Επιστήμονες δημιούργησαν ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβουλευτικής ιατρικής
Μέσω της πλατφόρμας inmed.gr οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής ιατρικής εξ' αποστάσεως🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να περνά σε νέα φάση αλλά ως μείζων κρίση ανέδειξε τις μεγάλες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας σε πολλά επίπεδα, για καινοτόμες ιδέες και κυρίως για αλληλεγγύη ανάμεσα σε όσους μπορούν να προσφέρουν και σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.
Ετσι, μια ομάδα επιστημόνων από την Κρήτη, δημιούργησαν και φιλοδοξούν να θέσουν σε πλήρη λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα inmed.gr μέσω της οποίας σκοπεύουν να προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής ιατρικής εξ αποστάσεως.
«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κλινική εξέταση αλλά να προσφέρουμε εντελώς δωρεάν μια καθοδήγηση ή μια δεύτερη γνώμη», διευκρινίζει ο Νίκος Δελιδάκης, μηχανικός βιοϊατρικής τεχνολογίας ο ίδιος και δημιουργός της εφαρμογής. Ο κ. Δελιδάκης περιγράφει την υγειονομική αβεβαιότητα μέσα στην οποία ζουν οι άνθρωποι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα η οποία όμως, με αφορμή την εμφάνιση του «αόρατου εχθρού», επεκτάθηκε σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη δεδομένων των περιορισμών που έθεσε η πανδημία στην κίνηση.
Δωρεάν υπηρεσίες
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να είναι απλούστατη στη λειτουργία και να επιτρέπει με απλές κινήσεις την επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης ανάμεσα στον οποιοδήποτε που έχει ερωτήματα και στους εθελοντές ιατρούς που αποφασίζουν να συνεργασθούν μαζί της, σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται.
«Δεν έχουμε σκοπό το κέρδος. Δεν δεχόμαστε διαφημίσεις. Θέλουμε μόνο να κινητοποιήσουμε την ιατρική κοινότητα και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο», τονίζει ο κ. Δελιδάκης ξεκαθαρίζοντας ότι οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν.
Την ομάδα υποστήριξης του inmed.gr, μαζί με τον Νίκο Δελιδάκη, απαρτίζουν οι Βαγγέλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Παπανικολάου, Γιώργος Ευσταθίου και άλλοι συνεργάτες, επιστήμονες της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας και της βιοπληροφορικής που ήρθαν να επιβεβαιώσουν το δυναμικό της Κρήτης σε θέματα πληροφορικής όπως έχουν δείξει εδώ και δεκαετίες πρωτοβουλίες όπως εκείνη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Η πλατφόρμα έχει αυτή την στιγμή ανοίξει τις ψηφιακές της πύλες για να εγγράψει τους ιατρούς που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες. Οταν συμπληρωθεί η απαραίτητη σύνθεση, θα δημιουργηθούν τα ιατρικά προφίλ ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να βρίσκει την ειδικότητα που αναζητά. «Το ραντεβού θα ορίζεται με ελάχιστα κλικ και ο ασθενής θα μπορεί να παίρνει μία συμπληρωματική άποψη, αποφεύγοντας τις πολλές μετακινήσεις, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο συγχρωτισμού», λέει ο Νίκος Δελιδάκης.
«Τα σχόλια από τον κόσμο που μαθαίνει για την εφαρμογή είναι πολύ θετικά», προσθέτει. «Μπορεί οι γιατροί να μην έχουν πάντα τις καλύτερες σχέσεις με την τεχνολογία αλλά οι ανάγκες αλλάζουν και ποτέ δεν είναι αργά να την εντάξουμε πλάι στις κλασσικές πρακτικές για να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο», καταλήγει ο κ.Δελιδάκης. Ο σκοπός της επιστημονικής πρωτοβουλίας είναι να παραμείνει η εφαρμογή στη διάθεση του κοινού και μετά την παρέλευση της πανδημίας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr