Από τη μαϊντανοσαλάτα Σύρου στη λαδένια Κιμώλου – 5 εμβληματικές κυκλαδίτικες συνταγές
Βγάζουμε στο τραπέζι του Σαββατοκύριακου παραδοσιακά ορεκτικά και μεζέδες των Κυκλάδων και ονειρευόμαστε τρωγοπίνοντας καλοκαιρινές διακοπές -και ας αργούν ακόμη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Η κουζίνα των Κυκλάδων είναι κουζίνα λιτή. Απλά πιάτα, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο λιγοστά υλικά, ποντάροντας γευστικά στη μεστή γεύση των λαχανικών και των οσπρίων, που αναγκάζονται να επιβιώσουν σε ξερικά χώματα, και στη ζαλιστική μοσχοβολιά των αιγαιοπλεγίτικων μυρωδικών. Διαλέξαμε 5 εμβληματικά μεζεδάκια και ορεκτικά για το χαλαρό τραπέζι του Σαββατοκύριακου να τσιμπολογάμε με την παρέα μας, καθώς θα σχεδιάζουμε την αυγουστιάτικη φυγή.
Συνταγή για λαδένια Κιμώλου (κεντρική φωτογραφία)
Ζυμωτή βάση, ντομάτα, κρεμμύδια, ελαιόλαδο και ρίγανη, τα βασικά υλικά της λαδένιας που συναντιέται σε αρκετά αιγαιοπελαγίτικα νησιά, αλλά πρωτίστως στην Κίμωλο, απ’ την οποία θεωρείται ότι κατάγεται, και τη Μήλο. Μπορείτε να προσθέσετε ελιές ή κάππαρη που της ταιριάζουν πολύ.
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι για ψωμί, 10 γρ. ξηρή μαγιά, 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες χωρίς τα σπόρια τους, κομμένες σε ροδέλες, 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 70 ml και επιπλέον 90 ml ελαιόλαδο, 350 ml χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη, αλάτι, φρέσκια ρίγανη, χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Ανακατεύετε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τα 70 ml από το ελαιόλαδο και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα την απλώνετε με τα χέρια σε καλά λαδωμένο ταψί, δημιουργώντας με τα δάχτυλά σας μικρά βαθουλώματα στην επιφάνειά της. Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη φρέσκια ρίγανη, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και απλώνετε το μείγμα αυτό πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλότερη σχάρα, για περίπου 50 λεπτά.

Συνταγή για ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Aφράτοι, μυρωδάτοι, βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι και κλέβουν την παράσταση μόλις εμφανιστούν στο τραπέζι
Υλικά: 1 κιλό ντομάτες περασμένες από χοντρό τρίφτη, 1 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι βασιλικό ή άνηθο ψιλοκομμένο, 250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα και λάδι για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα κρεμμύδια, το μυρωδικά, το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το λάδι.
Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες (δεν πρέπει να έχουν πολλά υγρά) και ανακατεύετε, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη, όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σχετικά σφιχτός χυλός. Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και ρίχνετε κουταλιές από το χυλό. Τηγανίζετε τους ντοματοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές. Τους σερβίρετε ζεστούς, αφού τους στραγγίξετε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή για φρουτάλια Άνδρου
Παραδοσιακή, άκρως πληθωρική, ομελέτα από την Άνδρο με λουκάνικα, τυρί και πατάτες.
Υλικά: 8 αυγά, 4 πικάντικα λουκάνικα Άνδρου, 6 μέτριες πατάτες, μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, τριμμένη ξερή μυζήθρα ή Βολάκι Άνδρου, 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο (ή μαντζουράνα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε τα λουκάνικα, κομμένα σε κομμάτια, με ελάχιστο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, τα αφαιρείτε και προσθέτετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο για να τηγανίσετε τις πατάτες, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γάλα, την τριμμένη μυζήθρα ή το Βολάκι, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο ή τη μαντζουράνα. Αφαιρείτε μέρος του λαδιού από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα τα λουκάνικα και το μείγμα με τα αυγά. Αφήνετε τη φρουτάλια να ψηθεί σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένη. Με μια σπάτουλα ελέγχετε αν έχει ψηθεί από την κάτω πλευρά.
Όταν ροδίσει, την αναποδογυρίζετε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μεγάλου καπακιού ή μιας πιατέλας, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις είναι έτοιμη, τη μεταφέρετε σε μια όμορφη πιατέλα και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή για μαϊντανοσαλάτα Σύρου
Η συνταγή είναι της Νταϊάνα Κόχυλα από την έκδοση «Η κουζίνα του Αιγαίου», εκδόσεις: ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου. Η σεφ διευκρινίζει ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές συριανής μαϊντανοσαλάτας, στη δική της εκδοχή έχει διαλέξει αυτές που ενισχύονται με κάππαρη.

Συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου
Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, 1 κρεμμύδι, 1 πατάτα καθαρισμένη, βρασμένη και στραγγισμένη, 1 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή, 12 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 1-2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Ξεπλένετε καλά τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα τρίβετε να φύγουν τα φλούδια, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά. Στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι ρίχνετε τα ρεβίθια, την πατάτα, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα μυρωδικά και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να ψιλοκοπούν τα υλικά χωρίς να πολτοποιηθούν. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθετε ρεβιθοκεφτέδες στο μέγεθος που σας αρέσουν και τους τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από΄όλες τις πλευρές για 3'-4'. Αφήνετε τους ρεβιθοκεφτέδς σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το λάδι και τους σερβίρετε ζεστούς.
Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»
Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



