Πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων ενάντια στο καθολικό άνοιγμα των σχολείων
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται αρκετοί επιστήμονες στο άνοιγμα των σχολείων-Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που είναι αντίθετοι με ενδεχόμενο καθολικό άνοιγμα των σχολείων από τα τέλη Μαΐου. Μεταξύ άλλων αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων της χώρας εμφανίζονται επιστήμονες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς όπως εισηγούνται, είναι μεγάλο το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών που δεν νοσούν μεν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς ή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς συγγενείς τους.
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν «και να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά» εξέφρασε μεταξύ άλλων στο Θέμα Radio 104.6 ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς.
«Τα σχολεία είναι ευαίσθητο θέμα. Δεν ξέρω τι θα κερδίσουμε αν ανοίξουν, με εξαίρεση τις πανελλαδικές εξετάσεις» είπε μεταξύ άλλων την Τετάρτη (22.4) στο Focus FM ο ομότιμος καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δάικος.
Καταρχήν αντίθετος εμφανίζεται και ο Ηλίας Μόσιαλος. Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο «ζωνών διδασκαλίας», να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές”. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΙ.
«Προσωπικά θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων. Με δεδομένο ότι οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων» είχε δηλώσει ο κ. Μόσιαλος.
Το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων εξετάζεται από την κυβέρνηση με στόχο να μπορέσουν οι γονείς των παιδιών, που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, να επιστρέψουν σταδιακά στις εργασίες τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, όμως, που είναι αυτά που χρειάζονται επιτήρηση στο σπίτι από ενήλικα, είναι κι αυτά τα οποία - σύμφωνα με τους επιστήμονες - θα τηρήσουν πολύ δύσκολα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής στο σχολείο. Γι' αυτό και οι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις για την επαναφορά τους στο σχολείο, καθώς, όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια
Στο «τραπέζι» έχει πέσει και το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την τρίτη λυκείου, για να γίνει η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εισήγηση τα σχολεία θα λειτουργούν με… βάρδιες, με τα τμήματα να σπάνε σε πρωινά και απογευματινά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, καθότι δεν υπάρχει πρόθεση να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά από τώρα, θα συνεχιστούν τα τηλεμαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα πως η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει εντός του Ιουνίου και πρόσθεσε πως θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ' αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr