Για τα γιορτινά καφεδάκια και το τσάι - Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με κάστανο και πανετόνε με σοκολάτα
Δυο καλές συνταγές για γλυκά ζυμωτά που αγαπούν τα χειμωνιάτικα ροφήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και η εβδομάδα ανάμεσα...Οι μέρες των γιορτών έχουν τον δικό τους ρυθμό: αρωματικός καφές, αχνιστό τσάι, ζεστό κακάο με μπαχαρικά, απαλός φωτισμός και κάτι γλυκό να μοιραζόμαστε στο τραπεζάκι του καθιστικού. Το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με κάστανο και το πανετόνε με σοκολάτα ταιριάζουν απόλυτα στις πρωινές ή απογευματινές στιγμές χαλάρωσης -δύο αφράτα ζυμωτά που αγαπούν τα χειμωνιάτικα ροφήματα και μετατρέπουν κάθε διάλειμμα σε μικρή γιορτή.
Συνταγή για χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με κάστανο
Υλικά: 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια, 170 γρ. βούτυρο, 170ml γάλα φρέσκο, 3 αυγά και 1 επιπλέον για το άλειμμα, 80 - 90 γρ. μαγιά νωπή, 250 γρ. ζάχαρη, λίγο αλάτι, 5 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο Για τη γέμιση: 300 γρ. κάστανα βρασμένα, περασμένα από το μπλέντερ, 150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 100 γρ. ζάχαρη, 50ml γάλα φρέσκο, λίγη εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
Εκτέλεση: 1. Ετοιμάζετε πρώτα το προζύμι για το τσουρέκι, βάζοντας σε μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. 2. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το προζύμι. Κατόπιν προσθέτετε και το γάλα χλιαρό, το βούτυρο λιωμένο χλιαρό, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι, παίρνοντας αλεύρι από γύρω γύρω, ενσωματώνοντας τα υλικά και φτιάχνοντας ζύμη. 3. Τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια μοιράζετε σε 2 ίσες ποσότητες και την ανοίγετε σε 2 ορθογώνια φύλλα. 3. Ετοιμάζετε τη γέμιση για το τσουρέκι, καθαρίζοντας τα βρασμένα κάστανα και περνώντας τα από το μύλο του πουρέ. Τοποθετείτε τον πουρέ κάστανου σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το γάλα και βράζετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. 4. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τη βανίλια και την καρυδόψιχα. Αφήνετε τον πουρέ να κρυώσει και τον μοιράζετε στα τσουρέκια (μπορείτε να κόψετε τη ζύμη σε λωρίδες και να «πλέξετε» τα τσουρέκια βάζοντας ενδιάμεσα τη γέμιση). Αφήνετε τα τσουρέκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα αλείφετε με ένα αυγό χτυπημένο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180 °C, προθερμασμένο, για 35΄-40΄.

Συνταγή για πανετόνε με σοκολάτα
Μια εκδοχή πανετόνε ίσως όχι τόσο εντυπωσιακή σε ύψος όσο του εμπορίου, αλλά πολύ εντυπωσιακή σε γεύση και με διαλεγμένα από εσάς υλικά μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Η συνταγή είναι από το icookgreek.com όπου μπορείτε να βρείτε και το πολύ δημοφιλές πανετόνε με σταφίδες, ρούμι και πορτοκάλι
Υλικά: 400 γρ. αλεύρι, 25 γρ. μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, 150 γρ. χλιαρό γάλα, 1 ολόκληρο αυγό και 2 κρόκοι, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και λίγη επιπλέον για πασπάλισμα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 120 γρ. βούτυρο, 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο) σπασμένη σε κομματάκια, 50 γρ. λευκή σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια, 50 γρ. ξανθές σταφίδες, 70 γρ. καρύδια χοντροκομμένα.
Εκτέλεση: 1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 °C για 15’. Βουτυρώνετε 1 μεγάλη φόρμα για πανετόνε ή 2 μικρότερες φόρμες, στενές και με μεγάλο ύψος. Πασπαλίζετε με αλεύρι. 2. Ρίχνετε το αλεύρι σε μπολ και κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Διαλύετε τη μαγιά με 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και την αφήνετε για 30’ να φουσκώσει. 3. Χτυπάτε το αυγό, τους κρόκους, την κρυσταλλική ζάχαρη, την άχνη και το αλάτι. Προσθέτετε τη μαγιά. Ρίχνετε όλο το μείγμα στη λακκουβίτσα που έχετε κάνει στο αλεύρι. Προσθέτετε 100 γρ. λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε ελαστική ζύμη. 4. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες. Ζυμώνετε ξανά και αφήνετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και προσθέτετε τη σοκολάτα (λευκή και μαύρη), τα καρύδια και τις σταφίδες. Ζυμώνετε ξανά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά. Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετείτε στην ή στις φόρμα/ες. 5. Χαράσσετε στην κορυφή ένα σταυρό. Σκεπάζετε την/τις φόρμα/ες με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει στο χείλος της φόρμας. Ξεσκεπάζετε, χαράσσετε πάλι το σταυρό και ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο. 6. Ψήνετε για 10’ στους 200 °C, μετά χαμηλώνετε στους 180 °C και ψήνετε για 45’ περίπου. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα και όταν βγαίνει καθαρή τότε το πανετόνε είναι έτοιμο. Αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε το κολάρο και τη φόρμα. Πασπαλίζετε το/τα πανετόνε με λίγη άχνη.
«Ψυχρολουσία» για τους αγρότες: Αντί να λάβουν την ενίσχυση, ο ΕΛΓΑ τους πήρε τα χρήματα πίσω - Το υπουργείο «τα ρίχνει» σε εργαζόμενο
Καθηγητής που ήθελε να «σπάσει» κατάληψη έπιασε δάχτυλα μαθητή με κόφτη - Ο 17χρονος τού φώναζε να σταματήσει
Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου
Η Μίνα Καραμήτρου μιλάει μόνο σε... δύο τύπους από σπίτι: Δύο Τύποι Απο Σπίτι (Ep9)
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




