Χρυσοί Σκούφοι 2025 – Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, η χαρά των σεφ και ο γλυκός «πονοκέφαλος» της κριτικής των κορυφαίων
Ολόκληρη η λίστα των καλύτερων της εστιατορικής σκηνής της χώρας, σύμφωνα με τη Γευσιγνωστική Επιτροπή του περιοδικού «αθηνόραμα». Μιλούν στο ethnos.gr σεφ και κριτικοί εστιατορίων, μέλη της Επιτροπής, στο περιθώριο της λαμπερής τελετής απονομής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋

Habemus …τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας! Ανακοινώθηκαν το βράδυ της 10ης Μαρτίου στην 32η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σκούφων που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γλυφάδας συνεπαίρνοντας τους ουρανίσκους των περίπου 300 καλεσμένων με το εκλεκτό δείπνο προς τιμήν των βραβευμένων που επιμελήθηκαν οι Karime Lopez και Takahiko Kondo, executive chefs της Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία.
Ήταν μια βραδιά γεμάτη λάμψη, χαμόγελα, συγχαρητήρια χειροκροτήματα, υψηλή κουζίνα και (ολίγη από) υψηλή μόδα, με παρούσα την αφρόκρεμα των Ελλήνων σεφ, αρκετούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, επιχειρηματίες της εστίασης, του τουρισμού και άλλους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα με το γαστρονομικά πράγματα της χώρας.
Σταθερή πρωτιά για το Etrusco της Κέρκυρας
Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές, ο τίτλος του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένει για 13η συνεχή χρονιά στο Etrusco της Κέρκυρας και στα χέρια του Έκτορα Μποτρίνι, ενώ τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα – γεγονός πρωτόγνωρο για τον θεσμό. Ολόκληρη η λίστα των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με Χρυσούς Σκούφους και Top Notch (τα βραβεία ένα «σκαλοπάτι» πριν τον Σκούφο) στο τέλος του άρθρου. Chef patissier για το 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο Ex Machina που φαίνεται πώς έκλεψε την καρδιά του κόσμου.
Ποιο ρόλο παίζουν και τι γεύση αφήνουν όμως οι Χρυσοί Σκούφοι για το συνολική εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας και της εστιατορικής σκηνής; Τι σημαίνει για έναν σεφ να κατακτήσει την περίφημη διάκριση και τι σημαίνει για τους κριτές η μέρα της απονομής των βραβείων; Πώς ξεχωρίζεις ένα έξοχο εστιατόριο από ένα πάρα πολύ καλό, «πονοκέφαλο» που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι της Γευσιγνωστικής Επιτροπής; Μιλήσαμε γι’ αυτά και άλλα στο περιθώριο της τελετής με βραβευθέντες σεφ, κριτικούς εστιατορίων του περιοδικού «αθηνόραμα» (εμπνευστή του θεσμού και διοργανωτή της γιορτής) και μέλη της Γευσιγνωστικής Επιτροπής των Χρυσών Σκούφων.
Οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Top Notch και οι σεφ
«Αν φορούσα όλους τους Σκούφους με τους οποίους έχω βραβευτεί, δεν θα έβλεπα να έρθω στην απονομή», αστειεύεται από το μικρόφωνο ο Λευτέρης Λαζάρου, ο κοσμαγάπητος σεφ, ιδιοκτήτης του Varoulko Seaside. Έχει βαρύτητα τελικά για έναν πολυβραβευμένο και τόσο καταξιωμένο σεφ, όπως ο ίδιος, ένας ακόμη Χρυσός Σκούφος; Λέει στο ethnos.gr: «Και ένας και δύο και πέντε χιλιάδες Σκούφοι, τροφή του μάγειρα είναι το χειροκρότημα... Είναι η πληρωμή του για έναν ολόκληρο χρόνο δουλειάς. Είναι η επιβεβαίωση για άλλη μια φορά ότι όλα πήγαν καλά και ένας οδηγός τουρισμού, πολιτισμού, φαγητού σε επιβραβεύει αναγνωρίζοντας τη δουλειά σου, τον κόπο σου, την αγωνία σου. Οι Σκούφοι έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο εστιατορικό τοπίο, γιατί ανέβασαν το επίπεδο και τον πήχη πιο ψηλά. Έφεραν έναν γλυκό συναγωνισμό. Σε έκαναν να θέλεις να γίνεις καλύτερος από τον ίδιο σου τον εαυτό».
Αλλά και για τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, σεφ του εστιατορίου CTC, από τους πλέον ταλαντούχους και αναγνωρισμένους της νεότερης γενιάς, ο Χρυσός Σκούφος αποτελεί κινητήρια δύναμη και λόγο για καμάρι: «Είναι η βράβευση που μας δίνει ώθηση να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και η αφορμή να νιώσουμε κι εμείς υπερήφανοι: για την προσπάθεια που κάνουμε σαν ομάδα τόσον καιρό, που κάθε μέρα μοχθούμε να δώσουμε στους πελάτες μας το κάτι παραπάνω». Με Top Notch για το εστιατόριό του Ex Machina και με την πλατιά αγάπη του κόσμου, που του έδωσε το Βραβείο Κοινού, έφυγε από τη φετινή απονομή ο Άνταμ Κοντοβάς που δεν κρύβει τη χαρά του. Ο δημοφιλής σεφ σχολίασε τα δυο βραβεία στο ethnos.gr ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ του: «Το Top Notch είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το εστιατόριο μας, μια διάκριση που μας ωθεί στη σωστή κατεύθυνση. Όσο για το Βραβείο Κοινού, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και επιβράβευση για μια επιχείρηση!»
Γαστρονομική σκηνή, όλο και πιο αιχμηρή, πρωτότυπη, τολμηρή και νόστιμη
Για τον Ιωσήφ Πρωιμάκη, κριτικό εστιατορίων στο «αθηνόραμα» και μέλος της Γευσιγνωστικής Επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, η τελετή απονομής αποτελεί πάντα μέρα χαράς και ικανοποίησης για όλα τα μέλη της. «Είναι η βραδιά κατά την οποία βλέπουμε τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς με πολλαπλά ταξίδια, απαιτητικές γευσιγνωσίες, προσεκτικές αξιολογήσεις και αυστηρές, αμερόληπτες, κρίσεις, να παίρνει σάρκα και οστά, να ανεβαίνει στη σκηνή και να γίνεται μια μεγάλη, λαμπερή γιορτή της εθνικής γαστρονομίας. Και είναι μια χαρά που πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο καθώς βλέπουμε τη γαστρονομική σκηνή της χώρας να γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή, πρωτότυπη, τολμηρή και - πάνω απ' όλα - νόστιμη». Για τον κ. Πρωιμάκη, η συνεχής τάση βελτίωσης που διαπιστώνει η Επιτροπή είναι που τους κάνει να νιώθουν ότι το μεγαλύτερο στοίχημα του θεσμού είναι κάθε χρόνο κερδισμένο: «Δημιουργεί, με τη συνεχώς πιο απαιτητική αξιολόγηση, τις συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό και άμιλλα, ωθώντας δημιουργικούς σεφ και ανήσυχους εστιάτορες σε όλο και μεγαλύτερα ύψη γαστρονομικής υπεροχής» εξηγεί.
Ξεχωρίζοντας τους έξοχους από τους παρά πολύ καλούς
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπάμπης Δούκας, έτερο μέλος της Γευσιγνωστικής Επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, στην ερώτηση πώς κρίνει τη συνολική εστιατορική εικόνα της χώρας, αλλά και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βαθμολογήσεις ένα εστιατόριο, λέει: «Το επίπεδο όλης της εστιατορικής σκηνής έχει ανέβει περισσότερο από ποτέ, οπότε ειδικά φέτος η επιλογή ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Μέσα από πολύ απαιτητική διαδικασία πρέπει να ξεχωρίσεις τους έξοχους από τους παρά πολύ καλούς κι αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα -δημιουργεί μεγάλη χαρά, αλλά και έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Βαθμολογούμε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων με μεγάλη αυστηρότητα». Σημειώνει πώς για τον ίδιο μέσα στα στοιχήματα του θεσμού είναι -όντας παγιωμένος στην κορυφή- να παραμείνει ορθός στην κρίση του, με καθαρή ματιά και με μεγάλη ακρίβεια στο πώς και τι βραβεύει.
Αναμένοντας το εστιατόριο με τους τρεις Χρυσούς Σκούφους
Για το ρόλο των Χρυσών Σκούφων στη διαμόρφωση του τοπίου της ελληνικής γαστρονομίας και εστιατορικής σκηνής λέει η Δέσποινα Ζευκιλή, διευθύντρια του περιοδικού «αθηνόραμα» στο ethnos.gr: «Το "αθηνόραμα" δημιούργησε εν πολλοίς τη δημοσιογραφία της γαστρονομίας και οι Χρυσοί Σκούφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της γαστρονομικής μας αυτογνωσίας εκπαιδεύοντας το κοινό χωρίς το οποίο δεν υπάρχουν εστιατόρια και πυροδοτώντας, ταυτόχρονα, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των σεφ». Για την κ. Ζευκιλή, άλλωστε με την επιβράβευση των κορυφαίων αλλά και την ανάδειξη των τοπικών πρώτων υλών και της ποιοτικής εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, ο θεσμός προάγει τη θέση της χώρας στο διεθνές γαστρονομικό πεδίο συμβάλλοντας στην προσπάθεια να αναδειχθεί η Ελλάδα σε γαστρονομικό προορισμό. Σχολιάζοντας δε την ελληνική εστιατορική σκηνή, που όπως φαίνεται και από τους Σκούφους, είναι ζωντανή και δυναμική όσο ποτέ, υπογραμμίζει: Φέτος με χαρά καλωσορίσαμε εννιά νέες εισόδους στο θεσμό, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά του τρία εστιατόρια κατέκτησαν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα. Ευχόμαστε να δούμε σύντομα περισσότερα εστιατόρια με δύο Σκούφους, αλλά και κάποια από αυτά τα άριστα εστιατόρια να κατακτούν τρεις Χρυσούς Σκούφους»!
Βραβευμένα Εστιατόρια - Χρυσοί Σκούφοι 2025
Βαθμολογία 17/20
- Etrusco – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα - Κάτω Κορακιάνα
Βαθμολογία 16.5/20
- Botrini's Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Χαλάνδρι
- Delta – Σύγχρονη κουζίνα, Καλλιθέα
Βαθμολογία 16/20
- Botrini’s Santorini – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη - Οία
- Elements Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη - Οία
- Herve Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Πετράλωνα
- Lauda – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη - Οία
- Pelagos – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη
- Squirrel – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη - Χαλκιδική
- Treehouse – Σύγχρονη κουζίνα, Βουρβουρού - Χαλκιδική
- Varoulko Seaside – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μικρολίμανο
Βαθμολογία 15.5/20
- CTC – Σύγχρονη κουζίνα, Κεραμεικός
- Matsuhisa Athens – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Βουλιαγμένη
- Noble Gourmet – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ρόδος
- Patio – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη
- Selene – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Σαντορίνη - Φηρά
- Soil – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
- Σπονδή – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
- Tudor Hall – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα - Κέντρο
Βαθμολογία 15/20
- Alali – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη - Ακρωτήρι
- Aleria – Σύγχρονη κουζίνα, Μεταξουργείο
- Anama – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Γιάλοβα - Μεσσηνία
- Andromeda – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη - Χαλκιδική
- Baos – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος - Χώρα
- Βενετσιάνικο Πηγάδι – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα
- Botrini's Mykonos – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος - Άγιος Ιωάννης
- Bubo – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Βουρβουρού - Χαλκιδική
- Cabbanes – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος - Ελιά
- Ches – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ίος - Μαγγανάρι
- Dionysos – Σύγχρονη κουζίνα, Ελούντα - Λασίθι
- Galazia Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Πάρος - Μάρπησσα
- Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Αμπελόκηποι
- GB Roof Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα - Κέντρο
- Lycabettus – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη - Οία
- Makris Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Θησείο
- Μakris Corfu – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα - Μωραΐτικα
- Matsuhisa Paros – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πάρος - Νάουσα
- Melia – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
- Moldee Bar Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Θεσσαλονίκη - Κέντρο
- Onuki – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πύλος - Μεσσηνία
- Prosilio – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
- Salonika Restaurant & Bar – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Θεσσαλονίκη - Φάληρο
- Seeds – Σύγχρονη κουζίνα, Ιλίσια
- The Private Kitchen – Σύγχρονη κουζίνα, Πύλος - Μεσσηνία
- Yevo – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος - Μεγάλη Άμμος
Top Notch 2025
- Avant Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Σύρος - Ερμούπολη
- Bungalow 7 – Bar restaurant, Γλυφάδα
- Clochard – Σύγχρονη κουζίνα, Θεσσαλονίκη - Κέντρο
- Cretamos – Σύγχρονη κουζίνα, Ρέθυμνο - Πάνορμος
- Dex.Silo.01 – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Αμαλιάδα - Ηλεία
- Ex Machina – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
- Zillers (The) – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα - Κέντρο
- Zuma Mykonos – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Μύκονος - Άγιος Στέφανος
- Hellas – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ρόδος - Πεύκοι
- Fiore Fine Dining – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
- Fresco – Ιταλική κουζίνα, Σάνη - Χαλκιδική
- Kamares – Σύγχρονη κουζίνα, Ουρανούπολη - Χαλκιδική
- Matsuhisa Mykonos – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Μύκονος - Χώρα
- Mylos By The Sea – Σύγχρονη κουζίνα, Λέρος - Αγία Μαρίνα
- Όλυμπος Νάουσα – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Θεσσαλονίκη - Αριστοτέλους
- Over Water – Σύγχρονη κουζίνα, Σάνη - Χαλκιδική
- Petra Restaurant – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Σαντορίνη - Οία
- Pizza Sapienza – Ιταλική κουζίνα, Πύλος - Μεσσηνία
- SeaRocks – Σύγχρονη κουζίνα, Πάρος - Αμπελάς
- Sushimou – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πλάκα
- VeriΤable – Γαλλική κουζίνα, Νέο Ψυχικό
- Vezene Athens – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ιλίσια
Γάζα: Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα - Μικρά παιδιά λιμοκτονούν, χελώνες πωλούνται ως κρέας
Θάνατος 47χρονης στην Πάτρα: Η στιγμή που φορτηγό παρασύρει την άτυχη ναυτικό στον καταπέλτη πλοίου
Υπουργικό συμβούλιο: Φειδώ στις δηλώσεις για παροχές ζήτησε ο Μητσοτάκης - Ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Μεταφορών γνώριζε από το 2021 τα προβλήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο - Η κατεπείγουσα επιστολή Πατέρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr