Μουστοκούλουρα και πετιμεζοκούλουρα - Τα μοσχοβολιστά κουλουράκια του τρύγου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Τις μέρες του τρύγου, όταν στα αμπέλια τα κοφίνια ξεχείλιζαν ζουμερά σταφύλια και οι γειτονιές μοσχοβολούσαν μούστο, ερχόταν η ώρα για τα πιο μυρωδάτα και εμβληματικά της εποχής κουλουράκια: τα μουστοκούλουρα και τα πετιμεζοκούλουρα. Με πρώτη ύλη καμωμένη απευθείας από τον πολύτιμο χυμό των σταφυλιών, τον μυρωδάτο μούστο και το πυκνό, πολύπλοκο γευστικά και ολόγλυκο πετιμέζι, τα κουλουράκια αυτά μαζί με τη «μεγάλη κυρία» των γλυκών του πρώιμου φθινοπώρου, τη μουσταλευριά (δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ, έγιναν οι πιο άξιοι εκπρόσωποι του αμπελιού στα εποχικά κεράσματα των καλοκυράδων.
Συνταγή για τραγανά μουστοκούλουρα
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 250 ml μούστος «κομμένος» (τον βρίσκετε σε οινοποιεία, κάβες και κάποια μπακάλικα), 1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία σε σκόνη, 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Αναμειγνύετε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον μούστο, το γαρίφαλο και την κανέλα. Ανακατεύετε ώστε να λιώσει κάπως η ζάχαρη. Ρίχνετε σε λίγο αλεύρι την αμμωνία και τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτετε στο μείγμα του μούστου ανακατεύοντας και πάλι, ώστε να ενσωματωθούν και αυτά.
- Προσθέτετε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή, που να πλάθετε εύκολα. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Αποσπάτε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και τους δίνετε ό,τι σχήμα θέλετε: δαχτυλίδι, σαλγκαράκι ή ημισφαιρικό. Απλώνετε τα κουλουράκια σε 2 ή 3 λαμαρίνες φούρνου, τις οποίες έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 20'-25 λεπτά. Αφήνετε τα κουλούρια να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα καταναλώσετε ή τα αποθηκεύσετε.
Συνταγή για κουλουράκια με πετιμέζι
Υλικά
3 νεροπότηρα ελαιόλαδο (αν θέλετε το αναμειγνύεται με ελαφρύτερο στη γεύση σπορέλαιο), 1 νεροπότηρα ζάχαρη, 1 1/2 νεροπότηρο πετιμέζι όπου έχετε προσθέσει 1/2 ποτήρι νερού, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρίφαλο, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη, 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα, 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1.200 - 1.300 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε τη σόδα με το πετιμέζι όπου έχετε προσθέσει και το νερό.
- Σε μεγάλο δοχείο ανάμειξης ή το μίξερ, αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι. Πρσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή.
- Δίνετε στα κουλουράκια το σχήμα που θέλετε και τα απλώνετε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15'-20', ανάλογα με το μέγεθος των κουλουριών που φτιάξατε. Αφήνετε τα κουλούρια να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα καταναλώσετε ή τα αποθηκεύσετε.
Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»
Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



