με το πρώτο σκέλος του ψηφίσματος που ζητά τη μη εγκατάσταση των μεταναστών και όχι με το δεύτερο που αναφέρεται στα μέτρα προστασίας. Εμμένουμε στις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης που μιλά για μη εγκατάσταση μεταναστών στο χωριό μας», διευκρίνισε η κ.Καρυπίδου, εκπροσωπώντας τους κατοίκους.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr