Σάλτσα Ολαντέζ - Τι είναι, πού ταιριάζει και πώς φτιάχνεται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η σάλτσα Ολαντέζ ή Ολλανδέζα (Hollandaise) είναι μία από τις πέντε μητρικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Η ολαντέζ έχει ως βασικά συστατικά της το βούτυρο και τον κρόκο αυγού, ενώ περιέχει ακόμη ξίδι ή/και λεμόνι. Η τελική γεύση της θυμίζει «ζεστή μαγιονέζα».
Με τι ταιριάζει η σάλτσα Ολαντέζ
Πρόκειται για ντελικάτη και ταυτόχρονα πλούσια σάλτσα βουτύρου, που ταιριάζει με λαχανικά (αγαπάει ιδιαίτερα τα σπαράγγια) και ψάρια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύει και κρέας ή ψητό κοτόπουλο. Μοιάζει με τη μαγιονέζα, καθώς και οι δύο χρειάζονται μια λιπαρή ουσία, ένα όξινο υλικό και κρόκο αυγού για να γίνουν, αλλά διαφέρουν στη θερμοκρασία σερβιρίσματος: η μαγιονέζα σερβίρεται κρύα και η ολαντέζ ζεστή.
Ιστορία της σάλτσας Ολαντέζ
Το γαλλικό όνομα της σάλτσας Ολαντέζ (Hollandaise) (σ.σ. ολλανδική σάλτσα) παραπέμπει σε ολλανδική προέλευση της ιδέας, αλλά η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την καταγωγή της είναι συγκεχυμένη. Το όνομα «ολλανδική σάλτσα» τεκμηριώνεται στα αγγλικά ήδη από το 1573, αν και χωρίς συνταγή που να καταδεικνύει ότι όντως πρόκειται για τη σάλτσα αυτή ή έστω μια πρώιμη εκδοχή της. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή της εμφανίζεται το 1651 στο περίφημο και καθοριστικό για την εποχή του βιβλίο του Πιέρ Ντε Λα Βαρέν «Ο Γάλλος Μάγειρας» (Le Cuisinier Francois) σε συνταγή για Σπαράγγια με Αρωματική Σάλτσα: «...κάντε μια σάλτσα με κάποιο καλό φρέσκο βούτυρο, λίγο ξίδι, αλάτι και μοσχοκάρυδο και ένα κρόκο αυγού...».
Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε συνταγή για την απλή εκδοχή της σάλτσας πατώντας εδώ
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr