Taste Atlas: «Πάτωσαν» γύρος και κοντοσούβλι στη λίστα με τα street foods - Αλγερινό φαγητό στην πρώτη θέση
Το κέικ από ρεβίθια που βρέθηκε στην κορυφή και η πρωτοφανής κατρακύλα των ελληνικών φαγητών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Μπορεί τo Taste Atlas να έχει ουκ ολίγες φορές αποθεώσει ελληνικά φαγητά σε κάποια από τις λίστες του, ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα άλλαξαν αρκετά. Στην τελευταία λίστα που ανάρτησε, τα… ντόπια εδέσματα είναι σε πολύ χαμηλή θέση! Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα κορυφαία Street Foods του κόσμου και η πρώτη ελληνική παρουσία είναι το κοντοσούβλι στην 19η μόλις θέση.
«Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.
Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβερνών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου» αναφέρει το Taste Atlas.
Στην καθόλου τιμητική 23η θέση είναι ο γύρος: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα του δρόμου, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα σπαθιά τους και το μαγείρευαν πάνω από τη φωτιά.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο γύρος εισήχθη στην Ελλάδα το 1922, με τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Πολλοί από τους πρόσφυγες έγιναν έμποροι και άνοιξαν τα μαγαζιά τους με μικροσκοπικές τρύπες στον τοίχο, όπου πωλούνταν ο γύρος. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γύρος απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο γύρος είναι γνωστός ως μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες φαγητού του δρόμου σε όλο τον κόσμο».
Το Αλγερινό πιάτο που βρίσκεται στην κορυφή
🇩🇿 GARANTITA 🥖 is the world's best-rated street food dish 🌍. pic.twitter.com/Tk0W5BWtkr
— (Informal) عبد المجيد تبون (@Tebboune_Info) April 7, 2025
Στην κορυφή της λίστας ένα φαγητό από την Αλγερία που ονομάζεται Garantita. Σύμφωνα με το Taste Atlas, είναι ένα δημοφιλές αλγερινό φαγητό του δρόμου που καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως ένα είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη παρασκευάζεται με συνδυασμό αλεύρου από ρεβίθια, λάδι, μπαχαρικά και νερό.
Στη συνέχεια καλύπτεται με χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή. Η γκαραντίτα σερβίρεται συνήθως ζεστή, αλειμμένη με χαρίσα και κύμινο. Πιστεύεται ότι το όνομα αυτού του σνακ δρόμου προέρχεται από το ισπανικό caliantetorta.
Νέος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Άγρια συμπλοκή στο Ίλιον - Αναφορά για πυροβολισμούς
Νέα επίθεση Μασκ στην Ευρώπη: Η Ε.Ε. δεν είναι Δημοκρατία - Πολλοί προδότες Ευρωπαίοι πολιτικοί
«Θετικό βήμα» το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια, δηλώνει το Κρεμλίνο - Τα δεδομένα για το Ουκρανικό και ο φόβος της Ε.E.
Οι μισοί Ευρωπαίοι χάνουν σημαντικές στιγμές βγάζοντας φωτογραφίες: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθά να παραμείνουν… παρόντες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



