Αιματολόγος στο OPEN: «Ετσι θα είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας»
Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας πρόκειται να ξεκινήσει μία πειραματική θεραπεία σε βαρέως πάσχοντες χορηγώντας πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν ιαθεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στο αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού. Και στην Ελλάδα η επιστημονική κοινότητα πρόκειται να ξεκινήσει μία πειραματική θεραπεία σε βαρέως πάσχοντες χορηγώντας πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν ιαθεί.
«Τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα των ανθρώπων που νόσησαν και έγιναν καλά έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν παθητική ανοσία στους πάσχοντες» λέει στο Open TV η αιματολόγος Χάρις Ματσούκα.
«Το συγκεκριμένο πλάσμα που θα συλλέξουμε έχει έναν όγκο γύρω στα 600 - 700 ml. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρεις επιμέρους ασκούς και στη συνέχεια όλο αυτό το προϊόν αποστέλλεται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας όπου εκεί γίνεται συμπληρωματικός έλεγχος» επισημαίνει από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια αιματολογίας Βασιλική Παππά.
Με τον τρόπο που περιέγραψαν οι δύο αιματολόγοι θα δημιουργηθεί μία τράπεζα πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί και έτσι σε περίπτωση που υπάρξει επανάληψη έξαρση της πανδημίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Αυτό το πλάσμα μπορεί να καταψυχθεί και να φυλαχθεί επί μακρόν για ένα χρόνο. Άρα μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι με ένα πρώτο όπλο στην περίπτωση που υπάρξει επανάληψη της πανδημίας» τονίζει ακόμη η κυρία Ματσούκα.
Οι επιστήμονες θα βρίσκουν τους υποψήφιους δότες βάση του μητρώου ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό. «Πρέπει να έχουν αναρρώσει πλήρως από τη νόσο. Δηλαδή να είναι δύο φορές αρνητικοί στον ιό με μεσοδιαστήματα μίας εβδομάδας το ένα τεστ από το άλλο. Επίσης θα πρέπει να είναι ελεύθεροι από συμπτώματα τουλάχιστον 14 ημέρες και βέβαια να έχουν αναπτύξει αντισώματα» σημειώνει η Βασιλική Παππά.
Η ανοσία της αγέλης
Η ανοσία της αγέλης που αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας χτίζεται σιγά σιγά όπως εξηγούν οι επιστήμονες. «Εάν αρρωστήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αποκτήσει αντισώματα τότε ο ιός δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στο υπόλοιπο κομμάτι του ιού και έτσι δεν θα μπορούμε να έχουμε επιδημικό κύμα» αναφέρει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr