Να φτάσει για όλους - Υπολογίζοντας τις ποσότητες για το γιορτινό τραπέζι
Ένα πράγμα που μπορεί να σε στρεσάρει, αν ετοιμάζεις τραπέζι για πολλούς, είναι το πόσο φαγητό πρέπει να ετοιμάσεις, ώστε και όλοι να χορτάσουν και να μην περισσέψει πολύ πηγαίνοντας χαμένο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Όταν ετοιμάζουμε τραπέζι για πολλούς, το δυσκολότερο κομμάτι δεν είναι το μενού, αλλά οι ποσότητες. Θέλουμε όλοι να χορτάσουν πραγματικά, χωρίς αμήχανα βλέμματα γύρω από άδειες πιατέλες, αλλά και χωρίς να καταλήξουμε με υπερβολικά περισσεύματα. Με τον μάγειρα και τεχνολόγο τροφίμων, Γιάννη Χασανάκο, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία σε μεγάλα τραπέζια και επαγγελματικές κουζίνες, είχαμε ετοιμάσει παλιότερα έναν -ας τον πούμε- οδηγό ποσοτήτων, που περιείχε πρακτικές κατευθύνσεις και απλούς κανόνες για να υπολογίσουμε σωστά τις ποσότητες, χωρίς πεινασμένους καλεσμένους αλλά και χωρίς σπατάλη. Από εκεί συνοψίζω τα παρακάτω, θεωρώντας τα επίκαιρα και χρήσιμα για τα γιορτινά μαγειρέματα του χριστουγεννιάτικου και πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού -και όλων των ενδιάμεσών τους καλεσμάτων.
Πώς υπολογίζουμε τις ποσότητες
Κυρίως πιάτο (κρέας, πουλερικά, κ.λπ.)
Για το βασικό κρέας ή πουλερικό υπολογίζουμε περίπου 250 γρ. ανά άτομο όταν είναι χωρίς κόκαλο ή 350 γρ. όταν είναι με κόκαλο. Με άλλα λόγια, 1 κιλό κρέατος καλύπτει 4 άτομα χωρίς κόκαλο ή 3 άτομα αν υπάρχει κόκαλο.
Συνοδευτικά
Τα συνοδευτικά (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ.) υπολογίζονται συνολικά, όχι ξεχωριστά. Ο γενικός κανόνας είναι περίπου 150 γρ. ανά άτομο στο σύνολό τους.
– Πατάτες (ακαθάριστες): 250–300 γρ. το άτομο
– Ρύζι ή ζυμαρικά (ωμά): περίπου 100 γρ. το άτομο
Σαλάτες
Για τις σαλάτες υπολογίζουμε κατά μέσο όρο 200 γρ. λαχανικών ανά άτομο. Οι πράσινες σαλάτες χρειάζονται λίγο μεγαλύτερη ποσότητα (έως 250 γρ.), ενώ πιο «βαριά» λαχανικά, όπως λάχανο, καρότο ή ντομάτα, επαρκούν γύρω στα 150 γρ. ανά άτομο.
Ορεκτικά
Τα ορεκτικά θέλουν μέτρο. Στόχος είναι να δοκιμάσουν όλοι από λίγο, όχι να χορτάσουν πριν φτάσει το κυρίως. Όσο περισσότερα διαφορετικά ορεκτικά υπάρχουν, τόσο μικρότερες πρέπει να είναι οι ποσότητες. Συνολικά, 150–200 γρ. ορεκτικών ανά άτομο είναι υπεραρκετά.
Με μια ματιά
Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, με περίπου 600–700 γρ. συνολικά ωμών πρώτων υλών ανά άτομο είμαστε απολύτως καλυμμένοι. Έτσι, το τραπέζι κυλά άνετα, όλοι απολαμβάνουν το φαγητό και τα περισσεύματα παραμένουν σε λογικά –και διαχειρίσιμα– επίπεδα.
Το απόλυτο αδιέξοδο με τα αγροτικά μπλόκα: Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε επτά αιτήματα - «Είναι ανέφικτα»
Η Ουκρανία έπληξε με drones τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο
Η μαύρη Παρασκευή: 45 χρόνια από τον εφιάλτη που έκαψε την Αθήνα στην καρδιά των Χριστουγέννων
Εξώδικο του ιδιοκτήτη του Fever στον Γιώργο Μαζωνάκη μετά τις κατηγορίες για οικονομικά οφέλη - Τι καταγγέλλει και τι ζητά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



