Φίφτυ Γαστροκαφέ – Βυρωνιώτικο στέκι για κρασιά ελληνικού αμπελώνα, «πειραγμένα» πιάτα, ωραία πάρτι και νορμάλ τιμές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με πρόσοψη τόσο στη Βορείου Ηπείρου, στενό παράλληλο με τη γνωστότερη οδό Κύπρου, όσο και στην πλατεία Σμύρνης, όπου απλώνει τα τραπέζια του, το Φίφτυ Γαστροκαφέ είναι μια «κατάσταση» εξόδου που έλειπε από τον Βύρωνα. Δημιούργημα του Βασίλη Μυρσινιά και του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, έδωσε λύση σε όλον εκείνο τον κόσμο της γειτονιάς που μέχρι τώρα για να πιει χαλαρά ένα ποτήρι αξιοπρεπούς κρασιού και να το συνοδέψει με ένα πιατάκι πέρα από τον κλασικό μεζέ της ταβέρνας έπρεπε να κατηφορίσει τουλάχιστον ως το Παγκράτι. Είναι η πιο κοντινή στο Βύρωνα αθηναϊκή περιοχή, που -«σφραγισμένη» (και) σε επίπεδο ψυχαγωγίας από την εξάπλωση του Airbnb- προσφέρει αντίστοιχες επιλογές εξόδου. «Πολλές οι ενδιαφέρουσες, αλλά όχι πάντα προσιτές για το μέσο εισόδημα και χωρίς εμφανή λόγο» σχολιάζουν ο Βασίλης και ο Παναγιώτης στο ethnos.gr.
Ζεστή ατμόσφαιρα, χαμόγελα και cheap gastronomy
Οι δυο φίλοι πήραν τη ρισκαδόρικη απόφαση να προσθέσουν στην ιστορική συνοικία γαστροπινελιές με τις οποίες ως τώρα δεν είχε συστηθεί. Δεν είναι, με άλλα λόγια, μια γειτονιά συνηθισμένη να απολαμβάνει με το εμφιαλωμένο της κρασί στο κολονάτο της ποτήρι συνοδευμένο από χειροποίητη πίτσα με κρέμα βαλσαμικού, μοτσαρέλα και φρέσκα σύκα, αφράτα ψωμάκια μπέργκερ σε μπορντό/φούξια χρώμα -λόγω του παντζαριού που χρησιμοποιήθηκε στο ζύμωμα- ή μπιφτέκια πλασμένα με λεντινούλες και φουντούκια. Όμως ο χαλαρός χώρος που έχουν δημιουργήσει οι δυο τους (φίφτυ-φίφτυ είναι άλλωστε στο μαγαζί), τα χαμόγελα όλων των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί και μια μουσική ατμόσφαιρα που μπορεί να περιλαμβάνει από Χειμερινούς Κολυμβητές και Αγγελάκα μέχρι Sad Lovers & Giants, κι από Pan Pan και Nalyssa Green μέχρι σύγχρονη jazz αρκούν για «σπάσουν» κάθε καχυποψία απέναντι στο νέο. «Η γειτονιά έχει δεχτεί όμορφα το Φίφτυ, της αρέσουν τα πειράματα με πρώτες ύλες που δεν έχει ξαναδεί και κάποιες εκδοχές ελληνικής κουζίνας που δεν έχει ξαναγευτεί. Μας στηρίζει, όπως τη στηρίζουμε κι εμείς» λέει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος για το μενού και τα ευφάνταστα μαγειρέματα.
Φρέσκα εποχικά υλικά, μικροί προμηθευτές, τοπικοί οινοπαραγωγοί
Τόσο ο Παναγιώτης (μάγειρας τα τελευταία 10 χρόνια που έχει δουλέψει σε εύρος κουζινών) όσο και ο Βασίλης Μυρσινιάς (υπεύθυνος για τη μικρή, ποιοτική λίστα κρασιών τις κατευθυντήριες γραμμές της οποίας έδωσε αρχικά ο οινοχόος Μιχάλης Θεοδωράκης) είναι ξεκάθαροι ως προς το στίγμα τους: «Ψάχνουμε καθημερινά φρέσκα, εποχικά υλικά, συνεργαζόμαστε με μικρά καταστήματα και προμηθευτές αποφεύγοντας τις πολύ μεγάλες εταιρίες, στις μπίρες μας βρίσκεις, για παράδειγμα, προϊόντα νομαδικής ζυθοποιίας, στο κρασί δουλεύουμε όχι μόνο με κλασικά ονόματα, αλλά και με μικρούς τοπικούς παραγωγούς».
Αν δεν χιονίσει στον Βύρωνα, δεν αλλάζει το χρώμα του κρασιού
Ο Βασίλης διευκρινίζει ότι ειδικά στο κρασί προσπαθούν να αναδείξουν τον ελληνικό αμπελώνα μέσα από νέα, μικρά οινοποιεία: «Στο Φίφτυ θα πιεις, ας πούμε, κρασιά από τον Μαραθόκαμπο της Σάμου του οινοποιείου Κουτσοδόντη, που δεν συνεργάζεται με άλλο κατάστημα στην Αττική, δουλεύει με τοπικό μοσχάτο σε φρέσκες όσο και σε ωριμασμένες εκδοχές, αλλά οινοποιεί και κρασιά orange», εξηγεί. Τι πίνει όμως ο Βύρωνας; «Οι Βυρωνιώτες πίνουν γενικά πολύ λευκό κρασί -αν δεν χιονίσει στο Βύρωνα, δεν φτάνει η στιγμή που θα αλλάξει το χρώμα του κρασιού» λένε αστειευόμενοι οι δυο τους. Την ίδια στιγμή για την μπίρα σημειώνουν ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο ανοιχτός, κινείται αποκλειστικά με βάση τα προσωπικά του γούστα και τις διαθέσεις της στιγμής και οι πιθανότητες να παραγγείλει κανείς την ακριβότερη ή τη φθηνότερη είναι …φίφτι-φίφτι.
All-day γεύσεις και πάρτι με αλμυρά κόλυβα
Ο χώρος δέχεται τους πρώτους επισκέπτες και τις επισκέπτριές του από το πρωί, με καλό καφέ, χειροποίητες πίτες και λαχταριστή πίτσα με δικό τους ζυμάρι, παρασκευές με αυγά, δημητριακά με γάλα, τσάι που ετοιμάζουν οι ίδιοι, ωραία, φρεσκότατα γλυκίσματα. Τα απογεύματα, οπότε δουλεύει η κουζίνα, βρίσκει κανείς όλα τα πιάτα του καταλόγου. Στο χειμερινό μενού (σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι από το Νοέμβρη) παρελαύνουν μεταξύ άλλων το εξαιρετικό κοντοσούβλι με χοιρινό και πρόβειο κρέας σιγομαγειρεμένο με πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτα και κρέμα κεφαλογραβιέρας (σερβίρεται και ξεχωριστά), η κίτρινη κολοκύθα που τρώγεται με τη φλούδα με κρέμα από τηνιακή κοπανιστή, πορτοκάλι και ρόκα, η crunchy φάβα λαδορίγανη, το σταμναγκάθι με τα αντίδια και την πάστα από κόλιανδρο. Μπορεί να «έχουν αρκετό δρόμο ακόμη», όπως λένε οι ίδιοι, για να φέρουν γεύσεις και χώρο ακριβώς στο σημείο που θα τα ήθελαν, όμως στους 9 μήνες της λειτουργίας του το Φίφτυ Γαστροκαφέ έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στη γειτονιά και να κερδίσει την αγάπη της. Για τις ωραίες επιλογές σε νορμάλ τιμές που προσφέρουν οι κατάλογοί του, για τα σούπερ positive vibes που εκπέμπουν οι άνθρωποί του και για τα ωραία χειμωνιάτικά του πάρτι. Το επόμενο μάλιστα, καθότι γενέθλιο, θα είναι ...τριήμερο. Στις 10, 11 κα 12 Νοέμβρη ο Βασίλης και ο Πάνος (διαβάζεται και ανάποδα) μας περιμένουν με μουσικάρες, ποτάρες, χειροποίητο street food και …αλμυρά κόλυβα. Άχαστα πράγματα δηλαδή.
Το πρόγραμμα του τριημέρου
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου Επετειακό μενού φαγητού, επετειακό χαρμάνι καφέ 3 Sips, νέες μπίρες σε προσφορά, Dj Set από τον Ψ
Σάββατο 11 Νοεμβρίου Party με Djs, Pan Pan, VoxPopuli
Κυριακή 12 Νοεμβρίου Κουζίνα ολοήμερα ανοικτή, μουσικές επιλογές από τους ανθρώπους του Φίφτυ
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr