Νέα έρευνα για τον καφέ προβληματίζει τους επιστήμονες - Η πιο γνωστή ποικιλία έχει ηλικία 600.000 ετών
Έχετε σκεφτεί ποτέ την προέλευση του καφέ που πίνετε κάθε πρωί;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Έχετε σκεφτεί ποτέ την προέλευση του καφέ που πίνετε κάθε πρωί; Αν όχι, επιστήμονες δίνουν την απάντηση που σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά και εντύπωση, καθώς δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς.
Η αποκάλυψη για τον πιο διάσημο καφέ
Χρησιμοποιώντας γονίδια από φυτά καφέ από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα γενεαλογικό δέντρο για τον πιο δημοφιλή τύπο καφέ στον κόσμο, γνωστό στους επιστήμονες ως Coffea arabica και στους λάτρεις του καφέ απλά ως «arabica».
Οι ερευνητές, ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα για τα φυτά ώστε να τα προστατεύσουν καλύτερα από τα παράσιτα και την κλιματική αλλαγή, διαπίστωσαν ότι το είδος προέκυψε πριν από περίπου 600.000 χρόνια μέσω της φυσικής διασταύρωσης δύο άλλων ειδών καφέ.
«Με άλλα λόγια, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Βίκτορ Άλμπερτ, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, ο οποίος ήταν συνδιευθυντής της μελέτης.
Αυτά τα άγρια φυτά καφέ προέρχονται από την Αιθιοπία, αλλά πιστεύεται ότι για πρώτη φορά καβουρδίστηκαν και παρασκευάστηκαν κυρίως στην Υεμένη, ξεκινώντας από το 1400. Τη δεκαετία του 1600, ο Ινδός μοναχός Μπάμπα Μπουντάν φέρεται να έφερε λαθραία επτά ακατέργαστους κόκκους καφέ στην πατρίδα του από την Υεμένη, θέτοντας τα θεμέλια για την παγκόσμια κατάκτηση του καφέ.
Όπως μεταδίδει το AP, ο καφές Arabica, που εκτιμάται για την απαλή και σχετικά γλυκιά γεύση του, αποτελεί σήμερα το 60%-70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ και παρασκευάζεται από μάρκες όπως τα Starbucks, Tim Horton's και Dunkin'. Το υπόλοιπο είναι ρομπούστα, ένας πιο δυνατός και πικρός καφές που παράγεται από έναν από τους γονείς του αραβικού καφέ, την Coffea canephora.
Το παρελθόν
Για να συναρμολογήσουν το παρελθόν του καφέ Arabica, οι ερευνητές μελέτησαν τα γονιδιώματα του C. canephora, ενός άλλου γονέα που ονομάζεται Coffea eugenioides, και περισσότερων από 30 διαφορετικών φυτών Arabica, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος από τη δεκαετία του 1700 - με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο - που χρησιμοποίησε ο Σουηδός φυσιοδίφης Carl Linnaeus για να ονομάσει το φυτό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Genetics. Στη μελέτη συνέβαλαν ερευνητές της Nestle, στην οποία ανήκουν αρκετές μάρκες καφέ.
Ο πληθυσμός του φυτού arabica παρουσίαζε διακυμάνσεις επί χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να το καλλιεργούν, ευδοκιμώντας κατά τη διάρκεια θερμών, υγρών περιόδων και υποφέροντας κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Αυτές οι φτωχές εποχές δημιούργησαν τις λεγόμενες στενώσεις πληθυσμού, όταν μόνο ένας μικρός αριθμός γενετικά όμοιων φυτών επιβίωνε.
Σήμερα, αυτό καθιστά τα φυτά καφέ arabica πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως η σκωρίαση των φύλλων του καφέ, οι οποίες προκαλούν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σύνθεση μιας ποικιλίας arabica που είναι ανθεκτική στη σκωρίαση των φύλλων του καφέ, αναδεικνύοντας τμήματα του γενετικού της κώδικα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του φυτού.
Η μελέτη αποσαφηνίζει πώς προέκυψε η arabica και αναδεικνύει στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της καλλιέργειας, δήλωσε ο Fabian Echeverria, σύμβουλος του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον καφέ στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Η εξερεύνηση του παρελθόντος και του παρόντος του arabica θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τη διατήρηση της υγείας των φυτών καφέ - και των γεμάτων φλιτζανιών καφέ - για τα μελλοντικά πρωινά.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr