Με μάσκες και θερμομέτρηση στον Πειραιά 400 ευάλωτοι από τη Μόρια
Πολύ περισσότερα τεστ στις προσφυγικές δομές στην επόμενη φάση προανήγγειλε ο Ν.Μηταράκης, που βρέθηκε στη Λέσβο. Ιδρύεται αυτόνομο Αστυνομικό Τμήμα Μόριας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και υπό την στενή επιτήρηση του ΕΟΔΥ, 392 ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών. Κάθε ένας από τους μετακινούμενος θερμομετρήθηκε και φόρεσε μάσκες και γάντια πριν επιβιβαστεί στα λεωφορεία για το λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου οι αιτούντες άσυλο αναχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής σε δύο ομάδες, με ισάριθμα πλοία της γραμμής, προκειμένου αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας. Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο για μαζική μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια στην ενδοχώρα, που είχε προγραμματιστεί για το προπερασμένο Σάββατο, «πάγωσε» με παρέμβαση του ΕΟΔΥ, καθώς δεν διασφαλιζόταν η τήρηση των πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του ιού. Έτσι, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.
Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση των 392, είχε βρεθεί στη Μόρια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε πως στη δεύτερη φάση του σχεδίου αντιμετώπισης του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές θα υπάρξουν πολύ περισσότερα τεστ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως παραμένουν «καθαρές» από τον COVID-19.
«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορονοϊού σε δομές που λειτουργεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε νησιά του Αιγαίου και ευτυχώς σε όλη την επικράτεια δεν έχουμε κανένα θάνατο που να συνδέεται με τον κορονοϊό στις μεταναστευτικές δομές. Αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερη εγρήγορση καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση όπου χρειάζεται να αναπτυχθούν πολλά περισσότερα τεστ στις δομές για να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουν καθαρές από τον κορονοϊό», ανέφερε.
Ο κ.Μηταράκης εγκαινίασε την ιατρική δομή που δημιούργησαν έξω από το ΚΥΤ της Μόριας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μαζί με τον ΕΟΔΥ, για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης, επισκέφθηκε τον χώρο πρώτης ιατρικής αξιολόγησης που έστησε στη Μόρια η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου με τον ΕΟΔΥ καθώς και την εγκατάσταση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα παιδιά.
«Η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δώσανε μια πολύ μεγάλη μάχη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στη Κω και στη Λέρο για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών. Στη δεύτερη φάση χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Αυτόνομο Αστυνομικό Τμήμα στη Μόρια
Την ίδρυση αυτόνομου Αστυνομικού Τμήματος στη Μόρια προανήγγειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος συνόδευε τον κ.Μηταράκη.
«Πιστεύω ότι με μια σειρά μέτρων που θα πάρουμε αυτές τις μέρες θα περιορισθούν και τα κρούσματα βίας που προέρχονται είτε από τις συμπεριφορές των μεταναστών είτε από παραβατικές ενέργειες των πολιτών της περιοχής που έχουν δίκιο, έχουν αγανακτήσει από τις προκλήσεις τους», ανέφερε, και πρόσθεσε πως με την ίδρυση αυτόνομου Αστυνομικού Τμήματος, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «θα ηρεμήσει και θα νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες της Μόριας και των διπλανών χωριών και από την άλλη πλευρά να αποτρέπονται παραβατικές ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται».
Δεν πήρε συναίνεση για τα κλειστά κέντρα
Πέρα από την αποσυμφόρηση, η οποία θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα με την προγραμματισμένη αναχώρηση άλλων 400 ατόμων, η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Λέσβο δεν έφερε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ο κ.Μηταράκης συναντήθηκε με αιρετούς της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων και πολίτες, αλλά δεν απέσπασε τη συγκατάθεσή τους στο κυβερνητικό κλείσιμο για κλείσιμο της Μόριας και δημιουργία νέας, ελεγχόμενης κλειστής δομής σε μη κατοικημένη περιοχή.
Η ανάρτηση του ίδιου με την επιστροφή του στην Αθήνα είναι χαρακτηριστική, καθώς κάνει απλή αναφορά στο διάλογο που είχε με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης : «Μιλήσαμε για την μείωση των ροών που ήδη βιώνουμε, την επιτάχυνση του ασύλου που επιτυγχάνουμε ήδη, την αναγκαιότητα επιτάχυνσης επιστροφών μετά το άνοιγμα των συνόρων. Μιλήσαμε για την αποσυμφόρηση που από τον Ιανουάριο έχει γίνει πράξη. Μιλήσαμε όμως ειδικά για την ανάγκη προστασίας των τοπικών κοινωνιών από τις μεταναστευτικές ροές, για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών κέντρων. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια», ανέφερε.
Περισσότερο διαφωτιστική είναι η ανακοίνωση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, τον οποίο επισκέφθηκε ο κ.Μηταράκης στην Καλλονή.
Ο κ.Βέρρος είπε στον υπουργό πως η συνάντηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είχαν αποφευχθεί πολλά ατυχή γεγονότα.
«Οι δημότες της Δυτικής Λέσβου νιώθουν ότι δεν τους υπολόγιζε κανείς από την κυβέρνηση. Είναι στο χέρι σας να οικοδομηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους που από την πρώτη ημέρα της εκλογής του υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου: «αποσυμφόρηση του νησιού, καμία νέα δομή στη Λέσβο».
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr