Από τη Γαλλία στη Λέσβο: Όταν το σινεμά συναντά τη διατροφική κουλτούρα και τον γαστρονομικό πολιτισμό
Ένας τριήμερος διάλογος που ενώνει τη Γαλλία με τη Λέσβο και ευρύτερα το Βόρειο Αιγαίο διεξάγεται από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου στην Άναξο -μέσα από την τέχνη του σινεμά, τον πολιτισμό της διατροφής και την επιστήμη της ευζωίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Σε πεδίο συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου μεταμορφώνεται η Λέσβος από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου μέσα από την τέχνη του σινεμά, την κουλτούρα της διατροφής και την επιστήμη της ευζωίας. Στην καρδιά του φεστιβάλ βρίσκονται οι δύο εμβληματικές γαλλικές ταινίες A la belle etoile (Sebastien Tulard, 2023) και Delicieux (Eric Besnard, 2021), που αναδεικνύουν τη διατροφή ως φορέα πολιτισμικής ταυτότητας, μνήμης και συναισθηματικής έκφρασης.
Το φαγητό ως αφήγηση, το σινεμά ως γλώσσα της γεύσης
Η Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, σημειώνει μάλιστα σχετικά: «Ο γαλλικός κινηματογράφος μετατρέπει τη γαστρονομία σε γλώσσα ηθικών και αισθητικών αξιών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον ρόλο της τροφής ως μέσο διαγενεακής συνέχειας». Αυτή η οπτικοακουστική γλώσσα βρίσκει αναλογίες με τη λεσβιακή διατροφική παράδοση, όπου βότανα και ελαιόλαδο λειτουργούν όχι μόνο ως υλικά, αλλά ως φορείς ιστορίας και πολιτισμού.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Λέσβου –ρίγανη, δίκταμο, λουΐζα, μελισσόχορτο, κρίταμο– αναδεικνύονται ως οι αφανείς πρωταγωνιστές της τοπικής κουζίνας. Το ελαιόλαδο, από την άλλη, λειτουργεί ως ο αόρατος δεσμός που ενώνει γεύσεις, αρώματα και γενιές, μεταφέροντας τη σοφία του τόπου σε κάθε σταγόνα.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των διοργανωτών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα εμπνευσμένα από την γαλλική κουζίνα που συνδυάζουν δημιουργικά τα βότανα με το λεσβιακό ελαιόλαδο. Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία, κάθε άρωμα συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Συντελεστές
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και συντονισμό της Δρ. Σοφίας Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, επίτιμης προξένου της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο με τη συμβολή, επιμέλεια και έμπνευση των γαστρονομικών δημιουργιών της Δρ. Ελένης Μαλούπα, της Δρ. Αναστασίας Ζήση, καθηγήτριας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την υποστήριξη της Φωτεινής Τιρπιντήρη, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και του Ιγνάτη Χαλκιώτη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Κουρσάρος» στην Άναξο, που φιλοξενεί τις προβολές και τις γαστρονομικές δράσεις. Το φεστιβάλ υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λέσβου, Ζαχαρώ Ιωακείμ.
Ένα πολιτιστικό γεγονός με ρίζες και φως
Η Λέσβος, με τη γαστρονομία της, τα βότανα, το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό της, συναντά τη Γαλλία μέσα από τον κινηματογράφο, την γαστρονομία και τις κοινές αξίες της τοπικότητας, της βιωσιμότητας και της πολιτισμικής ανθεκτικότητας. Μια εκδήλωση που είναι ταυτόχρονα γιορτή, αφήγηση και πρόσκληση να δούμε τη διατροφή όχι μόνο ως ανάγκη ή απόλαυση, αλλά ως πράξη πολιτισμού.
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



