Παρνασός – Στου Γκενεράλη, στην Αμφίκλεια, φτιάχνουν ονειρεμένους ρουμελιώτικους κουραμπιέδες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στον κεντρικό δρόμο της Αμφίκλειας, της ζωηρής κωμόπολης στους πρόποδες του Παρνασού, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό του Κέντρο, έκει, κοντά στην πλακόστρωτη πλατεία της με τα πλατάνια, βρίσκεται το μικρό ζαχαροπλαστείο «Γκενεράλης». Με το που διαβαίνεις το κατώφλι του μια απίθανη μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο σου γαργαλάει τη μύτη δημιουργώντας σου την έντονη επιθυμία να εντοπίσεις και να γευτείς την πηγή του. Δεν θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ: Είσαι στην Εδέμ των φίλων του παραδοσιακού ρουμελιώτικου κουραμπιέ, σαν τους φημισμένους της Λαμίας αλλά και όλης της Φθιώτιδας.
Κουρμαπιέδες βουτυράτοι, τραγανοί, που λιώνουν στο στόμα
«Δουλέψαμε πάρα πολύ πάνω στις παραδοσιακές τοπικές συνταγές ώστε να πετύχουμε την ιδανική αναλογία που θα δώσει το πιο ωραίο αποτέλεσμα» λέει η Σοφία που μαζί με το σύζυγό της Μιχάλη Γκενεράλη διατηρούν το λιτό και πεντακάθαρο εργαστήριο-γλυκοπωλείο τους από το 2009, αναλαμβάνοντας ένα χώρο ζαχαροπλαστικής που είχε ήδη 30 χρόνια ιστορίας πίσω του. Καθώς ο κουραμπιές αποτελείται από ελάχιστα υλικά, η χαμογελαστή ζαχαροπλάστισσα σημειώνει τη σημασία της ποιότητάς τους: «Όλη η γεύση είναι στο βούτυρο και το αμύγδαλο. Εμείς χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο πρόβειο και αγελαδινό της ευρύτερης περιοχής και αμύγδαλα Αμφίκλειας που προμηθευόμαστε από ντόπιους παραγωγούς και τα καβουρντίζουμε ολόκληρα με τη φλούδα».
Στην αρχή έφτιαχναν τους χειροποίητους κουραμπιέδες ως εποχικό γλύκισμα, για να τους διαθέτει το κατάστημα κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Όμως, καθώς η φήμη τους απλωνόταν, κόσμος που τους δοκίμαζε -ντόπιοι και περαστικοί, επισκέπτες της Αμφίκλειας κατά τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις τους στον Παρνασσό- τους αναζητούσε επίμονα, ακόμη κι εκτός σεζόν, οπότε και αποφάσισαν να τους προσφέρουν όλο το χρόνο. Δικαίως! Υπέροχα βουτυράτοι με διαλεχτά αμύγδαλα, τραγανοί και συνάμα έτοιμοι να λιώσουν στο στόμα χαρίζοντας τις πιο απολαυστικές μπουκίτσες, οι κουραμπιέδες Γκενεράλη μετατρέπουν κάθε στιγμή σε γιορτινή.
Ολόφρεσκα, παραδοσιακά αμυγδαλωτά
Το αμύγδαλο Αμφίκλειας και το πικραμύγδαλο πρωταγωνιστεί και σε ένα ακόμη χειροποίητο παραδοσιακό γλύκισμά τους, που αξίζει να δοκιμάσει κανείς και να πάρει μαζί του φεύγοντας από την περιοχή και το τοπικό ζαχαροπλαστείο: τα ολόφρεσκα αμυγδαλωτά ή μυγδαλάτα. Στην τοπική τους εκδοχή, τα γλυκά αυτά κεράσματα -παρόντα στην κοινωνική ζωή των ντόπιων με κάθε γιορτινή αφορμή- είναι ψημένα και όχι ωμά και θυμίζουν τρυφερά «μπισκότα», ελαφρά κριτσανιστά εξωτερικά, μαλακά και με υπέροχη υγρασία εσωτερικά και με διακριτικό το άρωμα ανθόνερου. Η Σοφία και ο Δημήτρης φτιάχνουν ακόμη πολύ ωραίες καριόκες και άλλα λιγότερο παραδοσιακά γλυκά που θ' ανακαλύψεις επιτόπου.
Info: Ζαχαροπλαστείο «Γκενεράλης» | Εθνικής Αντιστάσεως, Αμφίκλεια, Φθιώτιδα | Τ. 2234023023
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr